tamas pap 6IDGTjq Pic unsplash
Blog

Zgodovina čokolade je naravnost fascinantna

 

Okusna dejstva – Zgodovina čokolade –  najdeš tukaj.

 

 

Ne glede na to, ali se pripravljate na noč čarovnic, božič, veliko noč ali kaj vmes, imate verjetno vedno v mislih čokolado . Konec koncev, le kdo se lahko upre  slastnemu in božanskemu ugrizu v tablico čokolade? Vsaj malo, če že ne veliko?

Medtem, ko le mimogrede ugriznemo v slastno ploščico, se v bistvu niti ne zavedamo kako zanimivo zgodovino ima ta tablica.

Če imaš čokolado pred sabo, si kar postrezi. Medtem pa preberi fantastično preteklost, ki jo v sebi nosi ta košček.

 

 

tamas pap 6IDGTjq Pic unsplash
Fantastična zgodovina čokolade

 

1000 pr. n. št.: kakav  odkrit v Ekvadorju

Znanstveniki verjamejo, da je bila ena najzgodnejših uporab zrn kakava okoli leta  1000 pr. n. št. v Latinski Ameriki, kjer so ljudje pripravljali grenko pijačo –  vročo čokoladno.  Kdo bi vedel, da je naša najljubša pijača iz otroštva tako stara?

 

Kakavova semena
Kakavova zrna – prvotno namenjena trgovanju

 

400-900n.št.: Maji so ga uporabljali kot valuto

Maji, predvsem premožni, uživajo kakav, uporabljajo pa ga tudi za trgovanje in menjavo blaga. Na primer, 10 zrn kakava bi vam kupilo zajca. Zanimivost: tudi Maji imajo kakavovega boga in nekateri ljudje so celo pokopani s kozarci, polnimi kakava

1600l: Čokolada je izvrstna kava

Ko se kakav razširi čez ocean v Evropo, so ljudje začeli hvaliti tisto, v katero so verjeli da je koristno, Zrna kakava so imeli za »kofeinski hit« in verjeli so, da je afrodiziak. Izumili so stroje, da bi pospešili proizvodnjo čokolade, in ljudje jo začnejo jesti in piti za energijsko poslastico. Ta naj bi bila začetnica prave kave.

 Je začetniška različica kave .

 

mae mu BqJAbXk2Fuw unsplash

 

1850: Vstopite v čokoladnico

Šele leta 1850 so ljudje začeli jesti čokoladne ploščice, zahvaljujoč Angležu po imenu Joseph Fry in njegovemu podjetju JS Fry and Sons. Odkrije, da uporaba več kakavovega masla ustvari trdno obliko okusnega zrna in voila: čokoladna tablica je rojena.

 

1861: Čokolada postane poslastica za valentinovo

Poznate zelo priljubljene in znane škatle s tartufi v obliki srca, ki jih vsaka ženska rada dobi za valentinovo ? Richard Cadbury (tip Creme Egg), čigar britanska družina je proizvajala čokolado, ustvari prvo.

 

1895: rojen je Hershey Bar

Leta 1895 Milton Hershey proizvede prvo Hershey’s Milk Chocolate Bar, ki ji je sledil Hershey’s Kisses . To je tudi čas, ko se stroški pridelave kakava znižajo, zaradi česar je čokolada veliko bolj dostopna celotnemu prebivalstvu.

 

1930: Bela čokolada pride na sceno

Nestle začne izdelovati belo čokolado (prvotno imenovano Galak) predvsem iz kakavovega masla, sladkorja in mleka. In za to  smo lahko  veseli!

Bela čokolada
Bela čokolada se pojavi veliko kasneje

 

Dandanes pa videvamo vse vrste novih, vznemirljivih kakavovih stvaritev.  Kraljica med njimi pa je temna čokolada

Od prodora pravične trgovine na trg in organskih ploščic se poraja vedno več norih slaščic iz čokolade. In brez skrbi: industrija čokolade vsako leto uspešno raste.

Po čigavi zaslugi že?

wilfried santer mWpXom9Ry1s unsplash
Brez sladkosnedih, bi proizvodnja čokolade bila močno ogrožena

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja