1 2
Blog

Žafran – drag kot žafran

ŽAFRAN – ZAČIMBA

Jesenski žafran
Pazi na letni čas rasti in barvo

Žafran je eden prvih, ki nas spomni na prihajajočo pomlad. To je pomladanski žafran, ki pa ga ne smeš zamenjati z jesenskim žafranom- Ta je pravi žafran, ki cveti jeseni. Oba sta lahko v istih odtenkih barve.

Znan je tudi Beli žafran – a tako pomladanskega kot belega ne uporabljamo v kulinariki in ne v zdravilstvu.

Torej – pazi na barvo in na obdobje rasti. Seveda pa ne zamenjaj žafrana z strupenim podleskom, čeprav sta si na videz zelo podobna.

Pravi žafran je jesenski

Ni le lep okras v vazi, če si to zaželiš. Žafran je veliko več. Velja za dragoceno začimbo. Prvotna domovina je vzhodno Sredozemlje, a se je nato zelo hitro razširil še po drugih delih sveta. Najbolj priljubljen je postal v Aziji, kjer so ga uporabljali kot barvili in začimbo za vino in jedi. Danes je največja izvoznica Žafrana Španija.. na ravnicah La Mancina naberejo vsako leto preko 80.000 cvetov. A od tega dobijo le 2,5 kg cvetnih brazd – to pa je bistvo žafrana kot začimbe.

Drag kot žafran?
Drago kot žafran – zdaj veš, od kod ta izrek.

Drago kot žafran – zdaj veš, od kod ta izrek.

Visoka cena žafrana izhaja iz dejstva, da je vse kar se uporabi brazda. Za en gram brazd je potrebno nabrati 150 do 200 cvetov. Torej 150.00 do 200.00 cvetov nam da 5 kg brazd. Te so sveže. Po sušenji pa se masa zmanjša na pičli 1 kg posušene začimbe.

Zdaj pa računaj: 400 ur dela ki zajema od gojenja do žetve in sušenja – za en sam kilogram začimbe? Veliko, kaj ne? Zato je Žafran dal svoj  stavek: »Drag kot žafran« In še vedno velja za najdražjo začimbo na svetu.

 

A cena, ki je izjemno visoka, je priklicala k sebi ljudi željne zaslužka. Na trgu so se in se že pojavljajo ponaredki, katerih cena je res nekoliko nižja, a ni isto.

 

 

Žafran kot začimba:

Po okusu je bogat, nekoliko pikanten s priokusom Muškata in cvetnim vonjem. Okus je sicer nežen, a topel in prodoren. Malenkost grenak. V ustih pušča dolgotrajen okus.

Na kaj bodi pozorna, ko kupuješ Žafran

Pozornost naj bo na izvor začimbe. Brazdam (ali nitkam, kot jim drugače tudi pravijo) mnogokrat primešajo cenene nadomestke.  Zato kupuj v preverjenih in zanesljivih trgovinah.  Če pa se že kupuješ v »sumljivih« krajih, začimbo najprej povonjaj – originalna začimba ima prodoren vonj. Nadomestki pa le blagega.

Kako ga hraniš?

Vsekakor je prav, da ga hraniš v zaprti embalaži in na temnem mestu. Rok trajanja ima približno 2 do 3 leta.

 

Tako, žafran imava, zdaj pa kuha: Kako lahko uporabiš Žafran v kulinariki?

Dolgo časa je bil le cenjeno barvilo. Spomni se na oblačila tibetanskih menihov – njihova oblačila so barvana z

Žafran v kulinariki
Žafran v kulinariki

Žafranom. Čudovita barva, kaj ne?

Žafran lahko uporabiš pri pripravi rižot, juh ali prelivov- Za večino jedi se predhodno žafran namoči ali vsaj popari. Če dodajaš tekočino z žafranom proti kocu kuhanja, se bo jed nalezla vonja žafrana. Če pa dodaš žafran že na začetku kuhe, se bo jed obarvala.

Za tiste jedi, ki jih kuhamo brez tekočine, je treba žafran zmleti v prah. Če žafranove brazde niso dovolj suhe – kar oteži mletje – , kij pred mletjem na hitro popraži, da postanejo suhe.

Znano je, da po svetu uporabijo žafran v svojih tradicionalnih jedeh ob različnih praznikih. Tako na primer na dan Svete Lucije (13. December), Švedi pripravijo kruhke in razločna peciva z dodatkom žafrana. Enako tudi v Združenem Kraljestvu spečejo ti. Cornwaldske piškote. Bogati pa tudi okus sladoledov.

 

V katero jed lahko še dodajaš?

Zelo rad se »druži« z ribjimi jedmi, beluši, bučkami, gobami, jajci piščančjim mesom, porom ter s špinačo.

A žafran ni vedno edina začimba, ki jo dodajaš jedem, kaj ne? Ob njem se bo dobro obnesel ingver, cimet (ko gre za sladkaste jedi) komarček, muškat (sta si sorodna po okusu), poper in paprika.

 

 

In za konec:

Neglede na ceno, spoštuj to začimbo. Ima čudovito aromo, vonj in njena uporabnost v kulinariki je vsekakor široka.