Limona
Blog

Voda z limono

Voda z limono? Kaj počne limona v vodi? Zakaj je koristna? Čemu pravijo, da je koristna zame? No, to so vprašanja, ki sem si jih zastavljala, dokler nisem odkrila 6 glavnih koristi ki jo ima voda z limono.  Limona v vodi, voda z limono ali limonada? Sploh ni važno. Glavno je, da je da voda ni le samo  voda.

 

Limona
Domače limone – lupina ni škropljena, zato jo lahko uporabiš brez zadržkov

 

 

Kaj je tako posebnega pri limonini vodi?

Melissa Ann Prest, DCN, MS, RDN .,certificirana specialistka za ledvično prehrano pojasnjuje: Limone, ker so agrumi, imajo veliko količino C vitamina »Pitna voda z malo limoninega soka (na 1 liter vode, ¼ deci soka) lahko zagotovi približno 13 % vaše dnevne potrebe po vitaminu C. Ima tudi majhne količine kalija, tiamina, vitamina B6 in folata.

Seveda je del prednosti pitja vode z limono preprosto ta, da vam pomaga ostati hidrirani, kar je pomembno za splošno zdravje. Torej, “če vam uživanje več vode z okusom limoninega soka pomaga doseči vaše dnevne cilje tekočine, potem je to odlična navada,” pojasnjuje Perstova. »Vse, kar vas spodbuja, da zaužijete več vode, je dobro«, pravi Prest: »Poskusite dodati limete in limone, meto in kumare ali jagode, da izboljšate okus vode in spodbudite pozitivne navade pitja vode.«

 

 

eggbank ohNxxapID k unsplash

Prednosti pitja vode z limono

Stabilizira tvoj  apetit

Voda z limono lahko prepreči porast lakote zaradi vsebnosti pektina, ki uravnava krvni sladkor (vrsta topnih vlaknin). Če po obroku še vedno rada kaj prigrizneš, si pripravi kozarec vode s sokom polovice limone in ščepcem limonine lupinice (lahko dodaš kanček medu).

 

Limona
Voda z limono – najboljša osvežitev

Poživi tvojo energijo

Dve vrsti vitaminov dajeta limoni »pick me up« moč. C vitamin  poveča absorpcijo železa. To je koristno, saj pripomore pri odpravljanju utrujenosti. B vitamin, ki je ravno tako v limoni, pa podpira proizvodnjo energije.  Poskusi zmešati eno narezano limono (skupaj z lupino), daj jo v zamrzovalnik. Priročna je za hitro pripravo osvežilne pijače. Pa naj bo to le kozarec vode ali smoothi ki mu dodaš še malo ohrovta (je bogat z železom).

 

Ščiti tvoje celice

Limone in njihov sok se ponašajo z visoko vsebnostjo vitamina C, pri čemer samo 30 g zagotavlja približno 13 % vaše dnevne potrebe. Vitamin C je močan antioksidant, ki preprečuje poškodbe celic, ki se sčasoma kopičijo in so lahko celo eden od dejavnikov pri razvoju obolenj –  rak in bolezni srca. “Iz velikih populacijskih študij je znano, da so diete z visoko vsebnostjo sadja in zelenjave povezane z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni, možgansko kap in rak ter podaljšano življenjsko dobo,” pravi Prest. “Uživanje vode z limono, ki vsebuje vitamin C, kalij in vitamine B, kot del prehrane, bogate z drugim sadjem in zelenjavo, je lahko koristno za preprečevanje bolezni.”

 

Ohranja čisto kožo

Vodo z limono lahko uporabiš tudi za čiščenje kože obraza. Sper je tu v igri C vitamin, ki je močan antioksidant. Ta preprečuje nastajanje drobnih gubic in na splošno izboljša izgled kože. Vredno poskusiti, kaj ne?

A ne zanašaj se le na limono. To ni čudežno zdravilo. Da bo koža lepa, gladka in zdrava je smiselno tudi dodajanje sadja in zelenjave v obliki obrokov. Veliko C vitamina najdeš v krompirju, papriki, jagodah in drugih citrusih.

 

Ledena osvežitev
Limono nareži, zamrzni in kasneje uporabi za osvežitev

Preprečuje napenjanje

Voda z limono lahko pomaga pri prebavi in ​​zmanjša napihnjenost. Pitje vode z limono lahko pomaga pri lenem črevesju in tako preprečuje napenjanje. Ker je limona tudi vir Kalija. Kalij uravnava raven Natrija v telesu. Ravnovesje pa je pogoj za dobro prebavo.

 

Pomaga pri izgubi teže

Raziskave kažejo , da je ohranjanje hidracije ključni del vsakega načrta hujšanja. TO pa iz več razlogov: boljša  je hidracija, boljša je prebava. Hidracija pa prispeva tudi k večji energiji, kar ima za »posledico večjo aktivnost. In konec koncev, boljša je hidracija, večji je nadzor nad lakoto.

 

Poskusi.

Pa na zdravje

ps. Priporočam, da poiščeš domače limone – tiste ki rastejo doma na dvoriščih.

Neškropljene lupine so užitne

 

 

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja