TikTok kaznovan
News

TikTok prejel kazen v višini 370 milijonov dolarjev

 

TikTok prejel kazen v višini 370 milijonov dolarjev zaradi napačnih korakov v zvezi z zasebnostjo otrok.

 

Evropski regulatorji so Tik Toku zaradi napačnega ravnanja s podatki zadali vekih finančni udarec.

Vodilni regulatorji v evropski uniji so TikToku naložili globo v višini 345 milijonov evrov (približno 366 milijonov dolarjev)zaradi kršitve pomembnega evropskega zakona o zasebnosti – Splošna uredba o varstvu podatkov.

 

 

 

 

Kazen v višini skoraj 370 milijona dolarjev, ki jo je včeraj objavila irska komisija za varstvo podatkov, je povezana s TikTokovim ravnanjem z občutljivimi podatki mladostnikov starih od 13 do 17 let, ki so uporabljali omenjeno aplikacijo. Poleg tega gre še za otroke mlajše od 13 let, katerih osebne podatke je Tik Tok obdelal kot del ugotavljanja, ali so dovolj stari, da so lahko na platformi.

 

Varuh zasebnosti, ki je preiskavo začel že leta 2021, je preučil zlasti TikTokovee privzete javne nastavitve in orodja »Family Pairing« ter njihove postopke preverjanja starosti.

Prav tako je preveril tudi, ali je  bil Tik Tok z mladimi uporabniki dovolj pregleden glede nastavitev zasebnosti.

Ugotovljeno je bilo, da je Tik Tok leta 2020 kršil več delov GDPR, vključno s členi, ki se nanašajo na obdelavo podatkov mladih uporabnikov.

 

TikTok še vedno v preiskavi

To je le zaključek ene od dveh največjih preiskav, ki ju je regulator na Irskem  (sedež evropskega TikToka) sprožil.

Druga preiskava preiskuje, ali je Tik Tok, ki je v lasti družbe  ByteDance – Inspire Creativity, Enrich Life s sedežem v Pekingu, nezakonito prenesel osebne podatke evropskih uporabnikov iz EU na Kitajsko in ali je bil z uporabniki dovolj transparenten glede ravnanja z informacijami.

 

TikTok  – kršil varovanje zasebnosti že prej

 

Največja napaka TikToka s strani regulatorjev doslej, vendar ne prvič, je bil napačen korak glede varovanja zasebnosti in varnosti otrok. V začetku tega leta je britanski nadzornik podatkov TikToku izdal kazen v višini 12,7 milijona evrov zaradi kršenja britanske zakonodaje o varstvu podatkov (obdelava podatkov  otrok)

Leta 2021 so nizozemske oblasti za podobne kršitve izdale globo v višini 750,000 evrov.

Leta 2019 je Zvezna komisija za trgovino dosegla poravnavo v višini 5,7 milijona dolarjev s TikTokom (takrat Musical.ly) v istem smislu. (Kljub temu je ByteDance leta 2022 zabeležil 80 milijard dolarjev prihodkov .)

 

 

 

TikTok prejel kazen v višini 370 milijonov dolarjev
TikTok prejel kazen v višini 370 milijonov dolarjev

 

 

Tiskovni predstavnik v odgovoru na nedavno globo, ki jo je izdalo Združeno kraljestvo pravi:

»TikTok je platforma za uporabnike, stare 13 let in več. Veliko vlagamo v to, da mlajšim od 13 let preprečimo dostop do platforme«.

 

 

V prvem četrtletju leta 2023 je TikTok odstranil skoraj 17 milijonov računov, za katere se domneva, da so mlajši od 13 let, in 91 milijonov videoposnetkov, ki so kršili njegova pravila, glede na njegovo najnovejše poročilo o izvrševanju . Več kot četrtina teh objav je bila umaknjena zaradi kršitev politik, povezanih z manjšo varnostjo.

 

 

 

Toliko o TikToku danes. Mladi nadobudni kreatorji, bodo morali v prihodnje bolje razmisliti o uporabi družabnih platform

Morda ja bodo jutri nove, bolj vzpodbudne novice.