Tesnoba zakaj je nebi izkoristila e1644599840597
Blog

Tesnobnost naj ti koristi

 

Kako izkoristiti tesnobnost, da ti koristi?

Tesnobnost naj bo tebi v korist in ne obratno

 

Če se dobro pogledaš, ali v tebi prevladuje strah, pretirane skrbi, nezmožnost učinkovite komunikacije? Vsi poznamo take in tem podobne simptome tesnobnosti.

AMPAK: vsak kovanec ima dve strani, Kaj ne? Tudi tesnobnost jo ima.

Star dobro rek, ki vedno drži. Pa poglejva, kako se ta rek kaže pri tesnobnosti:.

Tesnobnost ali Anksioznost (bolj strokovno) dejansko prinaša kar nekaj dobrih koristi če jih znaš pravilno uporabiti.

 

Obrni tesnobnost da ti koristi: Pridobi jasnost .

 

Kriza prinaša jasnost. Spomni se, kaj si se soočil/a s kakšno težavno situacijo. Kaj se je v tvoje življenju zgodila težka kriza. Ta čas se morda odvija tudi sedaj. Menim, da je zelo velika verjetnost, da se ali si se takrat osredotočil/a na resnično pomembne stvari v tvojem življenju.

Ko smo zaskrbljeni ali se počutimo preobremenjeni, nam telo pošilja sporočila. Ta sporočila so zelo jasna in govorijo slednje: Razčisti svoj uma, Spremeni svoje navade ali pa Poenostavi si življenje.

Morda bi moral/a zamenjati delovno mesto. Morda se za nekaj časa odmakniti od družabnih omrežij, ali pa izstopiti iz slabega partnerskega razmerja. V sebi lahko v teh trenutkih poiščeš  globoko zakoreninjeno vprašanje, ki si ga leta zatiral/a in mižal/a pred njim.

Neglede na to, kakšno sporočilo je, je ena stvar gotova: Sporočilo je zelo pomembno. Ne presliši ga.

Tesnoba zakaj je nebi izkoristila e1644599840597

Vsi dobro poznamo hitre načine reševanja tesnobe. Bodisi kratek odmor in prijeten dopust, dobra družba in nora zabava, ali pa različni pripravki (od kapljic, čajev do tablet), ki nekako olajšajo težavo znake tesnobe.  Vendar so te rešitve le začasne. Ko dopust, zabava ali zmanjka kapljic za pomiritev, se tesnoba ponovno pojavi.

Zato prisluhni sporočilu. Pozorno opazuj, v katerih situacijah se tesnoba pojavi. Kateri kraji so tisti, ki te popeljejo v tesnobno stanje. Kaj pa če je ta tesnobo kriva oseba?  Primer: sestanek z nadrejenim, ki vedno grozi s sankcijami in odpovedmi, čakanje na sestanek pred njegovo pisarno in za konec še pogovor z njim – se ti to zdi prijetno? Niti slučajno, kaj ne?

 

Zato se vedno vprašaj: Česa se bojim in zakaj se bojim?

 

 

Obrni tesnobnost  da ti koristi – izkoristi priložnost in se izboljšaj

 

Zastavi si naslednje vprašanje: kaj bi naredil/a, če bi vedel/a, da se ne morem spremeniti?

Tesnoba je strah usmerjen v priložnost za izboljšave. Če se trudiš najti namen, si zastavi dosegljive cilje ali pa spremeni omejujoča prepričanja, ti bo tesnoba  dejansko vedno pomagala.

Ali dovoliš, da te tesnoba ovira pred priložnostjo za osebno rast?

Če je tako, bodi še naprej zelo pozoren/na na to, kaj ti povzroča tesnobnost – to je vstopnica ta tvoj uspeh. Na primer: Dekle želi na Instagramu posneti jogo obraza. Rada bi naredila nekaj dnevno predstavitev (izziv) in ljudi kasneje povabila na tečaj joge obraza. Vendar se ustavi:  boji se  kritike, neuspeha in  strah jo je slabe gledanosti, … Vsakič, ko želi stisniti gumb Recording, jo zagrabi tesnoba. Lahko bi odnehala pozabila na veliko željo, ki vodi do uspeha. Vendar ne odneha:  ne želi, da bi jo tesnoba ovirala. Zato začne s snemanem. Porabi ogromno poguma in  prva epizoda je posneta. Zanimivo je, da ko se končno sooči s strahovi, postanejo le-ti  manjši  in manj grozeči. Vsakič ko snema opazi, da so bolj pod nadzorom in juh lahko kontrolira. Tako napreduje naprej.

Premagovanje tesnobe je kot odkrivanje zakladov. Ko je tesnoba pometena stran, se lahko končno prosto razvijajo vsi tvoji potenciali.

 

 

Izkoristi tesnobnost za izboljšanje učinkovitosti.

 

Drugi način, kako tesnobo obrneš sebi v prid je, da ji daš smer. Če pogledava stres: ta je zasnovan tako, da te motivira za določeno akcijo/reakcijo. Lahko gre v smer boja ali pa bega.. Enako velja tudi za tesnobo. Je neke vrste stres, ki je usmerjen v reakcijo. Na tebi je, katero smer boš izbral/a. Predlagam pa, da izbereš smer motivacije. Naj te tesnoba motivira. Tesnoba naj bo koristna. Namesto da te spravi  »živčnost« naj te spodbudi. Tesnoba  namreč lahko sproži  živčnost ali pa vznemiri.

Vznemirjenost je stanje, ki je bolj pozitivno in odpira vrata motivaciji.

Ko smo živčni, situacijo dojemamo kot grožnjo. Ko smo vznemirjeni pa nas stanje lahko motivira in daje priložnosti.

Zato nasvet: Uporabi tesnobnost sebi v prid. Preoblikuj jo v vznemirjenje.

 

 

Tesnobnost uporabi kot gorivo za akcijo

 

Naj bo resnoba gorivo in ne zavora za akcijo. Meni  osebno je tesnoba odlična motivacija za aktivnost. V tem stanju mi je najbolj v pomoč telesna aktivnost. Če drugače ne gre, mi je hitri sprehod vedno odlična rešitev.

Fizična aktivnost ona tudi biološko razlago:

Naše telo proizvaja kortizol. Kortizol je stresni hormon, ki uravnava stresne odzive v telesu. To so:

   • Nivo sladkorja

    Tesnobnost uporabi kot gorivo za akcijo

   • Presnova
   • Odziv imunskega sistema
   • Krvni pritisk
   • Zožitev krnih žil
   • Funkcije centralnega živčnega sistema

Raven kortizola je naravno zjutraj najvišja. Visoka pa postane tudi ob stresnih situacijah. In ko se to zgodi tekom dneva, se pogabi zmedenost, »megla« v glavi, utrujenost ali nespečnost. Eden od načinov, kako znižati raven kortizola je redna vadba. Odlična stvar pri vadbi je ta, da se zniža raven stresa v telesu. Prav tako pa se poveča raven naravnih hormonov dobrega počutja, kot so endorfini.

Zanimiva študija, objavljena v British Journal of Sports Medicine, govori naslednje:

Vadba učinkuje podobno kot marihuana

   • Lajša bolečine
   • Vzpostavi stanje umirjenosti
   • Lajša tesnobo
   • Daje občutek dobrega počutja

 

Tesnobo uporabi v svojo korist – priložnost za učenje

 

 

Znanje je protistrup za strah

 

Ko nekaj razumeš, postane to neškodljivo.  Se bojiš vode? Ko se naučiš plavati, strah mine. Se bojiš tujcev sredi noči na ulici? Ko se naučiš samoobrambe, strah mine.

Uporabi tesnobo sebi v prid, tako da se o njej podučiš. na spletu najdeš ogromno informacij. Še bolje pa je, da si prebereš kakšno boljšo knjigo. Ni potrebe, da je preveč strokovna. Lahko si privoščiš tudi moj Priročnik: 

Vzemi si čas in preberi. Analiziraj svoja doživljanja in potegni iz tega koristi. Ko spoznaš tesnobo, jo lahko lažje obvladuješ

Naj ti malenkost pomagam:

Stres na primer povzroči napetost mišic, dihanje pa postane hitrejše, ni pa globoko. Gre za plitko hitro dihanje. Torej, zato da se otreseš stresa poskusi sprostiti mišice. To lahko izvedeš s postopno mišično relaksacijo in počasnim poglobljenim dihanjem. Ko se telo malenkost pomiri, pa ti bo lahko koristila tudi meditacija.

Osredotočenost na znake tesnobe močno vpliva na njeno jakost. Bolj kot se osredotočamo na znake, močnejši bodo. Zato je smiselno, da se v stanju tesnobe osredotočiš na nekaj povsem drugega.

04 298 3985 2092 76 209 1092 4095 info@mollysrestaurant.com

 

Za konec pa še to: Smeh vedno zmaga

 

Smeh – odlično zdravilo za tesnobo

Večkrat se sliši: »Smeh je najboljše zdravilo« in to velja. Smeh spodbuja cirkulacijo, poveča vnos kisika in pomaga pri sproščanju mišic. Prav tako zniža raven stresnih hormonov in poveča količino endorfinov. Vse to pa pomaga zmanjšati tesnobo.

Torej: katera zgodba  te bo nasmejala?

Kakšen vic bo vzrok za neutolažljiv smeh

Katera komedija na TV se danes zvečer odvrtela?