Taktike hujšanja
Blog

Taktike hujšanja

 

Taktike hujšanja so  lahko izziv ali pa postanejo navada. Taktika hujšanja, ki postane navada, te bo vodila do želenih rezultatov. So pa tudi ljudje, ki jim zmanjševanje telesne teže pomeni pravi izziv. Tudi če jim je dieta jasna, se jo dežijo le kratek čas. nato pa ponovno padejo v vsakodnevno napačno rutino.

V tem prispevku si preberi enostavne taktike, ki jih lahko hitro osvojiš in tako postanejo tvoje vsakodnevne navade.

Te taktike, nekatere ljudi prava navada in jim ne predstavlja nobenega posebnega izziva. Posledično znajo uravnavati telesno težo.

 

 

Tukaj je nekaj taktik, ki se jih poslužujejo tisti, ki odlično obvladujejo telesno težo in bodo prav gotovo delovaje tudi pri tebi. Prej jih lahko prilagodiš svojemu življenjskemu slogu  ter jih izvajaj in ponavljaj , dokler ne postanejo tvoja navada. Tako bo obvladovanje telesne teže zelo enostavno

 

 

 

Taktike hujšanja
Taktike hujšanja – obroki so manjši ker jem kot gurman. Počasi.

 

Taktika 1. Razdeli prigrizke.

Morda ti ta prispodoba ne bo ravno všeč, a je ravno pravšnja. Nisi krava, ki se ves dan pase po travniku in je travo cel dan. Ljudje smo bili včasih lovci, Hrana nam ni bila vedno na razpolago, podobno kot je sedaj. Danes jo imamo na voljo 24/7. Naše telo ni navajeno nenehnega prehranjevanja.  Sem so všteti tudi vsi vmesni prigrizki, ki jih je včasih res preveč. Telo rabi tudi odmor. Pravzaprav telo deluje bolje, ko ni preobremenjeno z prebavljanjem, saj to ni edina funkcija ki jo opravlja.

Če lahko, poskusi omejiti vnos hrane po obrokih. Presenečen/a boš nad količino kalorij– teh bo bistveno manj. Posledično pa se bo začela redukcija telesne teže.

 

 

Taktika 2. Zmanjšaj velikost porcij

Podobno kot pri opuščanju vmesnih prigrizkov, razmisli tudi o velikosti porcij.  Zmanjševanje velikosti porcij je zanesljiv način zmanjšanja vnesenih kalorij. Če imaš raje velike porcije, razmisli o sestavi obroka. Ta naj vključuje več zdravih sestavin. Drastičen primer je ocvrt krompirček. Porcija ima 340kalorij. Ni velika, kaj ne? Za isto količino kalorij bi lahko pojedli 6 porcij kumaric v solati.

Zato razmisli o velikosti posameznih porcij.

 

Taktike hujšanja
Taktike hujšanja – telesna vadba je še ena od taktik.

 

 

Taktika 3. Gibanje in še enkrat gibanje

Ti se začne »kurjenje« kalorij in odvečnih maščobnih zalog. Za hitrejši napredek bo potrebno v svojo rutino vnesti tudi nekaj gibanja. Pomaga vadba, ki te pritegne in postane del tvojega vsakdana. Ne glede na to, ali gre za vadbo doma v dnevni sobi, hojo do službe, hitri sprehod med odmorom, kolesarjenje ali pa obisk telovadnice , je gibanje tisto, ki pomembno vpliva na uravnavanje telesne teže. Maščobne zaloge se bodo pokurile bistveno hitreje.

Naj ti gibanje (telovadba) postane rutina. Med gibanjem se sproščajo hormoni endorfin.

 

Endorfin se izloča v možganih in je zelo podoben morfiju. Izloča se v stanju bolečin, s čimer povečuje telesno vzdržljivost ob obremenitvah in drugih neprijetnih občutkih. Nastaja tudi med telesno dejavnostjo, zato se po gibanju običajno počutimo bolj zadovoljni. Z njim pojasnjujemo tudi pretirano angažiranost s telesno vadbo pri nekaterih, kot bi postali zasvojeni s prijetnimi občutki po njej.

 

 

 Hipno Vitkanje

 

 

Taktika 4. Pozabi na tehtnico

Mnogi ljudje se med dieti zanašajo na tehtnico. Postane njihova redna spremljevalka, ki pa ni nujno vedno zaželena. Njene številke lahko razveselijo ali pa razjezijo.

Vendar, prevelika osredotočenost na to, kaj pravi tehtnica, povzroča skrbi, slabo razpoloženje, jezo in podobno. Ali je to res potrebno? Ne.

Izguba telesne teže ni vedno linearna. Pridejo dnevi, ko zaniha,  a to je naravni proces. Če pretirano spremljaš številke na tehtnici, boš včasih tudi razočaran/a.  Odloči se drugače: tehtaj se enkrat na mesec.

 

Taktike hujšanja
Pozabi na tehtanje.

 

 

Taktika 5. Osredotoči se na prehranjevanje

Določi si pravilo: jem samo na enem mestu in vem, kaj in kako jem. To bo pomagalo, da se izogneš raznim vmesnim prigrizkom. Miza je pogrnjene, krožnik, pribor, mora umirjena glasba in osredotočenost na obrok. Bodi prisoten/na ob hrani. Pozabi na TV, telefon, internet in časopise. Vse to so motilci pozornosti, ki je sedaj usmerjena le na to kaj in kako ješ. Naj top postane pravilo. Naj bo to navada, ki je mimogrede res čudovita. Ob obroku boš užival/a. Veš kaj se zgodi potem? Ko ješ počasi (gurmansko), uživaš ob vsakem grižljaju. Grana se ne golta. Občutek sitosti pa se bo pojavil bistveno prej – telo ti bo to javilo.

 

 

Hipno Vitkanje

 

 

Taktika 6. Voda, voda, voda

Pitje vode pospešuje zmanjševanje telesne teže – to je dejstvo. Ne pozabi na veliko tekočine. Telo samo ve, koliko je zanj dobro in to tudi sporoči z občutkom žeje. Ne presliši tega. Pomembna je voda in ne energijske pijače, sokovi, sladkani čaji ali kaj podobnega. To vnese še dodatne kalorije, kar pa ne potrebuješ, kaj ne?

Torej voda – za popestritev okusa, pa voda z limono.

 

 

Taktike hujšanja
Voda – ne pozabi na hidracijo. ta je pomemben del taktike hujšanja

Taktike hujšanjaTaktike hujšanja

 

Taktika 7. Potrudi se

Pridejo dnevi, ko te vse mine. Za tolažbo najdeš mali pregrešno kaloričen prigrizek in  … spet sva tam. Zato: naj ti zgoraj navedene taktike postanejo navada.

Vem, da je ustvarjanje novih navad velikokrat zelo težavno. Večkrat nam spodleti in na koncu popustimo – prenehamo. A želja še vedno ostaja. Stare navade so zakoreninjene globoko v podzavesti, zato je spreminjanje le-teh težavno. Pomaga vztrajnost in nepopustljivost.

 

 

Pomaga pa tudi hipnoterapija, ki vse to naredi dokaj hitro. Stare navade zamenja z novimi – fantastično, kaj ne. Skoraj brez  truda.

Zato, če ti zgornje taktike ne obrodijo pravih rezultatov, uberi krajšo pot – hipnoterapijo. 

Hipnoterapija je hitra. Edina “dieta” je, poslušanje posnetka vsak dan. Prijavi se za posnetek.

Poleg rega pa ti je na volji tudi Hipno-Vitkanje – program, ki  pomaga.

Vstop ti omogočim po poslani prijavi.

 

Please enter your email, so we can follow up with you.