Strah pred neuspehom
Blog

Strah pred neuspehom

 

 

Strah pred neuspehom je večni spremljevalec mnogih ljudi. Namreč: veliko nas je, ki imamo velike sanje. Toda ko pomislimo na vse, kar je potrebno narediti, se naučiti, poskusiti in izkoristiti, da bi dosegli te sanje, nas nekaj prestraši. Strah pred neuspehom? Res je. Največkrat je to strah, da nam zastavljeno ne bo uspelo, da nas bodo drugi zavrnili, napačno razumeli ali celo osmešili. Strah, da bomo izpadli kot nespretni, nesposobni, s premalo znanja in predvsem  … to je strah pred izgubo lastne vrednosti in samozavesti.

Toda, če se s tem strahom ne soočimo, se tudi sanje ne bodo uresničevale. 

 

 

Strah pred neuspehom

 

 

Strah je največja ovira, ki te zadrži. Je tudi največji vzrok, zakaj nisi tam, kjer si si želela biti.

 

Naredi tisto, česar te je najbolj strah

 

Strah je najpogostejši razlog, zakaj ljudje odlašajo z ukrepanjem pri svojih ciljih. Zato raje igrajo svojo igro življenja na varen način, se izogibajo tveganju ali preizkušnjam, In zato ostajajo tam, kjer so vedno bili – z željami v žepu, ki pa se žal ne uresničujejo.

 

 

 

 

Strah pred neuspehom – od kod prihaja?

 

Odgovor je enostaven – strah prihaja od nas samih – iz našega uma in domišljije. Prestrašimo se s tem, ko si predstavljamo  negativne rezultate svojih dejavnosti. Toda samo zato, ker si predstavljamo, še ne pomeni da se bo to zgodilo. Zato psihologi radi pravijo; strah pomeni fantazirane izkušnje, ki se zdijo resnične.

Strah se nanaša na to, kar se lahko zgodi in ne na to, kaj se bo zgodilo. Velika razlika, kaj ne?

 

Premagovanje strahu

Dobra novica je da imamo moč, da premagamo strah ker smo glavni vir svojih strahov.

Namesto da dovolimo, da si predstavljamo najslabše  možne scenarije in postaneš žrtev strahov, lahko prevzameš nadzor nad svojim umom in se zavestno odločiš, gda bodo tvoje misli pozitivne. Namesto tega si vizualiziraš najboljši možni scenarij.

 

Naredi seznam stvari, ki se jih najbolj bojiš narediti

 

To niso stvari, ki se jih bojiš, temveč stvari, ki se jih bojiš narediti. Na primer: skok s padalom, prositi za pomoč, predlagati rešitev.

Tvoj seznam lahko vključuje: dati odpoved v službi, vrnitev v šolo, pogovor z zakoncem o vajinem odnosu, prošnja za povišico in podobno.

 

Ko je seznam izpolnjen, ponovi vsak strah v naslednji obliki:  “Želim -________ in/a se prestrašim, ko si predstavljam  ______.

Na primer:

Želim si ustanoviti svoje podjetje in se prestrašim, ko si predstavljam , da bom bankrotirala in izgubila premoženje.

 

 

Večopravilnost

 

 

 

 

Ko napišeš to izjavo, lahko vidiš, kako si ti tista, ki ustvarja svoje strahove. Predstavljaš si najslabši možni scenarij, čeprav jih obstaja še morje drugih, boljih.

 

Prevzemi moč nadzora nad strahovi

 

Želi, da zamenjaš zadnje del izjave  – grozljiv izid, ki si si ga zamislila – in ga preoblikuješ v nekaj pozitivnega. Na primer: Namesto da me je strah in si predstavljam kako bom bankrotirala in izgubila vse premoženje, bom trdo delala, da bom naredila vse, kar je potrebno da bo moje podjetje uspešno.

Ali vidiš, kak ta izjava zveni povsem drugače? Bolj pozitivno in optimistično? Spodbujam te, da na tak način narediš z vsemi svojimi strahovi. Strah spremeni v vizije uspeha.

 

Premagovanje strahov pred neuspehom

 

1. Postani bolj pozorna na svoje misli.

Misli proizvajajo čustva – torej, če želiš spremeniti svoje počutje, spremeni misli. kadarkoli začutiš strah, sledi mentalnim korakom, in opazuj, kaj si ob tem mislila? Katere misli so te pripeljale do slabega občutka? Ko jih prepoznaš, se jim boš lažje izognila

 

2. Izbiraj več pozitivnih misli

Negativnih misli se ne moreš znebiti preprosto tako, da ne razmišljaš o njih. Zakon zamenjave narekuje, da nečesa ne moreš nadomestiti uz ničemer,  – torej to lahko narediš le, ko veš s čem lahko nadomestiš.  Ko opaziš, da doživljaš negativno misel. ki ti vzbuja strah, jo zamenjaj s pozitivno

 

3. Opazuj učinke strahu na telesnem nivoju

Opazuj fizične učinke, ki jih doživljaš, ko pomisliš na “strašen izid”. Strah lahko občutiš kot ščemenje v trebuhu, stiskanje v ramenih ali prsih, lahko se pojavi povišan srčni utrip ali podobno. Opazuj to dogajanje in nato zavestno spremeni z slabe občutke z pozitivnimi.

Osredotoči se na to, kako se pozitivna čustva, kot so mir in zadovoljstvo, kažejo v tvojem telesu. Ob tem boš občutila toploto ali občutke mravljinčenja prijetnih občutkov.

 

4. Napolni svoje vizualizacije z močnimi pozitivnimi čustvi

Vzemi na primer izjavo: “Zdaj, ko sem vesela in hvaležna, sem sama avtor svojega uspešnega poslovanja.” Ko v izjavo vključiš pozitivno čustvo – sreča in hvaležnost – se odpreš doživljanju tega čustva v svojem telesu. To pa prinese velik učinek. Tako kot te lahko čustvo strahu zaustavi, te čustvo zadovoljstva in navdušenja motivira.

 

5. Bodi realna glede tveganja

Praktična in pogosto spregledana strategija za premagovanje strahu je zagotoviti si pot, ki ni tvegana.  Če želiš rasti in dosegati želeno, moraš v to nekaj vložiti,  Torej tveganje. Vendar se prepričaj, da ne tvegaš brezglavo. Prepričaj se, da lahko preneseš izgubo ob tveganji, če nekaj ne uspe. To ni ruleta – vse ali nič. Gre za preudarno in realno tveganje.

 Če želiš svoje podjetje, vendar potrebuješ zajamčen dohodek vsak mesec, vodi svoje podjetje najprej kot obstransko dejavnost – dokler ti posel ne steče kot bi moral. Če želiš novo službo poglej realno, kaj na tem delovnem mesti potrebujejo- Preveri, katera znanja in spretnosti so ključ, ki odpira vrata novi službi. Osredotoči se na pozitivna pričakovanja in nikar ne podleži morebitni zavrnitvi.

 

In za konec:

 

6. Proslavljaj svoje uspehe

Uspeh bo zate nadvlada strahov. In to je vredno praznovanja. Ni pomembno, kako velik uspeh se je zgodil. pomembno je, da se je strah umaknil.

Situacija s katero si se soočala in način, kako se je strah manifestiral je lahko povsem drugačna stvar, kot si to doživljala pred leti. Za to si porabila precej časa. A uspelo ti je. 

 

 

Strah pred neuspehom
Uresničujem svoje sanje – Pridruži se skupnosti Uresničujem svoje sanje. Klikni na sličico in že boš tam

 

 

Če pa rabiš konkreten nasvet,  se OGLASI TU

Ali pa piši

Please enter your email, so we can follow up with you.