Sramežljivost
Blog

Sramežljivost

SRAMEŽLJIVOST

Sramežljivost je občutek nerodnosti ali bojazni, ki ga nekateri ljudje nenehno čutijo. To se največkrat dogaja, ko so v družbi drugih. Sramežljivost je odziv na strah. Raziskave kažejo, da čeprav obstaja nevrobiologija sramežljivosti – vodena je preko posebnih nevronskih poti v možganih – obstaja tudi močan vpliv s strani staršev in izkušenj tekom življenja.

 

 

Kaj povzroča sramežljivost?

Sramežljivost izhaja iz nekaj ključnih značilnosti: nizka samopodoba in strah pred sodbami ter zavrnitvijo. Sramežljivi ljudje nenehno delajo nerealne primerjave. Verjamejo, da jih drugi slabo ocenjujejo in zato opuščajo mnoge nove priložnosti, da bi izboljšali socialne veščine.

Se že rodimo sramežljivi?

Sramežljivost je pretirano negativno samoocenjevanje. Občutek sramežljivosti se razvije po 18 mesecu starosti. Torej, ljudje se ne rodijo sramežljivi.

 

 

Kaj povzroča sramežljivost pri otrocih?

Sramežljivost poganjajo okoljske in biološke sile. Že ob rojstvu imamo oblikovane različne temperamente. To nas dela edinstvene, kaj ne?  Tisti z izjemno občutljivim temperamentom bodo seveda bolj podvrženi razvoju sramežljivosti.

Sramežljivost se lahko poveča v adolescenci. Najstniki morajo krmariti po novih situacijah. Gre za šolsko okolje, družbeno socialna okolja in podobno.

 

 

Kako premagati sramežljivost?

Priprava na določeno socialno situacijo pomaga preusmeriti tvoj fokus stran od misli, da lahko gre kaj narobe. Svoje misli usmeri na tisto, kar lahko gre prav. Pripravi si vprašanja za druge, morda kakšno zabavno zgodbo, ki jo želiš deliti z drugimi. Razmisli, kaj imaš z določeno osebo skupnega. Bodi radovedna in poskusi zmanjšati samokritičnost in negativno samoocenjevanje.

Sramežljivost ne mine kar tako. Vendar si zapomni: Sramežljiva oseba je najbolj uspešna takrat, ko si prizna in razume svojo sramežljivost. Nato pa deluje ne podlagi tega zavedanja.

 

 

In za konec še nekaj nasvetov:

    • Nauči se obvladovati neuspeh (samozavestni ljudje postanejo odporni na negativne povratne informacije, pa če so še tako boleče)
    • Nauči se obvladovati svoje čustva (ljudje, ki so priljubljeni, znajo krotiti svoj čustva)
    • Nesoglasna poskusi primerno odpraviti (konflikti se vedno dogajajo, a dobro je, da ne dodatno netimo ognja)
    • Poskrbi za dobro voljo in smeh (Humor je najbolj cenjena socialna veščina, Naj bo situacija še tako grozljiva, je humor vedno dobrodošel)

Odpravi sramežljivost