Hipnoza in Hipnoterapija

Skrivnostna hipnoterapija?

Skrivnostna hipnoterapija?  Te straši in se je bojiš? Si ne upaš, ker te daje prepričanje, da iz transa ne prideš nikoli? Te je strah transa? Se bojiš da v tem stanju ima nad tabo nadzor nekdo drug?… Vse to in še veliko več ti lahko v sekundi ovržem in rečem le to: NI RES!

Mimogrede, v trans padeš že med zavzetim gledanjem poročil, nogometne tekme (ta je zelo globok), ob reklamah (huh, učinkovit pralni prašek za bleščeče belo perilo – Kupim), ob “opravljanju” soseda, med branjem knjige.

A taki transi niso terapevtski. Večina jih deluje bolj v negativno smer. A pustiva to – poglej ta zapis – pove veliko.

 

 

Skrivnostna hipnoterapija – Kakšne rešitve ti lahko ponudim?

Kot vidiš, sem klinična Hipnoterapevtka. O hipnozi in odgovore na najbolj pogosta vprašanja lahko prebereš spodaj.Ob tem pa ljudem pomagam tudi spreminjati zgrešene smeri v življenju. Pomagam jim, da se ponovno postavijo na pravo pot – Osebnostna Transformacija – Hipno-coaching.

Kot učiteljica Čuječnosti, pa ti lahko ponujam različne čuječnostne tehnike, ki ti vedno pridejo prav, ko se znajdeš sredi kaosa. To velja tako za delo na delovnem mesti, kot tudi doma – odnosi v družini, s prijatelji in okolico. Na voljo so ti različno programi in tečaji, in tudi Individualna srečanja.

Se ti zdi hipnoterapija malce skrivnostna?

Nisi edini. Zahvaljujoč zabavni industriji, mnogi razumejo hipnozo kot tehnika pranja možganov, kjer izgubijo nadzor nad sabo in izdajo mnoge skrivnosti.

 

 

Hipnoza je pravzaprav bolj podobna vodeni meditaciji.

Ker je hipnoterapija zame izvrstna metoda s katero lahko na zelo enostaven način dosežem veliko več, bom poskusila tudi tebi malo več povedati o hipnoterapiji. Toliko, da jo spoznaš v drugačni luči. Tu so odgovori na najbolj pogosta vprašanja:

 

 

Kaj me najbolj navdušuje pri delu kot Hipnoterapevtka?

Največja nagrada za moje delo je, ko s stranko vzpostavim pristen odnos, ko skupaj delava na določenem vprašanju in iščeva odgovor nanj. Sprememba vedenja se lahko zgodi zelo hitro in stranka doseže občutek opolnomočenja. To je zame, kot Klinično Hipnoterapevtko največja nagrada

 

Kako se srečanja razlikujejo, če nekdo potrebuje pomoč pri večji samozavesti, nekdo drug pa išče pomoč za hujšanje?

Vsako srečanje je prilagojeno stranki. Za nobeno težavo ne obstaja standardno navodilo ali pravilo. Srečanje lahko vključuje metode nlp, desenzibilizacije, tehnike Ericksonove hipnoterapije in podobno.

 

Kako dolgo trajajo rezultati hipnoterapije? Vem, da priporočate vsaj 3 do 4 srečanja za večino težav, toda: Ali se morajo stranke vračati čez mesec ali več?

Včasih se stranke vrnejo na »osvežitveno« srečanje ali pa se že začnejo ukvarjati z novimi težavami. Vendar stranko vedno podučim tudi o načinu samohipnoze. S to tehniko si lahko sama pomaga pri nadaljevanju samostojnega dela.

 

Kaj svetuješ nekomu, ki je skeptičen glede hipnoze?

Hipnoterapija  obstaja že več sto let. Milton Erickson je leta 1930 ustvaril svojo obliko hipnoterapije. To je oblika, ki daje najboljše rezultate. Vsak, ki je skeptičen, je lahko prepričan, da je to dobro spoštovana oblika zdravljenja, ki pomaga osebi spremeniti vedenje v kratkem času. Je nežna, podporna in pozitivna. Pomembno je tudi vedeti, da so stranke vedno pod lastnim nadzorom in se zavedajo dogajanja okoli sebe. So le sproščene, da se lahko osredotočijo na svojo podzavest. To je pomembno, ker so vsi odgovori na njihove težave in težave shranjeni v njihovi podzavesti. Morda bi bilo zanimivo tudi vedeti, da menim, da je »trans« nič drugega kot »namerno osredotočeno sanjarjenje«. V postopku ni nič strašljivega ali čudnega.

Če trpite zaradi tesnobe, stresa, depresije, težav v odnosih, kronične bolečine ali se počutite obtičali v svojem življenju; razmislite o hipnoterapiji. Hipnoterapija deluje dobro za ljudi, ki so osredotočeni na prihodnost, utrujeni od ponavljanja zgodb iz preteklosti in imajo močno željo po spremembi v kratkem času.

 

 

Splošno o hipnozi

Hipnoza ima pri nas še vedno negativen prizvok. Vzrok bo verjetno odrska hipnoza, ki seveda ne spada med skupino resnih terapij. Je stvar zabave. Vendar je hipnoza po svetu, tudi pri vseh resnih evropskih in ameriških medicinskih in psiholoških združenjih priznana kot zelo uporabno terapevtsko orodje, ki ga poučujejo na številnih fakultetah.

Definicija hipnoze (Society for psychological Hypnosis American Psychological Association) iz leta 1995 pravi: Hipnoza je mentalno stanje ali udejanjanje domišljije.

Najnovejše raziskave pa pravijo naslednje: Hipnoza je budno stanje z usmerjeno pozornostjo, povečano sugestibilnostjo in zmanjšano zunanjo zavestnostjo. Hipnotično stanje se vzpostavi lahko na različne načine. Je stanje globoke relaksacije in intenzivne koncentracije. Zavest se odmakne od vsakdanjih skrbi in pusti odprto pot podzavesti, ki komunicira s terapevtom. Ker je zavest odmaknjena, se klient lahko osredotoči na reševanje stvari, težav brez vpletanja tesnobe, strahu in razmišljanj.

V hipnozi ne spimo, še vedno slišimo in naše fiziološke funkcije delujejo normalno. Tako stanje se nam lahko zgodi večkrat na dan – gledanje zelo napete nogometne tekme ali filma – prav gotovo nas v teh trenutkih ne zanima čisto nič. Naša pozornost ve usmerjena v dogajanje na ekranu in vse ostalo je nepomembno.

 

Zgrešena mnenja o hipnozi:

  • Ko sem v hipnotičnem stanju lahko izdam skrivnost: Ni res. Poveš samo tisto, kar želiš.
  • Iz hipnoze se ne bom zbudil: Ni res. Hipnoza ni spanje, je budno stanje usmerjene pozornosti, saj so možgani v aktivnem stanju, ki je enako tistemu v budnem stanju.
  • V hipnotičnem stanju izgubim razsodnost in razumnost: Ni res. Hipnoza je popolnoma naravni proces, ki se nam dogaja vsak dan. Samo pomislite na napeto nogometno tekmo ali film. Ali nismo takrat pozorni samo na dogajanje na ekrani in na nič drugega? Ali pa  avtomatična vožnja avtomobila, ko se naenkrat znajdemo na cilju? Vse to je naravno stanje usmerjene pozornosti.
  • Iz hipnoze se ne bom zbudil: Ni res. Iz hipnotičnega stanja lahko izstopimo vedno, ko to želimo.

 

Razlika med Odrsko hipnozo in Klinično ( Medicinsko ) hipnozo

Odrsko hipnozo (znana oddaja “Hipnoza za zabavo”) lahko izvajajo laični hipnotizerji, medtem ko jo terapevti ne smejo. Klinična (medicinska) hipnoza je namenjena terapevtski komunikaciji s klientom z namenom doseganja določenega terapevtskega cilja. Laična hipnoza  pa lahko povzroči veliko neprijetnosti, škode, saj ni usmerjena v reševanje klientovih težav. Velik problem lahko postane, ko se laični hipnotizer sreča s psihotičnim (lahko je psihoza v latentnem stanji), močno emocionalno motenim, hudo depresivnim ali suicidalnim klientom. Nevaren je tudi nehoten priklic travmatskih izkušenj in podoživljanje dogodkov iz preteklosti. Laični hipnotizer brez določenega znanja, takega stanja ne bo prepoznal.  Škoda je lahko nepopravljiva.

 

Toliko o Skrivnostni Hipnozi.

 

Če te mika – pa ne samo poskusiti, pač pa spremeniti določena prepričanja, strahove ali pa povečati samozavest, zavedanje lastne vrednosti, uspešnosti, …

izpolni spodnji obrazec:

 

Please enter your email, so we can follow up with you.