pexels moose photos 1036622
Blog

Si upaš? Čaka te nagrada.

Lahko postaneš bolj Samozavestna Oseba?

 

 

 

Zanimivo je, kako še vedno velja prepričanje, da se s to lastnostjo rodiš.

Resnica pa je drugačna:

Samozavest je pridobljena lastnost.


 

Ampak: najprej, kaj pomeni biti samozavesten?

Popolnoma enostavno je: samozavestna oseba se v vsaki situaciji dobro znajde. Tudi v težkih trenutkih ohranja pogum in pozitivno naravnanost.

 

Samozavest je zaupanje (samozaupanje) v lastne sposobnosti premagovanja težav. Gre za globoko zavedanje, da bodo  težave prej ali slej minile.

Mir in mirnost izhajata iz spoznanja, da je življenje krog vzponov in padcev, rasti in propadanja.

 

Samozaupanje ti bo omogočilo, da postaneš čustveno močna in optimistična osebnost. Kot taka pa ostaneš v miru znotraj sebe – ne glede na situacije okoli tebe.


 

Še vedno dvomiš vase?

Seveda je res, da nihče ni popoln in zato se občasno lahko pojavijo misli dvoma in skrbi. Vendar pomembno je zavedanje teh misli, prepoznavanje njihovih signalov  in ukrepati pozitivno – sporočila misli so le opozorila in lekcije, ki so pred nami. Te pa lahko pogumno predelamo.

 

 

Kako razviti samozaupanje?

Če se zavedaš, da bo vse v redu, karkoli se bo zgodilo, postaneš bolj samozavestna oseba.

Poskusi: postavi se v situacijo, ki te plaši, ki te potiska ven iz cone udobja. Občuti strah – zavedaj se ga. Zavedaj se mesta v telesu, kjer se strah nahaja in sprejmi ga kor odlično podlago za rast poguma in zaupanja vase. Karkoli se lahko zgodi, vedno je ob tebi zavedanje, da lahko situacijo rešiš.

 

 


Roko na srce:

Samozaupanje se ne zgodi čez noč. Samozaupanje gradimo postopno, vsak dan. Včasih pridobimo veliko dozo samozaupanja, včasih manjšo. A nikar ne čakaj na dogodke, da se zgodijo in iz tebe potegnejo pogum in samozavest.

To lahko počneš vedno in povsod: vsak dan lahko narediš nekaj malega. Morda se odločiš da pokličeš znanca, ki ga že dolgo nisi. Si upaš?

Naredi nekaj, s čemer odlašaš že nekaj časa, ker …. Te je strah, si ne upaš, imaš občutek da ne obvladaš? Nisi dovolj dobra?

Poskusi.

 

In ja: Že te slišim, kako zadovoljno kramljaš sam/a s sabo:

» A to je to? Zakaj pa sem toliko časa odlašala? Zakaj tega nisem že prej naredil – povsem enostavno je.«

 

 

Zapomni si: »V domišljiji bolj trpimo, kot v resnici.«  – Seneka