Rešitve

Se še vedno oklepaš starih zgodb?

Oklepanje starih zgodb je oklepanje preteklosti.

 

Če si še vedno zaljubljena v svoje stare zgodbe, potem se strinjaš z neuspehom.

Ugani kaj se zgodi s stvarmi, ki jih hraniš, neguješ ter se nanje osredotočaš in z njimi preživljaš svoj čas? Rastejo! S tem, ko si zaljubljena v svoje stare zgodbe, krepiš odnos z njimi in če boš še naprej s tem nadaljevala, boš krepko posegla v svojo prihodnost.

 

 

 Si še vedno zaljubljena v svojo preteklost?

 

Povem ti zgodbo o Niki:  Nika je uspešna podjetnica – je lastnica podjetja, vendar si je vedno govorila: »Nisem dovolj dobra z denarjem.« To nemogočo zgodbo je vedno uporabljala kot izgovor, da se lahko izogne oddali računov in mesečnih finančnih poročil. Pri oddaji je nenehno zamujala roke, čeprav je dobro vedela, da bo tako odlašanje močno vplivalo na njeno finančno poslovanje. Večno je živela v stari zgodbi, v kateri je bil ugnezden strah in občutek nepomembnosti.

 

Kakšna  je tvoja stara  zgodba?

 

Ljudje vsak dan ustvarjamo zgodbe o svojem življenju. To so zgodbe, ki si jih pripovedujemo. So zgodbe o tem, kdo smo, od kod prihajamo, kaj nam pomeni naša preteklost in kje si želimo živeti v prihodnosti.

Morda je tvoja zgodba o nepomembnosti. Če verjameš, da si za skupnost nepomembna, potem ti gotovo ni potrebno narediti koraka naprej in povedati svoje mnenje in stališča?

Ali pa je tvoja zgodba o samotarju, ki ga drugi ne zanimajo. Stalno si ponavljaš: »Ljudje me motijo, raje sem sama.«

 

Ampak – ustavi se za trenutek. Pomisli, kako ta zgodba vpliva nate.

 

Kaj ta zgodba naredi dobrega zate? Kako te oblikuje?

Starih zgodb ne moreš umakniti, dokler končno ne razumeš, zakaj se jih tako oklepaš. Na primer: če si govoriš da si samotar, potem ti verjetno ni potrebno izstopiti iz cone udobja in spoznati druge ljudi. Ta zgodba ti laže in služi kot opora izgovoru. Govori ti, da ni potrebe po odhodu iz cone udobja, kajti izven nje si v nevarnosti. Izven cone udobja tvegaš, da bi spoznala druge ljudi.

 

Morda ti bo tvoja zgodba pomagala, da se izogneš odgovornosti. Če si preveč sramežljiva, te bo vodja podjetja manjkrat izpostavil in tvoje mnenje bo postalo neslišano .  Zaljubiti se in držati se stare zgodbe pomeni prelaganje odgovornosti na druge. Tebi pa se sanje o samozavestni osebi ne bodo izpolnile.

 

Kaj če se opustiš staro zgodbo?

 

Ko prepoznaš staro zgodbo, ki ti ne služi več, se vprašaj: Kaj bi se zgodilo, če preneham verjeti tej zgodbi?«

 

Zapusti staro zgodbo in se zaljubi v novo.

Ko zapustiš staro zgodbo, narediš prostor za novo. Morda bo ta zgodba o odprti osebi, ki rada spoznava nove ljudi. Morda pa je to zgodba o samozavestni osebi, ki zna in zmore povedati svoje mnenje v skupini sodelavcev. Novo idejo jasno argumentira in s tem pridobiva zaupanje nadrejenih. tako se odprejo vrata  novi miselnosti in prepričanju o sebi.

 

 

Zakaj so nove zgodbe boljše od starih?

 

Ko opustiš staro zgodbo in se oprimeš nove, dobiš zalet. Pridobiš višjo raven energije, ki ti omogoča videti stvari na drugačen način. Pomaga tudi ustvariti prostor za več novih zgodb, ki jih želiš imeti v življenju.

 

 

Zato začni že danes:

   • zapusti stare zgodbe, ki si jih pripoveduješ in ti ne služijo več (vprašaj se, kako dobro so ti služile do sedaj)

   • počisti prostor in ga pripravi na novo zgodbo

   • ustvari novo zgodbo o sebi – zgodbo polno navdiha, motivacije, pokončne drže, samozavesti

   • zaljubi se vanjo