(samo)krivda
Blog

(Samo)krivda – zasidrana globoko v podzavesti

 

 

(Samo)krivda  – zasidrana globoko v podzavesti  – je občutek, ko se zaveš, da nekaj nisi naredil dobro. Krivda se pojavi, ko prestopiš meje lastnih standardov in vrednost. Občutek krivde je opozorilo, da je potrebno nekaj popraviti, se nečesa znova naučiti ali pa iskreno opravičiti. To je normalna, zdrava krivda, zaradi katere rastemo.

 

 

 (samo)krivda je nezdrava

Ob normalni “zdravi” krivdi pa se pojavlja tudi nezdrava oblika krivde. Žal je te vedno več. Nezaželena – iracionalna krivda biva nekje globoko v podzavesti.  Je kot maligno obolenje, ki se razrašča na mnoga področja življenja.

Razširi na vsa področja življenja. 

Nerealna in nezdrava krivda te oropa samozavesti, uniči realnost in samospoštovanje. Lahko pa je tudi vzrok za zdravstvene težave.

 

(samo)krivda je nezdrava in načenja vsa področja življenja
Krivda – nezdravo načenja življenje na vseh področjih. prevzame vajeti in te vodi po svoji poti.

(samo)krivda te naredi šibkega

Neupravičen občutek krivde je skrivnostna sila, ki paralizira. Obstaja veliko razlogov za neutemeljeno krivdo, vendar vedno izhaja iz situacije, ki je nisi mogel sprejeti ali predelati.

Postaneš osebnostno šibkejši in pogosto se prepustiš okoliščinam, ki ti krojijo tok življenja. Dokaj hitro si lahko žrtev ljudi, ki izkoristijo tvojo šibkost.

 

 

(Samo)krivda uniči realnost

Osnovni zametki krivde lahko segajo že  v otroštvo. To so lahko  močne in boleče izkušnje, ki jih kot otrok še nisi pravilno dojemal.  Oseba, ki je sprožila take občutke je pogosto želela v tebi iskati vzrok za krivdo za njeno trpljenje. Morda je s tem dejanjem skušala zaščititi nekoga, ki jo je ogrozil.

 

Primer:

V otroštvu nekoga je prevladovala oblastna in nadzirajoča mati, ki je bila v določenih trenutkih zelo ljubezniva in prijazna. Že takoj naslednji trenutek pa je postala neprijazna. Kot otrok je bila ta oseba prepričana, da bi ga mati imela vedno rada le. če bi lahko našel pravi način, kako zadovoljiti njene želje. Toda, bolj kot se je trudil, slabše mu je uspevalo.

Kot je odrasel je postal uspešen poslovnež. Prejemal je številne nagrade in priznanja. A njegovo življenje ni tako blestelo – nasprotno, Njegovo življenje je bilo katastrofalno. Čustveno negotov in poln dvomov je  dinamiko odnosa iz otroštva ponoviti skoraj na vsakem koraku. Odnosi s partnerko so bili krhki. Odnosi do otrok pa skoraj identični tem, ki jih je ime v otroštvu

Ko je partnerka doživljala kritiko ostalih, ji je brezpogojno stopil v bran in naredil vse, da bi ljudi prepričal, kako prijazna in ljubeča je.  Pa vendar so bile kritike včasih celo konstruktivne, realne in zelo dobrodošle.

 

(samo)krivda uniči samospoštovanje, občutek vrednosti in samozavesti
Krivda uničuje samospoštovanje

 

 

Neutemeljena krivda te žene v neverjetno dolgo obžalovanje in zanikanje. Če gledava na primer skozi razpad družine, se lahko zaradi samoobtoževanja počutimo manjvredne, celo ničvredne in kot da nimamo več pravice do spoštovanja.

Dodajam še en primer:

Ko ga je žena zapustila, je Jaka (namišljena oseba)  – tihi in delovni svetovalec za IT, prepustil svoje življenje naključjem.  Svoji najstniški hčeri je celo odstopil svojo spalnico in spal v dnevni sobi na kavču. Jaka je svoja oblačila hranil v škatlah za vrati, hčerki pa prepustil celo garderobno omaro.

Njegov čas za spanje je bil vezan na otroke – ko so zapustili dnevno sobo se je odpravil spat. Normalne meje so se porušile. Vloge so se zamenjale in čeprav je Jaka v sebi skrival sanje o svobodi in potovanjih, so bile v tem času le sanje.

Njegovo samospoštovanje je bilo na najnižji točki.

 

 

Zaradi krivde se lahko pojavijo zdravstvene težave. 

Nemalo kdo toži zaradi glavobola. A po natančnem pregledu, zdravniki ne najdejo vzroka. Vzrok tiče drugje. 

Nenehni občutki krivde so povod za skrbi. Te sprožijo napetosti in posledično  glavobole. Zraven se prikrade  nespečnost in utrujenost. Tako rekoč, začne se začarani krog.

 

 

Občutek krivde in zgodbe preteklosti.

 

Krivda je del zgodbe, ki se je nekoč zgodila. Je vzorec, ki je naučen in izvira iz mladosti – otroštva, ali pa iz šokantnega dogodka v odrasli dobi, ki je pustil močne sledi.

Občutek krivde moti normalen razvoj čustvene inteligence. Posledično težko določiš, kje so tvoje meje. Težko razlikuješ krivdo od sramu in obžalovanja.  OTu je bistvena razlika med krivdo in obžalovanjem. Obžalovanje ti omogoči, da se iz njega nekaj naučiš. medtem ko te krivda samo še bolj potegne v preteklost.

 

 

Krivda
Krivda – kje najti rešitev? Hipnoterapija in samo-hipnoza

Kje najti pomoč.

 

Najboljša pomoč je hipnoterapija. Tej naj sledi tudi samo-hipnoza.

Dobra novica je, da s pomočjo hipnoterapije, lahko predelaš  pretekle dogodke, ki so soustvarjali krivdo, Te se je trdno zasidrana v podzavesti. Od tam pa vodi tvoje življenje.

Kakšne so koristi hipnoterapije?

V globokem sproščenem stanju se soočiš in odrečeš občutku krivde

Počutiš se bolj sposoben delovati v smeri popravljanja napak, ki jih narediš

Ko so napake popravljene se lažje premakneš naprej, brez da bi zato moral imeti občutke krivde 

Začneš bolj pravično in spoštljivo ravnati s seboj

Posledično se ti povrne samozavest in samospoštovanje.

In za konec:

Zakaj bi se mučil s občutki krivde, če ti nisi krivec? zakaj premlevati krivdo in ji dovoliti, da prevzame vajeti tvojega življenja?

Čemu mučno preživljati dneve ob strašnih mislih, ki so le posledica nezdrave krivde … če je rešitev na dlani?

Piši mi  – prijavi se na posvet na spodnjem obrazcu in si privošči boljše življenje.

 

Please enter your email, so we can follow up with you.