Zakaj je dobro kdaj reči "NE"
Blog

Reci “NE”

 

Reci “ne”? To pa ni tako enostavno, je res? Pogosto je  težko.

 

Vsi smo že bili v situacijah, ko smo nečemu ali nekomu rekli ‘da’, čeprav smo pravzaprav želeli reči ‘ne’. Reči ne je lahko težko. to je veščina, s katero se večina ljudi bori. Vendar jo lahko osvojiš.

Torej, kako reči “ne”, ne da bi se počutili slabo ali krivo?

 

 

 

Reci "NE"

 

 

Razlogi, zakaj je težko reči “ne”? Poglejmo razloge:

Socializacija

Že od mladih nog nas učijo sodelovati z ljudmi, biti vljudni in ne reči “ne”. biti ustrežljivi v vsakem pogledu.

Od nas želijo, da naredimo vse kar nam starši, učitelji in drugi rečejo. Poslušamo in izvršimo ukaz. Zakaj? Ker se bojimo kazni ali pa se bojimi tega, da bnas zato ne bodi imeli radi. Čez čas razvijemo prepričanje, da je dobro reči “da” stvarem, četudi nam v resnici niso všeč. In to prepričanje nosimo s sabo.

 

Povezovanje

Ljudje smo družabna bitja. Naravnani smo na povezovanje z drugimi. Želimo biti všečni, se vklopiti v družbo in pripadati skupnosti. Vsi potrebujemo svoje pleme. To pa lahko privede do strahu, da bi kaj zamudili in izgubili pripadnost plemenu – če se prijatelji srečajo in nas ni tam? 

Lahko vodi tudi do pritiskov vrstnikov. Vsi smo že naredili nekaj, česar nismo želeli. Zakaj? Ker smo mislili, da bo to pomagalo pridobiti odobravanje skupnosti. Pritisk da naredimo to, kar počne skupnost je dovolj velik, da se mi lahko ne moremo upreti. 

 

Skrb za druge

Še en razlog je, zakaj rečemo “da” namesto “ne”. To je skrb za druge. Ker nam je mar za druge, ker nam ni vseeno za druge. Ker jih ne želimo prizadeti. Zato večkrat rečemo “da” in počnemo stvari, zaradi katerih se druga oseba počuti dobro. Vprašanje pa je, kako se počutimo mi.

Ali res želimo to početi?

 

Reci “ne” in vpliv na naše počutje

Kljub temu, da težko rečemo “ne”, je pomembno, da svoje dobro počutje postavimo na prvo mesto. Zato reči “ne” stvarem, ki jih ne želiš početi.

Če še naprej govoriš “da” vsemu, se zaradi tega lahko počutiš pod stresom, izgorevaš, postaneš tesnoben/na na in preobremenjen/a. Delaš namreč stvari za druge, namesto zase. Spremeni to.

 

Nikoli ne podcenjuj lastne vrednosti. Ne presliši svojih instinktov. Predstavljaj si situacijo, v kateri občutki pravijo ne – ne želim tega početi. Če še nadaljuješ z “da”, se lahko znajdeš v težki situaciji.

S tem, ko poslušaš svoje telo, se varuješ. Telo se bo počutilo dobro, ko bodo signali, ki jih pošilja, uslišani. Sicer se bo odzvalo na svoj način.

 

Zakaj je dobro kdaj reči "NE"
Samozavestno reci “NE” in razumi, zakaj je to zate pomembno.

 

Najboljši nasveti, kako reči ne

  • Ena od ključnih stvari, ki jih moraš narediti je: Razumeti zakaj nečesa ne želiš.  Ti manjka samozavest? Ali je to zato, ker si preveč preobremenjena, preveč zaposlena z drugimi nalogami ali ti to preprosto ni všeč. Pomembno je tudi, ali te to dejanje vodi do cilja, ki ti je zelo pomemben. Morda so to tvoje velike sanji: Biti dobra mama, partnerica, končno imeti čas da se bolj posvetim svojim otrokom. Naslednjič, ko moraš izbirati med “da” ali “ne” pomisli na svoje največje cilje in sanje. Kako bo “da “ vplival na izid.
  • In še nekaj, ker je dobro vedeti: Reči “ne” je v redu. To si dobro zapomni, Spremeni prepričanje, ki si ga imela do sedaj, kajti to te je pripeljalo do sem.  Upoštevaj tudi, da čeprav ne moreš nadzorovati, kako se bo nekdo odzval na tvoje besede, lahko nadzoruješ tvoje besede in odgovor.
  • Pomisli, kako boš rekla “ne”: Govorica telesa je pomembna – veliko komunikacije poteka ravno preko govorice telesa, Morda se bo to sprva zdelo smešno, vendar vadi “ne” pred ogledalom. Dober očesni stik, glava samozavestno pokonci, sproščen obraz – to je dokaz za tvoje prepričanje – kaj je zate prav in kaj ni.
  • Bodi pozorna na svoj glas – pomisli, kako mora zveneti tvoj glas. Gotovo ne žalostno, v občutkih nelagodja ali podobno. Glas naj bo prijazno odločen. Nikogar ne žališ, niti ne odvračaš. “Hvala, ampak danes ne morem” Namesto: “Hvala – to ne bo šlo” (tukaj manjka razlog, ki vedno najde svoje pravo mesto)
  • Vadi reči ne  v nepomembnih situacijah – ko ti nekdo ponudi bonbon.
  • Morda se boš znašla v situaciji, ko bi bilo bolje oditi, Poslušaj svoje telo. Če se ne počutiš varno ali tega res ne želiš, preprosto odidi. Lahko bi rekla: “Tu mi ni prijetno, zato odhaja.”

 

In za konec:

Vsi si želimo slišati in reči “da”. Toda resnica je, da nam to ni vedno všeč. Ni nujno, da se bomo zaradi tega počutilo bolje. Dejstvo pa, da je dobro včasih reči “ne”. S tem damo sebe na prvo mesto. To ne pomeni, dasmo mi glavni, pač pa da dajemo na prvo mesto naše cilje in sanje. V njih so morda skriti vsi ostali, ki jih imamo radi in jim želimo dobro. 

Torej: prvi “ne” je vedno “da” nečemu lepemu.