Rešitve

Podzavest in sugestije

 

 

Podzavest in sugestije so bistvo hipnoterapij.

Vsa hipnoza in hipnoterapija temeljita na sugestijah. Sugestije so dane v hipnozi, da oseba – njena podzavest te sugestije sprejme.

 

Toda, kaj je podzavest in kakšna je razlika med zavestjo in podzavestjo?

 

Najprej moram omeniti, da nekateri imenujejo podzavest tudi kot nezavedni um. Vendar se v osnovi vse nanaša na isto stvar. Raje imam izraz podzavestni um, preprosto zato, ker izraz nezavedno mnogim pričara podobe nezavesti. Kot verjetno veš, je hipnoza zavestno stanje osredotočene pozornosti in ne stanje nezavesti.

V tem zapisu se bom sklicevala na podzavest in ne na nezavedni um – tako bo lažje razumeti.

 

 

 

Podzavest in sugestije

 

 

 

Možgani

 

 

Če bi pregledali človeške možgane (na primer s skeniranjem), dejansko ne bi uspeli videti zavesti in podzavesti. To je zato, ker sta zavest in podzavest le metafori za delovanje možganov. Veliko različnih področij možganov se uporablja za izvajanje zavestnih procesov in podobno delujejo tudi druga področja možganov, ko nekaj nezavedno (ali podzavedno) počnemo. Na primer, ko vozimo avto, številna področja možganov začnejo delovati usklajeno.

Čelni reženj  in prefrontalni korteks (sprednji deli možganov) igrata vlogo pri presojanju in odločanju.  Drugi predeli možganov (parietalni reženj) pomagajo pri integraciji informacij iz čutil in pri prostorski zaznavi .

Zraven sodeluje še dela možganov (okcipitalni in temporalni reženj), ki interpretirata vidne zaznave in sprejemata odločitve o pomenu zvokov, ki jih slišimo med vožnjo.

Mali možgani pomagajo pri usklajevanju gibov in ravnotežju. Nekateri od teh procesov se dogajajo zavedno, drugi pa bolj nezavedno.

 

 

Čeprav zavestni in podzavestni um fizično ne obstajata, sta fantastična metafora (prispodoba), ki opisuje, kako lahko naš um deluje na različne načine.

 

ZAVESTNI UM

Preden zapišem več o podzavesti, naj najprej razjasnim, kaj je zavestni um. Zavest je vrhunec delov uma in mentalnih procesov. Mentalni procesi prispevajo k temu, da lahko razmišljaš o stvareh v tem trenutku. Vse, o čemer trenutno aktivno razmišljaš, se šteje za zavesno misel. Zavedaš se, kaj se dogaja, in večinoma nadzoruješ svoje misli. Ta zavest velja tudi za vedenje in gibanje. Če zavestno razmišljaš o tem, kar počneš  – na primer, ko se skušaš naučiti nove veščine – potem bo zavesni um prevzel vodstvo. Če delaš nekaj, kar že dobro obvladaš in ti o tem ni potrebno kaj veliko razmišljati (na primer, vezanje vezalk), se bo zavestni um umaknil. Na njegovo mesto vskoči podzavestni um in dokonča nalogo, ne da bi ti bilo o tem potrebno razmišljati.

 

Zanimivo je, da lahko zelo težko zavestno izvajamo kompleksne dejavnosti. V primeru zavezovanja vezalk, če poskušaš zavestno razmišljati kako zavezati vezalke, bo to lahko trajalo veliko dlje, kot bi sicer. Poskusi.

 

Zavestni um je sposoben obdelati do 40 različnih zunanjih dražljajev na sekundo. V danem trenutku si lahko zapomni med 5 in 9 stvari. Pri tem si pomaga s kratkoročnim spominom,

Zavestni um lahko sprejme ali zavrne predloge ali sugestije. Domneva se, da je tvoja svobodna volja zavestni proces, ki ga vodi zavestni um.

 

Podzavest in sugestije
Podzavest obdeluje ogromno informacij. V eni sami sekundi je sposobna obdelati 400 milijard informacij. Ogromno, kaj ne?

 

PODZAVESTNI UM

 

Medtem ko zavestni um odgovarja za tisto, o čemer zavesno razmišljaš ali se odločaš narediti, podzavest počne  vse ostalo.

 

Kaj pomeni “vse ostalo”?

Podzavest shranjuje spomine in prepričanja, Skrbi za tvoje nezavedne procese, ki se dogajajo v telesu. To je dihanje, pretok krvi, prebava in vse ostalo, kar telo počne, pa se niti ne zavedaš.

Predvsem pa se uči. Podzavest je ogromno skladišče informacij. V njem so shranjene informacije, s katerimi smo se srečali v svojem življenju. Tu se seveda postavlja vprašanje: Ali lahko zavestno dostopamo do teh informacij? Prepričana sem, da bi nam včasih prišle prav, je tako?

 

Tudi podzavest je tako rekoč bitje navade. Uči se s ponavljanjem. Podzavest je veno budna. Sprejema informacije ter prispeva k temu, zakaj sanjamo, kar sanjamo. Zato lahko v svoje sanje vključimo zunanje zvoke in dogajanja, ki se godijo med našim spanje. Primer je zvenenje budilke.

 

Če lahko zavest obdela 40 informacij na sekundo, lahko podzavest obdela 20 milijonov informacij o okolju, v katerem se nahajamo, in opravi 100.000 kemičnih reakcij (na celico) na sekundo..

To pomeni, da podzavest obdela 400 milijard informacij.

 

Podzavest ni logična. Veliko bolje deluje s podobami in simboli.

 

In ravno tu, se pojavi odgovor, zakaj ukaz ki je dan zavesti večkrat naleti na odpor.

 

Hipnoterapija ni le uporaba neposrednih sugestij. Uporablja tudi posredne in metaforične terapevtske pristope. Tako lahko zelo dobro komunicira s podzavestjo. Dobro usposobljen hipnoterapevt pa se zaveda tudi dejstva, da se med zavestjo in podzavestjo nahaja “vratar”. To je kritični faktor ali kritični dejavnik. Ta je vratar, ki preprečuje ali dovoljuje vstop sugestijam v podzavest. Povzroči lahko zavestni odpor.

 

 

KRITIČNI FAKTOR

 

Poleg zavestnega  in podzavestnega uma obstaja še nekaj. O tem je bolj malo govora, a je ključen pri sprejemanju sugestij in je tisti, ki odloča o uspešnosti hipnoterapije.

Kritični faktor”  si lahko predstavljaš kot most ali prehod med zavestjo in podzavestjo. Procesi, ki sestavljajo kritični faktor, delujejo kot vratar ali varnostnik. Ta zagotavlja, da se nič ne premakne iz podzavesti v zavest, Ti procesi preprečujejo, razlagajo in filtrirajo informacije, Razvrščajo vse, kar se za osebo zdi neuporabno.

Podzavest in sugestije
Kritični faktor je redko kdaj omenjen. Ima pa veliko vlogo pri sprejemanju sugestij

 

 

Zdaj se ti gotovo postavlja vprašanje: Torej, če imam ta kritični faktor, ki tako varuje moje zavestno delovanje, zakaj se včasih obnašam na načine, ki mi ne služijo in imam zaradi njih težave?” V resnici je tako: tudi če je prepričanje, vedenje ali odziv nekoristen ali celo škodljiv, je tu prisotna dodatna korist.

 

Kritični faktor bo včasih dovolil nesmiselno ravnanje – le zakaj?

Zaradi dodatne koristi.

 

Primer: če nekdo popije preveč alkohola  – kar je seveda jasno zelo nekoristno in močno škodljivo, se tu skriva korist. V alkoholiziranem stanju se počuti bolj sproščeno, samozavestno.

Včasih lahko stvari zdrsnejo mimo kritičnega faktorja in to zagotovo velja za sugestije hipnoterapevta (mi to počnemo namerno). Sugestije, dane v hipnozi, ne sledijo standardni poti od zavesti preko kritičnega faktorja do podzavesti. Namesto tega, sugestije zaobidejo zavest in kritični faktor. Potujejo naravnost v podzavest.

To je eden od razlogov, zakaj je lahko hipnoterapija hitrejši proces, kot ostale tehnike in terapije.

 

 

 

In za konec: Zavest in podzavest – na kratko

Um je podoben računalniku. Zaslon, miška, tipkovnica –  zavestni um.

Ostalo – pa naj bo to tista črna škatla ali spodnji del prenosnega računalnika. Predstavlja podzavestni  um.

S tem delom nimamo kaj veliko opravka. Dela sam.

Tu se nahajajo spomini, programi, prepričanja, stališča in osebne lastnosti.

Odkrij potenciale tvoje podzavesti.

In se prijavi na učenje samohipnoze

Imaš vprašanje? Napiši ga tu:

Please enter your email, so we can follow up with you.