Optimizacija slik v WordPres u e1696087782691
SEO-namig

Optimizacija slik v WordPress-u

Optimizacija slik v WordPress-u je lahko zoprna zadeva. Če pa poznaš vtičnike,  ki ti služijo namenu, potem postane to enostavno.

 

 

 

Kako optimizirati slike za WordPress

Optimizacija slik za WordPress bo naredila čudeže. Spletno mesto v WordPress-u z dobro optimiziranimi slikami lahko izkoristi veliko prednosti, kot so:

Večja hitrost nalaganja,
Izboljšana uporabniška izkušnja in
Odlična SEO optimizacija.

To pa pomeni, da bo spletno mesto bolje uvrščeno v iskalnikih in boljša bo uporabniška izkušnja. Posledično se bo povečal organski promet in možnost konverzije bo narasla.

 

 

Optimizacija slik
Optimizacija slik je nujna. Spletno mesto bo hitro naloženo – uporabniška izkušnja pa pozitivna. Počasna spletna mesta imajo manj prometa.

Tukaj to bom razkrila del skrivnosti optimizacije slik. Veliko več pa v spodnjem dokumentu – Optimizacija slik.

 

V njem najdeš:

Razlika med JPG in PNG
Zakaj uporabiti GIF
Kaj je WebP
Kako izbrati pravi format slik
Prednosti oblikovanja slik
Kako optimizirati slike z in/ali brez izgube
Primeri stiskanja slik
Orodja, ki so ti na razpolago
7 najboljših vtičnikov za WordPress in opisi kako delujejo.

In na koncu so še najboljše prakse za optimizacijo slik

 

 

 

 

Zakaj je pomembna optimizacija slik  v WordPress-u?

Optimizacija slik na tvojem spletnem mestu je zelo pomembna. Tu so glavni razlogi:

  1. Poveča se hitrost spletnih strani – neoptimizirane slike naredijo tvojo spletno stran prenapolnjeno, napihnjeno in težko. Posledično se težje naloži. Z optimizacijo velikih slik brez žrtvovanja (izgube) kakovosti lahko močno pospešiš hitrost WordPressa.
  2. Izboljša se uporabniška izkušnja – Čakanje da se spletna stran naloži je moreče, Stopnja obiska se zmanjša – ljudje pridejo, čakajo da se stran naloži, a žal to ne traja dolgo. kaj hitro bodo stran zapustili in odšli drugam. Pravilo velja, da naj se strani naložijo v manj kot 3 sekundah.
    Boljša optimizacija za iskalnike – iskalnik, kot je Google dajejo prednost stranem, ki so dobro optimizirane in zato tudi dovolj hitre, Če je tvoja spletna stran dobro optimizirana in dovolj hitra pri nalaganju, imaš veliko verjetnost tudi za dobre uvrstitve v SERP.
  3. Prihraniš prostor na disku – optimizacija slik ti bo omogočila učinkovitejšo izrabo prostora na disku. Če slikovne datoteke zavzamejo manj prostora, bo več prostora ostalo za druge oblike vsebin in funkcij spletnega mesta.

Zdaj vidiš, kako zelo pomembna je optimizacija slik. Poleg tega se zavedaj, da slikovne datoteke zajamejo 21% celotne teže spletne strani. Kar je več, bo drastično upočasnilo nalaganje spletne strani.

Ne smem pozabiti tudi na dejstvo, slike lahko zmanjšaš glede na potrebe s pomočjo različnih vtičnikov za WordPress in spletnih programov.
Splača se preveriti, kaj ti je na razpolago. Obstaja ogromno različnih možnosti orodij, metod in tehnik,, ki jih lahko takoj uporabiš. V dokumentu, ki ti je na voljo so vse te metode preverjene, ponujene s strani SEO strokovnjakov in razumljivo opisane,.

Tukaj pa navajam le

3 najbolj enostavne metode za optimizacijo slik v WordPress-u

Te so naslednje:

Enostavne metode optimizacije slik za WordPress

 

Stiskanje slik (kompresija)

S stiskanjem slik zmanjšaš velikost slikovne datoteke. Stisnjena datoteka se bo hitreje naložila na spletno stran in izboljšala hitrost strani.
Najhitrejši način za stiskanje slike v WordPress-u je uporaba vtičnika za stiskanje slik.

Najbolj priljubljeni in najbolje ocenjeni vtičniki za stiskanje slik so navedeni v dokumentu spodaj.
Obstajajo pa tudi orodja, ki zahtevajo nekaj ročnega dela, a kljub vsemu dajejo dobre rezultate.
eno takih orodij je TinyPNG

TinyPNG ne spreminja samo slik PNG. Deluje z drugimi formati slikovnih datotek vključno z WebP in JPEG. vse kar moraš narediti je, da naložiš sliko, ki jo želiš stisniti. Orodje bo samo zmanjšalo velikost. Orodje lahko zmanjša tudi več slikovnih datotek hkrati.

 

Spremeni velikost slik

Drug način optimizacije slik za WordPress je spreminjanje velikosti pikslov. na srečo je ta funkcija vgrajena že v sam WordPress.
WordPress privzeto uporablja 4 različice velikosti iste slike:

Sličica (150 x 150 slikovnih pik)
Srednje (do 300 x 300 slikovnih pik)
Velika (do 1024 x 1024 slikovnih pik)
Polna velikost (izvirna velikost slike)
Kot rečeno, jih lahko spremeniš, da ustrezajo tvojim željam in potrebam.

 

 

Počisti medijsko knjižnico v WordPress-u.

Ko se spletno mesto širi, dobiva nove spletne strani in z njimi veliko novega materiala. je smiselno pregledati knjižnico. Kaj je v njej uporabnega in česa ni potrebno več hraniti v njej.

Če iščeš orodje za prihranek prostora in hkrati čiščenje medijske knjižnice, lahko uporabiš Media Cleaner za iskanje neuporabljenih predstavnostnih datotek. Vtičnik bo pregledal vse predstavnostne datoteke.  Na nadzorni plošči Media Cleaner  pa bo navedel neuporabljene. Te lahko potem zbrišeš.

Veliko neuporabnih slik v knjižnici lahko upočasni spletno mesto saj zavzame veliko prostora. Oteži pa tudi delovanje in upravljanje ostalih medijev. Ustvarjanje in obnavljanje varnostnih kopij spletnega mesta traja dlje, saj se med kopije vključijo tudi nepotrebne datoteke.

Pred čiščenjem medijske knjižnice je  priporočljivo, da najprej ustvariš varnostno kopijo (za vsak slučaj). Šele nato pa začnemo s čiščenjem.

 

 

In za konec

Pogosto zastavljena vprašanja:
Tukaj je nekaj odgovorov na pogosto postavljena vprašanja o optimizaciji slik v WordPress-u

Ali WordPress samodejno optimizira slike?

DA – WordPres od različice 4,5 naprej stisne vse naložene slikovne datoteke na 82% njihove prvotne velikosti. Vendar ta procent stiskanja ne nudi izboljšanja hitrosti spletnega mesta, Še vedno je priporočljiva (ali celo obvezna) uporaba metod stiskanja ki so objavljene v priloženem dokumentu – Optimizacija slik.

Kakšna je najboljša velikost slike za WordPress?

Priporočljive velikosti slik za WordPress so naslednje:
Slike objave v spletnem dnevniku : 1200 x 630 slikovnih pik
Glave : 1048 x 250 slikovnih pik
Sličice : 150 x 150 slikovnih pik
Logotipi : 200 x 100 slikovnih pik
Predstavljene slike : 1200 x 900 slikovnih pik (ležeče) ali 900 x 1200 px (pokončno)
Slike ozadja : 1920 x 1080 pik

Kateri je najboljši optimizator slik za WordPress?

Kateri je najboljši optimizator slik za WordPress je odvisno od tvojih potreb. Poišči tistega, ki ti najbolj ustreza, ponuja funkcije, ki jih potrebuješ glede na namen.

Ali lahko optimiziram slike WordPress- brez vtičnika?

Da. Slike v WordPress-u lahko optimiziraš brez vtičnika tako, da jim spremeniš velikost na ustrezne dimenzije, jih stisneš s pomočjo spletnih orodij ter optimiziraš njihova imena ter ALT oznake, tudi to je lahko rešitev.