Nespečnost in eterično olje Vetivert
Rešitve

Nespečnost in Eterično olje Vetivert

 

 Nespečnost in Eterično olje Vetivert

 

Eterično olje Vetivert ima dokazano dobre učinke, ki te daje nespečnost.  A to še ni vse.

V tem zapisu sem pisala o nespečnosti. Podala sem nekaj informacij, kako začneš dan, nekaj besed o higieni spanja, vikend podaljških spanja, o telefonu in cirkadijanem ritmu. Morda pa še kaj.

A ko se stvari ne izidejo tako, kot bi se morale, si lahko pomagaš tudi drugače.

Tu je nekaj dobrih lastnosti eteričnega olja Vetivert – z dokazanimi dobrimi učinki pri preprečevanju nespečnosti.

 

Eterično olje Vetivert – lastnosti

Olje je znano kot »olje miru«. Ima pomirjevalne učinke. Zato pomaga zmanjšati tudi občutke nemira, tesnobe, panike in jeze. Študija, ki je bila objavljena v Journal of Medicinal Plants Studies, je pokazala naslednje: Olje ima posebno dober učinek pri zdravljenju tesnobe in stresa. Druga študija pa je pokazala, da ima  Vetivert eterično olje podobne učinke pri zdravljenju tesnobe, kot zdravilo Diazepan,

Zaradi toplega, zemeljskega  in lesnega vonja je olje kot nalašč v aroma-terapevtskem izparilniku. Najbolje je, da se nahaja v spalnici, saj ponudi pomiritev napetosti in spodbuja miren spanec.

 

Kako deluje na živčni sistem?

Vetivert je adapogeno zelišče. Spodbuja in ohranja zdravje živčnega sistema. Stabilizira, ozemlji in pomirja. Lahko mu rečem kar »tonik »za dobro počutje. Poveča namreč raven energije, ko se pojavi utrujenost in pomiri, ko se pojavi napetost.

 

ADHD (hiperaktivna motnja pomanjkanja pozornosti)in  Eterično olje Vetivert

Pomirjujoče učinke eteričnega olja vetivert so raziskovali od 1999 do 2001, ko je dr. Terry Friedman izvedel študijo na 20 otrocih z ADHD (z 20 otroki brez ADHD kot kontrolno skupino). Ugotovil je, da so se značilni simptomi:

  • Nepotrpežljivost
  • Vznemirjenost
  • Težave s koncentracijo in organiziranostjo
  • Zmanjšana osredotočenost

Znatno izboljšali s pomočjo eteričnega olja.

 

Kupi TU

Zdravje kože in Eterično olje Vetivert

Zaradi protivnetnih, hladilnih in pomirjujočih lastnosti Vetivert je odlično eterično olje za uporabo v domačih izdelkih za nego kože in kot zdravilo za številne kožne bolezni. Uporaben je pri zdravljenju aken, strij, sončnih opeklin in razdražene kože. Pomaga pri regeneraciji kože, zmanjša ali opravi nastajanje starostnih peg in finih gubic.

Pravilno razredčeno z osnovnim oljem pa bo odlično za masažo:

za kopel: 6-8 kapljic

za masažo: 10 – 18 kapljic na 30ml osnovnega olja

 

Kupi TU

In za konec:

Morda se sprašuješ, od kod izvira in kako izgleda.

Vetiver ( Chrysopogon zizanioides ), imenovan tudi khus. Je trajnica, katere korenine vsebujejo olje. Doma je v Indiji. Je šopasta trava visoke rasti (do 1,5m). Na vzhodu jo uporabljajo tudi kot živo mejo saj ima drobne vijolično – rjave cvetove na daljših pecljih. Njene dišeče korenine sežejo kar globoko (več kot 3m).

 

Vetivert ( Chrysopogon zizanioides ),
Rastlina