odnos1
Blog

Nespečnost in Depresija

 

 

Eden od hudih in zelo motečih vidikov depresije je, da nas vodi do negativne samopodobe. V sebi vidimo ničvrednost in občutek imamo, da smo poponoma nepomembni. Vse to, pa depresijo le hrani. Ko pa se ponovno povežemo z našim osnovnim občutkom lastne vrednosti, začnemo dvomiti v laži, ki nam jih govori depresivni um.. Vidimo se v bolj pozitivni luči.

Upoštevajte to, da tako kot se simptomi depresije ne pojavijo naenkrat, tudi ne odidejo naenkrat. Ugotavljajo pa, da se težave s spanjem rešijo med zadnjimi ( raziskovalec spanja Michael Perlis ). Ne gre samo zato, da se bolniki za depresijo zbujajo zgodaj in zelo malo spijo. Sestava njihovega spanca je razbita. Običajno spanje ima razvito strukturo – štiri do petkrat na noč gremo skozi obdobja poglabljanja, sproščujočega spanca in REM stanja. To je tokokrog zdravega spanca.

Depresivni bolniki pa hitro padejo v REM stanje, kot da se jim mudi, da bi si lahko končno dodobra odpočili To je ti. pritisk na normalno naravno delovanje. Hitri vstop v to stanje ni naraven.

Ena od funkcij REM spanca je povezovanje in utrjevanje s čustvenimi spomini. Intenzivna aktivacija REM spanje pri depresivnih ljudeh povzroči prekomerno ustvarjanja negativnega spomina. Zato oseba preveč pristransko gleda na dogodke in ima zelo subjektivne, pretirano negativne spomine. Sčasoma postane zasuta z negativnimi mislimi in ne zmore več obvladovati negativnih občutkov.

Neurejen REM spanec je jasen pokazatelj depresije. Nespečnost, ki se pojavi dovoli osebi le malo časa za spanje in počitek. Kar pa je pogoj za spočitost in utrjevanje učenja in spomina. Vpliva na obdelovanje informacij in njihovega priklica.

Zato je dobro v svoje življenje uvesti rituale pred spanjem. Naj bo čas pred odhodom v posteljo res tisti, ki je za vas prijeten, pomirjujoč in bo deloval umirjeno, brez hitenja. Vsaka kretnja, premik, misli in občutki naj se usmerjajo v željo po spanju, ki bo mirno, prijetno in zdravilno. Ni odveč omeniti tudi možnost poslušanja prijetne meditacije ali hipno meditacije, ki vas bo pripravila na počitek.

TUKAJ lahko najdete sprostitvene meditacije, ki vam bodo pomagale pri prijetnem počitku. Zavedajte se, da če je kvaliteta spanje tu zelo pomembna.