Obupala bom
Zgodbe uspeha

4 nasveti da ne obupaš

Da ne obupaš

 

Se zgodi, da te prime in iz neznanega razloga narediš velik skok v svojem poslu. Kupiš si domeno, oblikuješ logotip in celo dosedanji moreči službi “Adijo – grem po svoje.”  Se ne ustaviš in ne obupaš. Samo greš.

Poznam ta čas in je kar zanimiv začetek avanture. Je nekoliko tvegan, a kljub vsemu napolnjen z adrenalinom, velikimi pričakovanji in seveda tudi z velikim zaupanjem vase. In če se kdo postavi na pot, mu enostavno poveš: “Počakaj malo … jaz to zmorem. Uspelo mi bo” Ne obupaš in greš naprej.

Meni se to zdi zelo znano.  Lotiš se nečesa novega, kar je bilo nekoč le skrit hobi. Bil je na drugem, tretjem ali celo zadnjem mestu urnika. Če je imel hobi srečo, je prišel na vrsto, sicer pa so ga povozile običajne dnevne aktivnosti – seveda nič kaj navdušujoče ali motivirajoče, a bile so, ker so tako zahtevali drugi.

No zdaj pa je drugače. Šla si po svoje, brez šefa in tajnic. Sama.

Začneš nekaj novega – novo podjetje, pisanje bloga, knjige ali podobno. Prava ustvarjalna avantura. Zraven se pripnejo še občutki odločenosti, optimizma in zanosa. Zbiraš ideje in dolgo v noč bediš in kreiraš svojo novo prihodnost.

Toda sčasoma postane glas » to lahko storim, to zmorem« vse tišji. Malo bolj neslišen. Preglasijo pa ga glasovi, ki skoraj da kričijo: »Pa si to res želiš? Si res izbrala najbolj pravo pot? Nebi bilo bolje ostati v stari službi?«

In takrat te prešine: “Kaj sploh počnem?” Kot da bi se zbudila iz spanca in se znašla  v … nova ali stara realnost?

Bodiva iskreni – na tej točki večina ljudi obupa in odneha. Svoje ambicije zamenjajo za nekaj bolj varnega ali pa samo postopoma upočasnjujejo svoj tempo, da se ponovno znajdejo na starih poteh.

In veš kaj? To res ni najbolje. To ni najboljša rešitev, ko se pojavijo glasni dvomi in neka čudna prepričanja, da si zgrešila in naredila hudo življenjsko napako.  In ko se to dogaja in te napadajo grozljive misli o prehitri odločitvi, o napaki, ki si jo ravnokar storila ali podobne zadeve … naj te ta moj zapis potolaži.

 

Začela si z razlogom, da ne obupaš

Vse kar trenutno vidiš.  Pomisli nazaj na preprostejše čase, vse od začetka: Kaj je bilo tisto, kar te je gnalo v to avanturo?

Je bilo morda dogajanje v službi? Nesoglasja na delovnem mestu ali morda naporni urnik? Ali pa so te prijatelji ali družina spodbujali, da izkoristiš svoje talente. Te je pritegnila resnična želja po tem?  Če ti razlogi še vedno veljajo in če se še vedno čutiš povezana s prvotnim namenom – nadaljuj in vztrajaj.

 

Nisi edina

Začeti svojo poslovno pot je nora stvar. Res je – nora stvar. Zakaj? Ker smo bili od majhnega naučeni, da je redna služba zagotovilo za redne prihodke in to je osnova za preživetje. Je tako? In zapustiti redno službo je najbolj noro dejanje. Pa vendar – službe ne zapustiš, če v njej uživaš. Zapustiš jo zato, ker se v njej ne počutiš dobro. V teh trenutkih dvoma vedi, da nisi edina in da so vsi, ki so tako kot ti stopili na svojo novo pot, šli skozi ta proces. Morda te sedaj daje občutek pomanjkanja samozavesti, a vztrajaj in pojdi naprej.

 

Strah je lažnivec

Pravzaprav obstaja veliko razlogov zakaj odnehati – pomanjkanje financ, upadanje zanimanja, spremembe okoliščin in podobno, A strah ni eden od njih: strah  je lažnivec.  V mislih ti nariše sliko, ki ni resnična. S prstom ti pokaže na vse negotovosti, na nič pozitivnega kar bi se lahko zgodilo. Če je trenutno strah tvoj največji sopotnik in motivator, morda ne razumeš svoje situacije. Poišči način, kako lahko svoje misli preusmeriš tako, da se boš počutila bolje. Pogovori se z neko, ki je že šel skozi te faze. Najdi drugačen pogled.

 

Morda potrebuješ pomoč

Morda se ti zdi trenutno stanje preobremenjujoče. Imaš ideje, spletno stran logo in še kaj. Vse to čaka na tvojo akcijo. Pa se ti naenkrat zazdi, da ne zmoreš. Pomisli na načrt. Začni pri začetku – temeljih. In nadaljuj. Doba osnova je bistvo za nadaljevanje. Ne hiti. V poslovnem svetu se nič ne zgodi čez noč. Vse poteka počasi po določenih tirnicah. Če si te dobro naravnane, se pot odvija lepo naprej. Morda pa potrebuješ še nekoga, ki prevzame del  zastavljenega načrta. Obstaja veliko ljudi, ki lahko namesto tebe opravijo tista dela, ki so zate zamudna (pisanje bloga – ki je osnova za prepoznavnost, pisanje vsebine na družbenih omrežjih – tudi to je stvar prepoznavnosti tvoje blagovne znamke, ali pa nekoga, ki ti bo sestavil jasni načrt za tedenske ali mesečne aktivnosti). Ni nenazadnje, obstajajo skupine na družbenih omrežjih, ki so čudovit vir mnogih informacij.  Pomisli na ljudi, ki jih lahko sprejmeš kot podpro in pomoč.

 

Za konec: Nisi edina, ki te je sedaj zagrabil dvom.

Nisi edina, ki bi najraje vrgla puško v koruzo.

A vedi: vse to so mnogi že prehodili in vedo, da ko delaš z veseljem, te nihče ne ustavi.