Navada
Blog

Navada – kako jo spremeniš

 

 

Navada – kako jo spremeniš? Ali počneš nekaj, česar najraje ne bi? Morda poješ vse, kar je na krožniku, čeprav si že pošteno sita? Navada, ki je že rutina? Ali pa po večerji pustiš posodo kar v umivalniku, čeprav bi jo lahko zložila v pomivalni stroj? Tudi navada, ki je že rutina?

Kaj pa če bi enkrat prenehala jesti takrat, ko že imaš občutek sitosti? Nova navad?  In, ali bi bilo bolje pospraviti posodo v pomivalni stroj, tako da bo kuhinja po večerji urejena?

 

Navada
“Navada je železna srajca” To je le izgovor

 

 

Navada, kaj je to?

 

Navada je vedenje ali delovanje, ki ga običajno počnemo v dani situaciji. Potreben je le trenutek, da razvijemo navado. A ključno je, da novo vedenje ponavljamo. Tako nastane navada ki se trdno obdrži. Tukaj bom razkrila, kako se oblikujejo navade in kako jih lahko preprosto in učinkovito razviješ ali spremeniš.

Lahko sprejmeš nove navade ali pa se starih znebiš. A pomembno je, da veš kako staro navado nadomestiti z novo.

 

Če želiš prenehati početi nekaj, pa naj bo to kajenje ali prepiranje z znanci ali se jeziti, ko tvoj kolega parkira na tvojem najljubšem parkirnem mestu, je prvi korak prepoznavanje, kaj je navada.

Ne pozabi, da je to običajen odziv ali dejanje v določeni situaciji.

 

Seveda se lahko preprosto odločiš, da tega ne boš več storila. Vendar pazi: navada se običajno oblikuje izven zavedanja – zavestnega zavedanja – se bo stara navada kaj kmalu ponovno pojavila. V isti situaciji na enak način.   

Na primer:

Običajno pokadiš cigareto po večerji. Prvič boš morda zavestno odložila cigareto. Padla bo odločitev, da boš naslednji večer naredila isto, v upanju, da bo to sedaj postala tvoja nova navada. Tretji večer, pa se boš morda po obrok pogovarjala s prijateljico po telefonu. Sprehod po stanovanji ob prijetnem kramljanju s prijateljici  in …  Brez zavedanja in zavestnega razmišljanja bo velika verjetnost, da boš segla po tvoji običajni rutini – po cigareti, ki si jo običajno pokadila po večerji.

Torej – situacija je ista, zavedanja ni več in stara navada se ponovi.

Na enak način se zgodi tudi z drugimi neželenimi navadami, ki se v določenem trenutku vrnejo. Ni pomembo, kako močno si želiš nove navade. Ko zavedanje izgine in je vse vodeno avtomatsko (podzavestno) se stare navade vrnejo.

 

Nove navade potrebujejo čas. Potrebujejo ponavljanje. Zavedaj se, da so na enak način nekoč nastajale stare navade.

 

 

 

Navada
Nova navada potrebuje ponavljanje – enako je nastala tudi stara navada, ki ti sedaj ne služi več.

 

.

Navada  potrebuje ponovitve

Koliko ponavljanja je potrebno, da se oblikuje nova navada?  Odvisno je od številnih dejavnikov:

  • Kako pomembna je bila stara navada
  • Kako pogosto se je ponavljala stara navada?
  • Kaj ti je pomenila stara navada?
  • Kaj ti pomeni nova navada? Kako se vidiš z novo navado? …

 

Če gre za vedenje (navado) , ki se pogosto ponavlja, je to dobra iztočnica za novo vedenje (navado) . Če pa je vedenje tako, ki se ponavlja redko, potem bo nova navada potrebovala malo več časa, da se zakorenini. kar je  logično, kaj ne? 

 

 

Kako spremeniti navado?

Spreminjanje navade se začne se pri identifikaciji stare  in odločitvi o novi navadi. Zakaj zamenjati in ne le opustiti staro navado?

Vzemiva opuščanje kajenja. Morda poznaš sodelavko ali prijatelja, ko je preprosto prenehal s kajenjem. nato pa potarnal, da se je močno zredil. Ti je to znano? Zakaj se to zgodi?

To je običajno zato, ker se ena navada zamenja z drugo, ki ima zelo podobne kretnje – dajemo k ustom. In ker kajenja ni več, se najde nadomestna dejavnost – hranjenje. Podzavest ne zna zapolniti praznino, ki je nastala ob prenehanju kajenja.  Zamenja jo s hranjenjem. Kretnje so iste. Zato ni nenavadno, da se ljudje, ki prenehajo s kajenjem zredijo.

 

Na splošno, se nadomestna navada oblikuje in sprejme bolje, če izpolnjuje dosedanji namen stare navade. Primer: Oseba je pokadila cigareto, ko je bila lačna. Tega se zaveda: cigareta mu prežene lakoto. to je jasno dejanje, ki ga je mogoče zlahka ponoviti.

 

V hipnoterapiji najraje priporočam to: namesto cigarete, spij kozarec vode. Počasi, z užitkom … torej enako, kot je bilo pri kajenju. Voda je OK, kaj ne? In je odlična zamenjava.

 

LimonaNavada

 

 

 

 

Hipnoterapija za spreminjanje navad

Prepoznavanje stare navade in njenega namena je lažje izvesti v zavestnem stanju in ne med hipnozo. Obstaja tudi analitična hipnoterapija, ki prav tako, na  še bolj na poglobljen način, najde namen določene neželene navade.

Ker je hipnoterapija zelo učinkovita, je mogoče novo navadi vnesti dokaj hitro. To pomeni za manj napornega zavestnega ponavljanja. Istočasno  pa je možnost ponovnega pojava stare, neželene navade zelo majhna ali ničelna.

Lahko se preizkusi več nadomestnih vedenj in se ugotovi, katero je najbolj ustrezno. Pri tem, se lahko naučiš miselne vaje – v živo si predstavljaš, kako izvajaš novo vedenje. Torej, kako se vedeš sedaj, ko imaš osvojeno novo navado. Kako se počutiš in vidiš kot nekdo z novo navado.

Ko ugotoviš, kaj je zate najbolje, v kateri vlogi se najbolje počutiš, je nova navada pred tabo. Zdaj veš, katera nova navada bo nadomestila staro, neželeno navado.

 

Prijavi se na brezplačni posvet Obrazec je TU

Pomoč pri spreminjanju navad pa ti ponuja tudi samohipnoza.

Nove navade lahko oblikuješ tudi sam/a. Tako da se naučiš samohipnoze.

Ta način je eden najboljših načinov osvajanja novih, boljših navad.

Stan s tečajem je na voljo takrat, ko se prijaviš. Takrat dobiš vsa dodatna navodila.

Prijavi se tukaj:

Please enter your email, so we can follow up with you.