ALT besedilo
SEO-namig

Nadomestno besedilo – dejavnik razvrščanja

 Nadomestno besedilo – dejavnik razvrščanja
________________________________________
Ali lahko oznake ALT vplivajo na našo uvrstitev v organskem iskanju Google?

Preberi si tole:


Nadomestno besedilo se uporablja za pomoč pri branju pomena slik.
Nadomestno besedilo je dejavnik razvrščanja.

 


Kaj je nadomestno besedilo?


Nadomestno besedilo je atribut slike HTML. Omogoča ti ustvarjanje alternativnega besedila slike, če se slika ne more naložiti ali pride do težave z dostopom.


Zaradi svoje pomembnosti za Google Image Search se šteje za dejavnik razvrščanja
ALT oznaka: optimizacija imena slikovnih datotek in nadomestna besedila olajšajo iskanje slik, kot je Google Slike in boljše razumevanje pomena slike.

 

Kako uporabiti slike


V napredni SEO dokumentaciji Google Search Central lahko najdeš najboljše prakse za pripravo slik in uporabo nadomestnega besedila.


“Google uporablja nadomestno besedilo skupaj z algoritmi računalniškega “vida” in vsebino strani, da razume vsebino slike. Poleg tega je nadomestno besedilo v sliki uporabljeno koz sidrno besedilo, če se slika uporablja kot povezava.”


Čeprav ne navajam, da bo nadomestno besedilo izboljšalo uvrstitev, opozarjam pa spletne lastnike, da lahko nepravilna uporaba škoduje spletni strani.


“Izogibaj se polnjenju atributov ALT s ključnimi besedami (pretirano nalaganje ključnih besed), saj ima za posledico negativno uporabniško izkušnjo in lahko povzroči obravnavo spletne strani kot vsiljeno pošto.”

 

Nadomestno besedilo
Ali je nadomestno besedilo slike faktor uvrstitve? Seveda je – pomaga pri iskanju po slikah in razumevanju pomena slike.

 


Leta 2000 je John Mueller, zagovornik iskanja Google, odgovoril na vprašanje o nadomestnem besedilu slike. Povedal je, da:“Za iskanje se z atributom ALT zgodi, da ga uporabljamo za boljše razumevanje samih slik, zlasti za iskanje slik. Torej, če ti ni mar, za iskanje slik, ti z vidika iskanja pravzaprav ni potrebno skrbeti za nadomestno besedilo.
Če pa želiš, da so te slike prikazane v Iskalniku slik, kar je včasih smiselno prikazati tudi citate kot slike, je uporaba atributa ALT dober način, da poveš kaj je na sliki in čemu je namenjena.”Moz omenja dejavnike razvrščanja v zvezi z nadomestnim besedilom. Namesto da bi da bi nadomestno besedilo veljalo le kot dejavnik razvrščanja, Moz svetuje:


” … nadomestno besedilo ti omogoča še eno priložnost, da vključiš ciljno ključno besedo. Ker je uporaba ključnih besed na strani še vedno pomembna kot dejavnik razvrščanja, je v tvojem interesu gotovo tudi uvrstitev slike z nadomestnim besedilom. Slika opisuje ključno besedo in to je nov signal za uvrstitev.”


Nadomestno besedilo – zaključek: 


Nadomestno besedilo je dejavnik razvrščanja. Če želiš, da se tvoje slike prikažejo v rezultatih iskanja na Googlu, dodaj sliki ALT (nadomestno besedilo) brez da bi ga polnil z ključnimi besedami (ena glavna je dovolj). Pomembno pa je, da so slike pravilno optimizirane.