
Lubenica – čudežni sadež
Lubenica je pogosto glavi sestavni del poletne prehrane. Vedno najde svoj prostor na mizi, je tako? Razen seveda , če nisi ljubiteljica te zelene krogle.
Večin ljudi se strinja, da lubenica slastna, sladka. A večina tudi ne pozna njenih koristi za zdravje – je pravi čudež.
Lubenica – borka proti boleznim
Ali si vedela, da ima lubenica veliko likopena, kot katero koli drugo sadje in zelenjava?
Sprašuješ se, kaj je likopen? Likopen je antioksidant, povezan z zmanjšanjem tveganja nastanka raka, bolezni srca in s starostjo povezanimi očesnimi boleznimi.
Lubenica je hranljiva

Je popolna sladka poslastica, ki je ob vsem še hranljiva – to ji dajem v velik plus.
Ena skodelica lubenice vsebuje;
- 46 kalorij
- 12 gramov ogljikovih hidratov
- 0,26mg vitamina A
- 12 miligramov vitamina C
- 170 miligramov kalija
- 0,1 miligrama vitamina B6
- Nič maščob, holesterola ali natrija
Vitamin A je pomemben za zdravje kože in oči. Vitamin B6 pomaga telesu pri razgradnji beljakovin, ki jih zaužiješ, pomemben pa je tudi za imunski sistem in delovanje živcev. Vitamin C pomaga krepiti imunski sistem in pri absorpciji železa. Kalij pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in tudi za delovanje živcev.
Lubenica hidrira
Lubenica vsebuje kar 92% vode. Zato me ne čudi, daje v poletnem času tako popularen sadež.
Lubenica se lahko uživa na več načinov:
Prvi je vsem znan – poješ surovo
Lahko jo popečeš – 2 minuti na vsaki strani
Vržeš v mešalnik in narediš sok ali smoothie
Dodaš jo solati ….
Ampak: kako izbrati dobro lubenico?

Pri iskanju dobre lubenice, ki je sočna in čvrsta naredi tako: poišči tisto lubenico, ki je na pogled simetrična, trdna, težka na njeno velikost. Na spodnji strani mora biti rumena lisa, ki je posledica ležanja na tleh in zorenja na soncu. Če je lisa zelo bleda ali bela, je to znak, da je bi sadež obran prezgodaj. Morda ni popolnoma zrel.
In za konec:
Dan je vroč, Daje me žeja in v hladilniku je lubenica. Kaj naj drugega, kot da ta zapis zaključim in se odpravim na slastno pojedino.
Pa dober tek tudi tebi.

