Negativno filtriranje
Blog

KORAKI do MANJ NEGATIVNOSTI

Negativno filtriranje je običajno kognitivno popačenje in večina od nas to počne. Ne vedno, a včasih pa že. Preprosto se filtrira vse pozitivne informacije o določeni situaciji in dopušča le negativne informacije. Vam je to poznano? Z drugimi besedami, negativno filtriranje pomeni   osredotočanje na negativne stvari in odstranjevanje  pozitivnega.

Na primer: Imate določen časovni rok, ki pa ga ne izpolnite. Negativno filtrirate situacijo z mislijo, da ste neodgovorni in nezanesljivi.

Negativno filtriranje navadno spremljajo izjemno visoka pričakovanja. Nerealna pričakovanje vedno vključujejo predvidevanja, da nekaj naredimo dobro ali odlično. Popolnost  je standard po katerem se presojajo vse aktivnosti in rezultati. Toda če pride do neuspeha se v primeru negativnega filtriranja enostavno prezre, pozabi na vse dosedanje uspehe in osredotočenost pade le na negativni dogodek.

Negativno filtriranje je lahko zelo škodljivo. Osredotočenost na samo negativne aspekte povzroči občutke žalosti, pesimizma in depresivnosti. Veliko ljudi se ujame v ciklusu  negativnega filtriranja. To sproži slabo razpoloženje in še več tovrstnega pogleda na situacije. Oblikuje se neke vrste začarani krog.

Ključna stvar, ki jo lahko storite, ko opazite da ste se začeli ukvarjati z negativnim filtriranjem je, da poiščete dokaze.

Poglejte okoliščine in poiščite primere, pri katerih pa stvari niso bile tako negativne. Poiščite primere, ko ste bili hvaležni, zadovoljni.

Vprašajte se, ali bi drugi ljudje, ki jih poznate v enakem primeru enako reagirali in prišli so enakega zaključka. In če ne, kako bi oni to storili, česar vi niste.

Ali so dokazi resnično tako zelo slabi?

 

Razmislite.