Blog

Kava – dodatki kavi, za katere malokdo ve

Kava je kava. večna sopotnica za večino. Jutranja budnica in popoldanska podpornica. Kava tako in kava drugače. vsak ima svoj način. Lahko pa si v pripsevku prebereš še nekaj idej, kako bo tvoja kava od sedaj naprej malo drugačna,

Stvari, na katere nikoli nisi pomislila, da bi dodala kavi

 

Priznam,  kava s kančkom smetane je skoraj popoln začetek dneva. Rutina pač. Ampak to ni edini način, da si lahko kavo še bolj izboljšaš. Pravzaprav obstaja veliko dodatkov, ki jih kava z lahkoto prenese. Za nekatere morda sploh ne veš.

Vem, vem, grozljivo je stopiti iz cone udobja, sploh če gre za jutranjo »koferarsko« rutino. A če se opogumiš, boš morda našla nov način priprave kave.

 

 

Sol

sol
Kava in ščepec soli- Grenkoba izgine, aroma ostane

Za nekatere ljubitelje kave je grenka črna tekočina tisto, kar jih privlači. Drugi prisegajo na kanček mleka in ščepec sladkorja. Ravno toliko, da se grenkoba skrije. A ne vedo, da s tem kava izgubi svojo pravi okus.

Če želiš ohraniti okus, vendar zmanjšati grenkobo , poskusi s ščepcem soli.  Dodana sol se v kavi ne bo občutila (razen če boš s soljo zelo radodarna), njena grenkoba pa bo izginila.

 

 

Izvleček vanilje

Vanilja
Kava s kapljico vaniljevega koncentrata – zelo dobra.

Ah ta dišeča vanilja. Samo pomislim nanjo in pred oči se mi naslika vaniljeva smetana v kavi. Vendar nas prehranski svetovalci vedno znova opozarjajo o … seveda ja,   nezdravih dodatkih. Med njimi je smetana. Ti presneto. Poznam pa zvijačo in ti jo povem: namesto vaniljeve smetane, v kavo kani kapljico vaniljevega koncentrata. Ne samo, da boš imela skodelico vaniljeve kave, cela hiša bo zadišala po vanilji.

 

Cimet

Cimet
Obožuješ sladko kavo? Poskusi s cimetom

Si oboževalka sladke kave? Sladkor seveda ni več hit. Vem pa, da nekateri res ne morejo brez sladkorja v kavi. Če si tudi ti med njimi, ti predlagam naslednje: v kavo stresi nekaj cimeta. Presenečena boš, kako bo kava postala slajša. In kaj še? Cimet ne redi

 

 

Kardamom

Kardamom
Kardamom – dih bližnjega vzhoda. kava s koriandrom te požene v nov dan

Kardamom

je začimba bližnjega vzhoda. Je malo sladka in malo slana – mešanica okusov. Nekateri pravijo, da ima okus podoben ingverju, a je močnejši. Je odličen   vir vlaknin  , železa, magnezija, tako da za gotovo začneš dan polna zagona, če ga dodaš jutranji kavi. Tako kot piše v dodanem linku .

Kardamom je eksotičen in seksi, morda se tudi tebi tako začne dan.

 

 

Čokolada

Čokolada
Vseeno katera – z njo je življenje slajše

 

Misliš, da moram o njej kaj napisati? Čokolada je … slastna pregreha, ki se pogosto zajame z veliko žlico. Se strinjaš? Košček tu, košček tam in tablica čokolade izgine. In če že mora biti povsod, naj bo še v kavi. In ker grešimo s čokolado ves dan, poskusi dodati kavi temno čokolado. To sploh ni greh.

 

 

Javorjev sirup

 

Javorjev sirup
Kava in javorjev sirup – pozabila boš na sladkor

Javorjev sirup lahko zdaj dobi dodatno zadolžitev. Ne le da se samo sprehaja po palačinkah, zdaj lahko stopi tudi v kavo. Poskusi. Naravni sirup bo dal tvoji kavi boljši okus in malo sladkosti.

 

 

Maslo

Maslo
Kava z maslom te napolni z energijo

Naj se sliši še tako nenavadno, maslo je v kavi OK. Dodatek masla v kavo daje več energije in občutek sitosti.

 

 

Jajca

Kava in jajca?
Kava z jajcem – morda nenavadno, a vredno poskusiti

 

Si upaš? Nekateri si. V kavo dodajo celo jajce ali pa le rumenjak. V igri so beljakovine. Za začetek jutra je to odlično. Stepeno celo jajce ali samo  rumenjak s ščepcem sladkorja ustvari krasno kremo. Vredno poskusiti, kaj ne. Mislim, da je bila to kava naših starih staršev – nisem pa prepričana.

 

 

Sladoled

Kava in sladoler
Ledena kava – poslastica poletja

Saj vem. Ob vsem zgoraj napisanim je vaniljev sladoled top izbira, Dodan kavi ustvari ledeno pregrešno dobro sladico, Ne vem, če je ravno primerna za zajtrk. Ona želi, da se ji v popolnosti posvetiš. Prestavi kavo s sladoledom na popoldan. Zdaj je pravi čas – poletje jar kliče osvežitvi.

 

 

 

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja