
Kardamom – začimba in eterično olje
Kardamom je ena najstarejših začimb na svetu. Doma je na vzhodu in izvira iz gozdov zahodnih Gatov v južni Indiji, kjer raste kot divja rastlina. Danes raste tudi na Šrilanki, Gvatemali, Kitajskem in Tanzaniji. Stari Egipčani so žvečili semena kardamoma kot čistilo za zobe; Grki in Rimljani kardamom ga uporabljali kot parfum. Vikingi so ga ja v Evropo prinesli iz Carigrada – v Skandinavijo, kjer je priljubljen še danes.
Kardamom je draga začimba, takoj za žafranom.
Zaradi visoke cene, so se na trgu znašli številni ponaredki. Obstaja veliko slabših nadomestnih rastlin, ki so povezane s kardamomom – siamski kardamom, nepalski kardamom, krilati javanski. Črni kardamom in podobno. Vsi pa imajo skupni to, da so veliko slabše kvalitete z manj arome. Elettaria cardamomum je pravi kardamom.
Kardamom in nasvet za nakup
Če se odločiš za nakup Kardamoma, kupi cela semena. Semena melji sproti. Tako bo začimba obdržala aromo. Mlete začimbe so same po sebi osiromašene arom zaradi mletja in časa hranjenja.
Okus:
topel in evkaliptinski s kafrastimi in limoninimi podtoni.
Črni kardamom je bolj top, arome evkaliptusa in kafre so zelo izrazite.
Kardamom v kuhinji
Lahko uporabiš cele stroke, zlasti za pripravo stročnic. V nasprotnem primeru pa, preden začimbo dodaš jedi, semena zmelji ali zmečkaj Lahko pa jih najprej pocvreš na olju in šele nato dodaš glavne sestavine jedi.
.Do uporabe, stroke hrani cele. Sam stok je nevtralnega okusa. Pri kuhi se ga ne uporablja, saj daje grenak okus.
Kardamom se uporablja predvsem na Bližnjem in Daljnem vzhodu.
Na Norveškem ga dodajajo v tako imenovane ‘windmill’ kekse, za torte in druge sladice.

Pogosto je vključen v Indijskih sladicah in pijačah. Delno zaradi visoke cene velja za praznično začimbo, ki se zato ne uporablja vsak dan. Posledično je sestavni del prazničnih jedi in pijač.
Kje lahko še uporabiš kardamom?
- V kisih kumaricah, punčih in kuhanem vinu
- Pri mesnih jedeh (piščanec in školjke)
- Dodan je tudi Ruskim likerjem in kremam
- V vzhodni Indiji kardamom žvečijo – seveda je tam dostopen (samonikla rastlina)
- In ne nazadnje, kot sem že omenila – dobrodošel je v kavi.
.
Mleti kardamom je močan, zato ga uporabljaj zmerno.
Primeren je za sladke in slane jedi, vse od peciva , pudingov in kuhanega sadja, do dušenega mesa.
Koristi kardamoma za zdravje
- Je poživilo
- Blaži prebavne motnje in napihnjenost
- Stari Indijanci so ga uporabljali kot zdravilo za debelost
- Od Antičnih časov naprej pa velja tudi za odličen digestiv.
- Arabci so mi pripisali lastnosti afrodiziaka
Kardamom kot eterično olje
Eterično olje kardamoma je čudovito in zanimivo olje za aromatično in terapevtsko mešanje.
Klikni na sličico in si ga privošči
Aromatično eterično olje kardamoma se dobro meša z drugimi začimbnimi olji. Na primer z oljem cirusov. To ni olje, ki ga običajno uporabljam kot eno noto, čeprav ga mnogi radi razpršijo samostojno. Zame eterično olje kardamoma sije kot “moštveni igralec”, če ga zmešamo z drugimi olji. Oživi navadno mešanico.
Eterično olje kardamoma čustveno poživlja in daje energijo. Je dober sopotnik tistim, ki so izpostavljeni stresu, utrujenosti, depresiji ali obupu. Prav tako kot semena, velja za afrodiziak.
Za konec
Kardamom je izvrsten dodatek kavi.
Poživi telo in duha.
Če pa si še več – pripravi si posnetek hipnoze ali se nauči samohipnoze