Hipnoza in zasvojenost
Rešitve

Hipnoza in zasvojenost

 

 

Hipnoza kot pomoč pri okrevanju pri zasvojenosti

 

Ko gre za hipnoterapijo pri odvajanju od zasvojenosti, večina pomisli na učinkovito opuščanje kajenja. 

Toda na enak način, kot se hipnoza uporabi pri odvajanju od kajenje, se lahko uporabi tudi pri opuščanju še drugih odvisnosti

 

 

Zasvojenost

Glede na  Medical News Today je zasvojenost » psihološka in fizična nezmožnost prenehanja jemanja kemikalije, zdravila, dejavnosti ali snovi « kljub dejstvu, da ti lahko povzroča škodo.

Lahko si zasvojen z veliko različnimi stvarmi. Nekdo, ki ne more prenehati jemati drog, alkohola ali nikotina, je na primer odvisen od snovi. Nekdo, ki ne more nehati jesti ali igrati na srečo, ima vedenjsko odvisnost.

 

 

Zasvojenost je po definiciji 

nesposobnost nadzorovanja uporabe snovi ali nekoristnega vedenja.

Velja prepričanje, da je to potrebno.

 

 

Hipnoza in zasvojenost

Kar zadeva zasvojenost, hipnoterapija vključuje sprostitev za pomoč pri dostopu do nezavednega uma in odstranjevanje škodljivega vedenja z nadomeščanjem z bolj pozitivnim in koristnim vedenjem. 

Ko si v hipnotičnem stanju , seveda postaneš bolj odprt za predloge (sugestije). To pa pomeni, da ti lahko hipnoterapevt pomaga dostopati do notranjih virov.

To je priložnost da se prepustiš in uporabiš svojo domišljijo.

Obstaja tudi priložnost, da podoživiš pretekle spomine in se vrneš v čas, ko zasvojenosti nisi potreboval. To pa je izvrstno vodilo k reševanju zasvojenosti.

 

Hipnoza in zasvojenost

 

Te tehnike omogočajo, da svojo zasvojenost visiš z druge perspektive, In če so dovolj sugestibilen in pripravljen poskusiti hipnozo, je možnost, da ti lahko pomaga spremeniti svoje vedenje, tudi če je to dolgotrajna navada – razvada ali težava..

Hipnoza za hujšanje, hipnoza za odpravljanje kajenja in odvisnosti od hrane – vse to so področja, kjer je ogromno dokazov, da hipnoza resnično naredi velik premik v vedenju.

 

 

Obstajajo dokazi, da ima hipnoza moč pri preoblikovanju nevronskih mrež in  spreminjanju delovanja možganov s ponavljanjem ključnih besed ali fraz.

In to je tudi razlog, da lažje sprejmeš in ukoreniniš nova vedenja. Seveda je glede na razsežnost težave za to potrebno več kot le eno srečanje.

 

 

Kako lahko hipnoza pomaga pri različnih oblikah zasvojenosti?

 

Študije kažejo, da je hipnoza močna sila pri premagovanju odvisnosti od različnih substanc:

Ko se hipnoza kombinira z drugimi tradicionalnimi načini zdravljenja, je stopnja uspeha zelo spodbudna.

Ena od študij z odvisniki od heroina je 100% udeležencev, ki so zaključili zdravljenje, ostalo “čistih” 6 mesecev, medtem ko jih je 78% ostali čistih 2 leti. Taki rezultati so možni zaradi narave hipnoze.

Običajno lahko hipnoterapevt uporabi hipnozo, da bi pomagal olajšati simptome, ki se pojavijo med abstinenčno krizo

sugestije da se ustvarja odpor do neželenega vedenja in zaobide zavestni um za dostop do prirojenih virov, ki so skriti globoko v nezavednem.

 

 

Hipnoza in zasvojenost

 

 

Pomaga stranki, uporabiti močne notranje vire in pretekle uspehe za premagovanje odvisnosti.

 

Med delom s hipnoterapevtom ima klient nadzor

in ga nihče ne more prisiliti v to , kar običajno ne bi naredil

Vključno z nenormalnim ali motečim vedenjem (kar je včasih videti v praksah odrske hipnoze).

 

Trditev drži: Med delom s hipnoterapevtom ima klient popolni  nadzor in ga nihče ne more prisiliti v čisto nič, kar nasprotuje njegovim standardom.  Le redko se najdejo oddaje, kjer si lahko ogledaš resnično smešne prizore vedenj oseb v hipnotskem stanju. Take osebe so skrbno izbrane in pripravljene iti preko sebe – dorska hipnoza. Hipnotizer pa ne deluje po zapovedih klinične hipnoterapije.

Po drugi strani pa bo hipnoza klientu pomagala in omogočila da bo podrl ovire, ki mu preprečuejo, da bi spremenil življenje.

In tako ljudje, ki so vprašali, ali hipnoza deluje pri zasvojenosti, že poznajo potenciale hipnoze kot dopolnilo zdravljenja mukotrpne zasvojenosti.

 

Hipnoza in zasvojenost
Hipnoza in zasvojenost

 

 

Hipnoza ti daje še drugo možnost – samohipnoza. 

S samohipnozo imaš popoln nadzor. Ni zunanje osebe, ki bi te vodila v eno ali drugo smer.

To se na nek način morda zdi bolj zaželeno vendar tudi pomeni, da moraš tehniko dobro poznati. Potreben je tudi mir – ko te med samohipnozo ne bo motil nihče.

 

 

Hipnoza in posnetki 

In nenazadnje – tu so še posnetki za samohipnozo. Terapevt ustvari individualni posnetek, ki je sestavljan glede na potrebe klienta.

Tak posnetek bo klient poslušal po naročilu terapevta. Po navadi se priporoča dnevno poslušanje – zjutraj ali pred spanjem. Posnetki se največkrat pripravijo kot zaključna faza srečanj. namenjeni so podpori že oblikovanih novih vedenj. 

 

 

 

In za konec:

Novoletne zaobljube so moderne, kaj ne?

Novoletne zaobljube pomenijo tudi veliko željo po izboljšanju življenja.

Drži pa tudi to, da kaj kmalu postanejo  zaobljube le spomin. Nikoli uresničene. Vse kar so nosile v sebi (rešitve težav in bolečin) pa ostanejo zakopani v preteklosti.

 

 

Največkrat se ljudje odločamo za prenehanje s kajenjem, želimo shujšati ali pa si obljubimo, da bomo bolj  … kakorkoli že

 

 

Zato, če te zanima kaj več o hipnoterapiji kot pomoč pri doseganju zaobljub – pri odvajanju od kajenja ali  pri hujšanju, se prijavi na spodnjem obrazcu. Zaobljuba se lahko uresniči, le želja mora biti.

 

 

Please enter your email, so we can follow up with you.