Avtohipnoza
Hipnoza in Hipnoterapija

Hipnoza – Kako deluje -Kaj točno pomeni?

 

KAKO DELUJE HIPNOZA   

Hipnoza je pogosto zavita v skrivnost, ker jo na odru uporabljajo hipnotizerji in iluzionisti. Širša javnost jo zelo redko vidi kako deluje hipnoza. Ne ve, da lahko deluje kot zelo učinkovit element mnogih terapij.  kako deluje hipnoza po večini spoznajo preko tv ekranov. kjer se izvaja odrska hipnoza.  Hipnoza je tam predstavljena kot  metoda,  ki ljudi uspava, jim vzame oblast nad kontrolo, napelje v nenavadna in smešna početja ali podobno. Vendar prava, terapevtska hipnoza je veliko več in vsekakor  deluje z namenom prevzemanja oblasti nad osebo v hipnotičnem stanju.

 

 

Kaj točno pomeni hipnoza?

Pomisli na svoj um. Um je sestavljen iz dveh delov – zavestni in podzavestni um Zavestni ali zavedni del uma je tisti, ki zaznava kaj se dogaja okoli njega. Podzavestni del uma pa počne stvari, ki so tako rekoč avtopilotsko vodena. Oba dela uma obstajata hkrati, vendar je delovanje podzavestnega običajno skrito in izven našega zavedanja.

Preprosta ponazoritev delovanja podzavestnega uma je zavezovanje vezalk. Na neki točki v življenju smo se naučili vezanja vezalk. To smo ponovili neštetokrat. Po navadi se tega naučimo pri starosti od 5 do 6 let (nekatero prej, drugi kasneje). Ko popolnoma obvladamo proces vezanja vezalk, um shrani informacije in zdaj to lahko počnemo samodejno, ne da bi o tem sploh razmišljali.

 

KAJ SE ZGODI MED HIPNOZO?

Kaj se zgodi med hipnozo se nekoliko razlikuje glede na to, ali je oseba na odru ali v kliničnem / terapevtskem okolju. Na odru se hipnoza odvija hitro in je bolj fascinantna od tiste, ki se odvija v terapevtskem procesu.

 

Torej, kako deluje hipnoza?

Vse kar je potrebno vedeti je, da obstajata v hipnoterapevtskem procesu obstajata dve stopnji – indukcija in poglabljanje. Indukcija –ime mi je dokaj smešno in zveni zelo tehnično/mehansko, je zasnovana tako, da pomaga osebi do globoke sprostitve. Na odru so hipnotične indukcije hitre in vključujejo šok, zmedenost ali presenečenje. Z indukcijo se oseba sprosti, zavestni um pa preneha z analiziranjem in razmišljanjem. Pomislite na vezanje vezalk – ali o tem razmišljate? Nikoli – zavestni um ni na tem opravilu, pač pa drugje.

V kliničnem okolju traja indukcija različno dolgo. Vse je odvisno od osebe, kako se je sposobna sprostiti v danem trenutku.

Ko se indukcija konča, se nadaljuje poglabljanje. To je tisti del, ki pomaga zavestnemu umu, da se ozko osredotoči le na glas terapevta in opusti vse ostalo dogajanje v okolici.

Poglabljanje lahko vključuje besede ali vodene vizualizacije. Hipnotično stanje je lahko plitko – rahlo zasanjano. Tako stanje je idealno za dodajanje sugestij, ki vodijo do sprememb v razmišljanju podzavesti. Globoko hipnotično stanje pa gre globlje in temu podobno tudi spreminja globoko zakoreninjene oblike vedenj.

 

Prepričana sem, da je sedaj bolj jasno glede hipnoze. Hipnoza še daleč ni nekaj kar skuša imeti oblast nad našim vedenje.

Hipnoza pomaga spremeniti tista nezdrava in trmasto zasidrana vedenja v podzavesti. V terapevtskih, izkušenih rokah, je varna in ustvari močne pozitivne spremembe.

 

[wysija_form id=”1″]