Hipnoterapija in nizka samozavest
Blog

Hipnoterapija in nizka samozavest

 

 

Hipnoterapija in nizka samozavest lahko gresta z roko v roki. Malo nenavadno se sliši, a to drži.

Nizka samozavest (ali slaba samozavest)   je nekaj, s čemer se mnogi ubadajo. Vse več je ljudi, ki tropijo zaradi nizke samozavesti. Zapirajo se vase, pozabljajo na družbo in raje živijo v osamo. Zakaj tako?

Ko je samozavest nizka, se zdi, da je zelo težko krmariti po svetu, kaj ne? Osebni in poklicni izzivi so previsoki in zato v življenju težko napredujemo. Medtem ko vidiš druge, kako z lahkoto dosegajo zastavljene cilje, ti ostajaš v ozadju. Kljub trudi, ti ne uspe. Zakaj?

 

Hipnoterapija in nizka samozavest
Brez dobre prave samozavesti je težko izraziti svoje potrebe, želje in mnenja. Ostaneš v ozadju. Mnogokrat te ljudje ne upoštevajo

Nizka samozavest je lahko posledica številnih dejavnikov.

Naštela bom le nekatere:

  • Odraščanje v družini, kjer ni bilo dovolj odobravanja.
  • Odraščanje v družini, ki te je pretirano podpirala
  • Fizična in čustvena zloraba v preteklosti, tudi spolna zloraba
  • Izgube in travme v mladosti
  • Ustrahovanja različnih vrst.

 

Nekaj dejavnikov pa je tudi takih, s katerimi se lahko srečamo kadarkoli:

  • Alkoholizem in druge zasvojenosti
  • Kronični stres in tesnoba
  • Debelost
  • Sistem prepričanj, ji spodbuja sram in občutek krivde.

 

Zelo pogosto slišim tudi stavek: “Kaj pa bodo rekli drugi?” To je strah pred neznanimi reakcijami drugih ljudi. Taka oseba se raje skrije v ozadje dogajanja. Nerada se izpostavi in redko ali nikoli ne pove svojega mnenja. Posledice so jasne – ne poveš svojega mnenja, želje, potrebe ali predloga. Zato te tudi okolica ne more in ne zna upoštevati.

 

Preden se potopiva v načine, ko dvigniti samozavest, najprej razčistiva razliko med samozavestjo in samopodobo.

 

 

Samozavest in samopodoba

Razlika med samozavestjo in samopodobo:

Čeprav sta samozavest in samopodoba  zelo povezani, nista ista stvar. Ko govorim o samozavesti, mislim na to, kako se počutiš glede tvojih sposobnosti opravljanja nalog in vlog v družbi. Samopodoba pa je to, kako se sama vidim – kako se sprejemam. Je podoba mene v mojih očeh.

 

 

Tisti z nizko samopodobo imajo na splošno tudi nizko samozavest. Ker se ne sprejema, tudi ne najde mesta v družbi.

Kariera: pomanjkanje samozavesti na delovnem mestu prepreči, da bi izrazila svoje mnenje in poskusila nove možnosti. Vzpostavitev  zaupanja vase pri delu ti lahko pomaga doseči svoj popolni potencial in ti zagotovi, da se sliši tvoj glas.

Odnosi:  – Če imaš nizko samozavest, bo ta vplivala tudi na tvoje odnose doma, v družinskem krogu in v odnosih do prijateljev. Lahko te močno ovira pri srečevanju in spoznavanju novih ljudi. Posledično se lahko zgodi, da se družbeno osamiš – začneš se izogibati družbi.

Izboljšanje samozavesti pa ti po drugi strani pomaga, da se bolje počutiš v družbi znancev in neznancev.

 

 

 

Hipnoterapija in nizka samozavest

Če meniš, da bi ti dvig samozavesti koristil, je hipnoterapija varen in učinkovit način za pozitivno in dolgotrajno spremembo.

 

 

Hipnoterapija in nizka samozavest
Ali bi ti več samozavesti koristilo pri vsakodnevnih obveznostih, službi, odnosih ali na splošno pri vsem?

 

 

Hipnoterapija in samozavest

Ali si že kdaj srečala nekoga, ki kljub stalnim tolažbam in odobravanjem še vedno ne zaupa vase? Ali morda poznaš koga, ki misli, da je fantastičen v tem, kar počne, kljub temu, da mu drugi govorijo drugače?

 

To sta  dva zanimiva primera, ko je prvi opisan ko tak z nizko samozavestjo – ne zaupa sebi, ne verjame sebi in mu tudi odobravanja drugih ne pomagaj. Drugi primer pa je ta, ki samozavestno opravlja svoje delo, čeprav ni nujno, da je odlično. A on sam verjame v to.

 

Naše nezavedno ima nabor prepričanj o nas. Ostaja isto, ne glede na to, kakšni so zunanji dejavniki. Lahko nas spodbujajo in odobravajo, ali pa ne. Vse kar je v podzavesti so naša prepričanja o nas in to se ne spreminja.

Torej, če pevec, ki globoko v svoji podzavesti verjame, da ima grozen glas, se bo po vsej verjetnosti izogibal odru – tudi če ga poslušalci mrzlično čakajo, pa zapoje še enkrat.

 

 

Hipnoterapija in nizka samozavest
Ko ti končno uspe na enem področju, se zgodi “domino efekt”. Spoznaš, da lahko, da si upaš in da ti je vseeno, kaj pravi notranji kritik.

 

 

Hipnoterapija in podzavest

Kako preseči ta globoko zakoreninjena prepričana?

Ker ta prepričanja ležijo globoko v podzavesti, se mora sprememba zgoditi tam.

 

Hipnoterapija dostopa do podzavestnega (večkrat slišim tudi besedo nezavedni um) in uporabi moč sugestij za spodbujanje pozitivnih sprememb. Te sugestije je mogoče prilagoditi. Namenjene so izboljšanju zaupanja. So pozitivne in spodbujajoče.

Mimogrede, nikoli niso v prihodnjiku niti ne pretekliku. Vedno so podane v sedanjiku. – podzavest namreč ne pozna časa. Zanjo se vse dogaja tukaj in zdaj.

 

 

Notranji kritik

 

Kako lahko hipnoterapija izboljša tvojo samozavest?

Hipnoterapija  pomaga izboljšati samozavest in s tem tudi samospoštovanje.   Z dostopom do podzavesti se sreča tudi z notranjim kritikom. To je notranji glas, ki je glavni akter, ki vpliva na tvoje misli in dejanja.  Zaradi njega se bržkone počutiš slabo. Kritik popači tvoj pogled nase.

A vedi, da je te misli mogoče premagati, neglede na to, kako globoko se zdijo zasidrane.

 

Hipnoterapija in nizka samozavest
Kolikokrat si ponavljaš tiste stavke, ki jih v resnici ne želiš slišati? Kaj ti pravi “notranji kritik”? Koga najbolj skrbi, kaj bodo drugi rekli? Tebe ali tvoj notranji glas?

 

Hipnoterapevt te bo ponovno naučil videti sebe drugače – v bolj prijazni luči. Poleg tega, da ti hipnoza pomaga izboljšati samozavest na splošno in na določenih področjih. Res je in iz lastnih izkušenj lahko rečem: ko se samozavest na določenem področju dovolj dvigne, se avtomatično dvigne  tudi na  ostalih. To deluje kot domino efekt – ko vidiš, da ti nekje uspeva,  zablestiš tudi drugje. Tvoja samozavest se razraste vse naokoli.

In to je dobro, kaj ne?

 

Primer: samozavest glede določenega cilja. Ko je cilj dosežen, se oseba zazre vase in vidi uspeh. Uspeh pomeni “Zmorem” in je izjemna notranja motivacija. Z njeno pomočjo pa je mogoče (skoraj) vse, je tako?

 

 

 

 

Kaj se zgodi med hipnoterapijo?

 

Na začetku je vedno pogovor: postavijo se vprašanja glede namena.

Kaj želi posameznik doseči?

Po navadi se pogleda tudi nekaj o preteklosti, kar pomaga pri raziskovanju vzrokov za pomanjkanje samozavesti.

Ko dobim dovolj odgovorov, razložim, kako poteka hipnoza in kako deluje. Poudarek je na hipnozi za dvig samozavesti.

 

Ponovno se pregleda namen in cilje ki jih oseba ima. Sestavim tekst – sugestije ali predloge. Z njimi v naslednjem srečanju nagovorim podzavest. Vanjo vklopim vse pozitivne sugestije, ki dobo nadomestile glas notranjega kritika.

 

 

Hipnoterapija in nizka samozavest
Ko se terapija zaključi, je redno poslušanje posnetka vedno dobrodošlo.

 

Kaj se zgodi po hipnoterapiji z mano?

Število srečanj, ki bodo potrebna je odvisno od posameznika. Nekaterim uspe zgraditi krasno samozavest že takoj po drugem srečanju. Drugi potrebujejo več.

Pogosto in skoraj redno ob koncu srečanj dodam še posnetek hipnoze. Posnetek je pripravljen na podlagi sugestij in je personaliziran. Dodam še navodila za poslušanje posnetka.

Osebno menim, da je redno poslušanje ključ do napredka. Podzavest je znova in znova polni s pravimi sugestijami. Pogostost poslušanja in ponavljanja da rezultat.

 

 

In za konec:

Samozavest je dan danes res pomemba obvezna oprema. Če se ne postaviš zase in če ne samozavestno zastopaš svoje želje, potrebe in mnenja, re bo svet povozil. Na vrata potrka slaba volja. tesnoba, razočaranje, žalost, jeza in depresivnost.

Zakaj živeti tako, če lahko drugače? Zato ne oklevaj – prijavi se tu:

 

Please enter your email, so we can follow up with you.