Ravnovesje
Hipnoza in Hipnoterapija

Hipno-meditacija vs. Meditacija

 

Hipno-meditacija ali Meditacija- kaj naj izberem? Katera je bolj primerna zame? Katera mi bo bolj koristila?

To so vprašanja, ki mi jih ljudje zastavljajo. jaz jim dan na izbiro, odločitev pa je njihova. V tem prispevku bom navedla dejstva o meditaciji in hipno-meditaciji.

 

 

Hipno-meditacija vs. Meditacija

 

 

Meditacija

Meditacijo lahko opredelimo kot tehniko za umirjanje pozornosti in zavedanja. Posledica tega je mentalna jasnost in umirjenost. Gre za samoregulacijo. Fokusirana je na nekaj določenega. Na primer   – dihanje, relaksacijo mišic.

Lahko pa je tudi brez jasnega fokusa, kar pomeni da je um prost, oseba ga pa le opazuje in nanj je reagira. To je predvsem značilno za čuječnost, kot eno od oblik meditacij. Raziskave kažejo, da ljudje med meditacijo dosežejo bolj alfa možganske valove – to je stanje relaksacije. V globlji meditaciji pa se pojavijo tudi theta valovi – globoka sproščenost (podobna spanju) 

 

Hipno-meditacija

Hipno-meditacija je stanje ostre osredotočenosti pozornosti. Enako gre za globoko sproščenost, ki pa je v primerjavi s samostojno meditacijo še globlja. V začetku je hipno-meditacija enako kot meditacija   najprej usmerjena na  sproščanje napetosti iz telesa in uma, a nato zavije v drugo smer. To je še dodatno poglabljanje meditativnega stanja, ki presega alfa valovanje. V tako globoki sprostitvi se oseba zlahka spomni na prijetne trenutke določenega varnega kraja. Ta prijetna doživljanja zlahka prikliče v spomin. Ta prijetna doživljanja bivajo v podzavesti in so dosegljiva le, ko je zavestno razmišljanje umaknjeno.

 

 

Hipno-meditacija vs. Meditacija
Hipno-meditacija je mlajša sestra meditacije. Je zelo mlada mentalna tehnike, ki je oblikovana ravno za ta čas – čas hitenja – čas brez miru-

 

 

Meditacijo večinoma ljudje opravljajo sami. Kot samostojno prakso. Nekateri so jo sprejeli kot rutino, drugi jo opravljajo le občasno. Poslužujejo se manter ali pozitivnih afirmacij s katerimi umirijo pozornost in um. Obstaja veliko različnih oblik meditacijskih praks. Ena najbolj znanih in popularnih je na primer čuječnost.

 

Po drugi strani pa je hipno-meditacija doseganje umirjenega stanja, kjer je um buden a istočasno tudi ostro usmerjen. Ker je hipno-meditacija večinoma vodena ali na posnetku, oseba nikoli ni sama, kaj je značilno za samostojno meditacijo. Zato je občutek umirjenosti in varnosti še toliko bolj očiten. Dobro vem, kaj pomeni občutek varnosti, ko se v stanju popolne relaskacije in umirjenosti. Mnogi si tega enostavno ne privoščijo. Bolj ali manj jih zmoti vsak ropot v okolici, kar takoj prekine notranji mir.

 

Hipno-meditacija nima le namena pomiritve in sprostitve. Njen namen  je, spreminjanje neželenih prepričanj. Seveda se tu ne bom dotikala hipnoterapije, ki deluje na enak način, saj so tu sugestije terapevtske in je njihovo oblikovanje odvisno od potreb osebe.

Neželena prepričanja so vsem zelo poznana. Imam prav? naj jih nekaj naštejem::

 • nisem dovolj dobra
 • nisem produktivna
 • nimam dovolj znanja
 • nimam dovolj poguma, ne upam si
 • kaj bodo drugi rekli
 • kaj pa če mi ne uspe

ali podobno

Hipno-meditacija in pogled na svet

Tvoj pogled na svet je samo tvoj. Oblikujejo ga prepričanja o svetu, ki jih imaš v svoji podzavesti.  Tako kot imaš prepričanje, tako gledaš na svet. Zanimivo pa je, da vsi ne vidijo sveta na enak način.

Kar poglej si ljudi okoli sebe – nekateri so vedno zadovoljni, drugi večni nesrečniki. A svet je za vse enak, le pogledi nanj so drugačni.

 

 

Hipno-meditacija vs. Meditacija
Svet je za vse enak. A naše oči ga vidijo po svoje -vse je odvisno od prepričanj, ki nam narekujejo pogled.

 

 

 

Pomisli:

 • Kako bi izgledal tvoj dan, če bi na svet pogledala z drugačnimi očmi?
 • Kakšen  bi bil  svet. če vanj ne bi vnesla negativnih prepričanj in ga pogledala iz bolj pozitivne perspektive?

Vsekakor bi bil lepši in bolj spodbuden.

 

 

 

Verjetno se zdaj sprašuješ:

Kaj vse mi  omogoča hipno-meditacija?

Če se omejim le na posnetke vodene hipno-meditacije, do gotovo to nekaj, kar te napoji z 

 • samozavestjo in odločnostjo
 • poveča samopodobo
 • daje več jasnosti
 • ojača tvoj fokus
 • ponudi spretnosti večje produktivnosti
 • najde tvoje skrite sposobnosti, talente in vire
 • pomaga najti odgovore na vprašanja

 

Je izjemno močno orodje (tehnika), ki ti daje več zavedanja sebe in lastnih talentov. Utiša  nepotreben strah, ki blokira večino aktivnosti. Poveča odločnost, brez da bi bila v strahu za posledice. Posledic se ne bojiš – saj jih obvladuješ.

 

In za konec:

 

 Hipno-meditacija ali Meditacija?

Če bi lahko predlagala, je to hipno-meditacija. Zakaj?

 • ker je vodena in vem koliko časa traja
 • ker se mi ni treba ukvarjati z begajočim umom in mislimi, ki prekinjajo meditativno stanje
 • ker se lahko enostavno prepustim vodenju, brez da bo se morala vpletati v sam potek
 • ker ji zaupam in vem, da me ne bo le dobro sprostila, pač pa bom ob tem celo pridobila nova zdrava prepričanja, ki mi bodo služila.

 

Zato navijam za hipno-meditacijo – nova sorodnica meditacije, ki pa je prilagojena današnjemu hitremu tempu življenja.

 

 

Gotovo sem tu odgovorila na mnoga vprašanja glede hipno-meditacije. Vendar sem ti še vedno na voljo za da odgovorim še na dodatna vprašanj.

 prijavi se na brezplačni pogovor z mano

TU (izberi dan in čas)

 

Piši mi spodaj

Please enter your email, so we can follow up with you.