child g352995d0f 640 e1633779295719
Blog

Disleksija in Hipnoterapija

 

Klinična ali medicinska hipnoterapija je lahko odličen način za pomoč pri premagovanju znakov disleksije. Pomaga pri gradnji samozaupanja, samopodobe in osredotočenosti.

 

Disleksija ni diagnoza, saj ni obolenje.

Ima pa številne neželene vplive na vse, ki se z njo soočajo.

Še najbolj pa so temu podvrženi šolarji, saj jih sistem šolanja ni pisan na kožo.

 

Kako se lahko disleksija kaže:

Težave pri branju

Težave pri obdelavi in razumevanju slišanega

Težave pri izražanju in oblikovanju pravilnih odgovorov

Težave pri pomnjenju snovi

Težave pri črkovanju

Težave pri koncentraciji


Seveda pa se posledično pojavi strah, ki sproži številne neprijetnosti:

Strah pred branjem na glas – črke začnejo naenkrat poplesavati pred očmi in beseda vsekakor ni pravilno prebrana.

In seveda: Nastopi pred šolsko tablo in razredom – naenkrat postane spomin prazen, naučena snov izgine in ocena je temu primerna. Ves trud izgubi vso vrednost. Otrok pa seveda izgubi voljo do učenja.  A pouk teče dalje. Otrok zaostane za vrstniki. Ko gleda nanje, kako lepo napredujejo, pade v občutke manjvrednosti. Njegova samozavest naglo pada. Počasi se lahko celo oddalji od vrstnikov. Osamljenost in nepomembnost.

Nemalokrat se ta strah razbohoti. Oblikuje se v stanja, kot sta Anksioznost, panični napadi in kar je še huje,  v Depresijo. Zavedajte se, da se to zgodi nenapovedano. Prikrito se oblikuje in ojača, dokler ne postane nevzdržno.

 


Kako gledate na te občutke? Boleči, kaj ne?

 

Vedite, da so to povsem avtomatski odzivi na stanje v katerem se otrok nahaja.

Takrat pa  potrebuje razumevanje in podporo.

Potrebno je razumeti njegove stiske. Vprašajte: “Gre vse prehitro? Je preveč nerazumljivo? Je pri njem doma strah? Česa se boji?”

Razumeti moramo, da jo je otrok v stiski, najprej potrebuje pomiritev. Umiritev uma, ki je sedaj tako močno zbegan. In kot tak povzroča težave (slaba koncentracija, spomin, osredotočenost in podobno)

Torej: pomiriti – vse je OK. In ko se to zgodi, ni več avtomatskih odzivov.

 


Hipnoterapija lahko  nezavednemu umu pomaga razviti določene veščine, kar  odpravi neželene učinke disleksije. Poveča se samozavest, samopodoba, zaupanje vase in sposobnost premagovanja vsakodnevnih nalog.

 

Disleksija se pri različnih ljudeh pojavlja na različne načine. In če govorim o otrocih, se bo disleksija pri nekaterih pojavila kot slaba pismenost, pri drugih bo otežila branje, nekaterim bo delala težave pri številkah in tako naprej. Skupni zaključek  je posledica – zmanjša se samopodoba, samozavest in zaupanje vase.

Ko se to zgodi se otrok avtomatsko odzove – koncentracija pade, pojavi se strah, spomin se razblini. Seveda vsi dobro vemo, kaj to prinese – slaba ocena. In začaran krog se zavrti.

 

V hipnoterapiji se globokem sproščenem stanju, uporabijo skrbno pripravljeni teksti (scenariji) ki so izdelani na podlagi individualnih potreb. Spremenijo se načini razmišljanja (iz  slabe samozavesti v trdno samozavest), omejujoča prepričanja (nisem dober) se oblikujejo v prepričanja –  jaz sem OK, tak kot sem. Nadgradi se lastna vrednost, zmanjša se negativni samogovor. Vse to pa močno vpliva na zavedanje lastnih kvalitete in pomirjenost.

 

Dr. Paul E. Dennison mi je na vprašanje: Kako pomagati otroku pri teh težavah?” rekel:

“Love him”

 

 

child g352995d0f 640 e1633779295719