Rešitve

Depresija – je lahko darilo

Depresija – daje zatočišče, omejitve, osredotočenje, resnobo, težnost in ponižno nemoč. V človeku, ki zna biti zvest svoji depresiji, se začne resnična revolucija.

  – James Hillman –

Depresija v sebi nosi več elementov in nima močno čustveno vsebino.

Je stanje, ko dobiš občutek, da življenjska energija izteka. Niha med občutkom rahle potrtosti do globokega obupa (tudi samomorilnosti). V prenesenem pomenu, je depresija prisotna tudi kot naravni pojav (jesen in zima) in kot del gospodarske rasti in upadanja.  Morda pa se tu celo skriva ključ – tako kot mislimo o depresiji, tako nam tudi obarva življenje.

Nebom govorila o depresiji na običajen način.

O njej bom povedala malo drugače:

Zaupni pogovor s Psihiatrom, Direktorjem , Duhovnikom  in Mitolog

Psihiater :

Depresija je povsem medicinski problem, Gre za pomanjkanje določene kemična substance v možganih – to je znanstveno dokazano. Z ustreznimi zdravili se bolnik počuti bolje. Vrne se mu upanje do življenja. Zdravila proti depresiji so iz leta v leto boljša, kar kažejo dobri rezultati. Vsekakor pa je depresija kemični problem.

Direktor:

Ko vidim, da na delovno mesto pride depresivna oseba vem, da to ni le notranje dogajanje. Pomembno vlogo ima tudi okolje v katerem živi. V ozadju se dogajajo žalostne zgodbe, ki močno vplivajo na človeka. Kot tak pa postaja manj zbran in manj produktiven.

Duhovnik

Na depresijo gledam z  vidika vere.  Mnoge osebe (tudi iz Svetega Pisma) so se trpinčile z obžalovanjem, krivdo in dvomi.  To so skušale rešiti same. Vendar je pomoč prišla šele, ko položile svoje težave pred Boga.

Očitno je tisto, kar omogoči zdravljenje ponižnost.  Gotovo ni greh da ste depresivni. Pri tem vam bo pomagal Bog.

Mitolog

Eden najbolj prepričljivih mitov o Depresiji je grška pripovedka o Demetri – boginji plodnosti in njeni hčerki Perzefoni. Perzefono je ugrabila Had – bog podzemlja. Demetra ponori in od žalosti zaustavi vse naravne procese. Ustavi rast, pridelkov ni, živali poginejo in svet zajame trdna zima. Kasneje s Hadom skleneta dogovor: Perzefona bo v podzemlju preživela pol leta, pol pa pri materi. Perzefona se vrne  k materi. V naročju ima dečka.

Ta mit govori o izkušnji depresije. To je stanje teme pod zemljo, kjer objokujemo svoje izgube. Če pa se lahko tako ali drugače pogodimo s svojo depresijo, se vrnemo v vsakdanje življenje z darilom – upanjem na prihodnost.

Zanimivi so pogledi na depresijo, kaj ne. Vsaka razlaga ima svoj pomen in pusti človeka v razmišljanju.

Kako občutimo depresijo?

Ključna značilnost depresije je občutek brezupa. Ko človeka vprašamo »Kako si’« bo gotovo jezno odgovoril – kako le – ne vem kako.

Brezup lahko meji na obup, čeprav je to le percepcija osebe. Torej je to odnos do situacije ali okoliščin. Ta pa se nato pokaže kot simptom.

  • Otopelost – pomanjkanje zanimanja za življenje
  • Težave s spanjem
  • Težave z koncentracijo in opravljanjem nalog
  • Izguba apetita, včasih tudi prenajedaje
  • Občutek, da je vse brezupno in nesmiselno
  • Tesnoba
  • Misli na samomor

Temelj za razvoj depresije je izguba moči.

Izguba moči se vedno pojavi, ko se v našem življenju nekaj spremeni. Takrat moramo stopiti na novo pot, početi stvari drugače – morda celo na povsem nov način. Primer je na primer: rojstvo otroka, začeten novega projekta, sprememba okolja. Če ima oseba jasne cilje in motivacijo, do stanja depresije ne bo prišlo. Bo le čas, ko se umirim in razmislimo o korakih naprej. Ko pa osebo zajame občutek nemoči, zapade v depresijo, saj ne vidi izhoda. To pa se zelo rado ponavlja pri vseh naslednjih korakih, saj oseba nima več moči.

Za konec postavljam nekaj v razmislek.

Oglejte si svoje občutke v zvezi z depresijo. Kako to občutite?  Poiščite spremembe, ki so sprožile depresijo – kaj se je zgodilo da ste postali nemočni?

Kako se odzivate na kritike? Ali je za vas pomembno, kaj si drugi mislijo o vas? (občutljivost na kritike jemlje moč).

Poskusite s pogovorom – poglejte depresiji v oči in spregovorite z njo. Česa si želi, kaj bi vam rada sporočila in katero darilo nosi v sebi.

Depresija lahko v svojem naročju nosi darilo – spoznanje lastne moči. Najdi ga –  tudi z mojo pomočjo