pexels photo 2946421
Blog

Za resnično srečo: osredotočite se na svoje občutke, NE na cilje!

 

V nasprotju s tem, kar so nam povedali, nam doseganje ciljev NE daje trajne sreče. Prizadevanje in doseganje ciljev je NAMEN sreče. Ker se na koncu evforija izgine in smo spet tam, kjer smo bili prej. Kar vam bo prineslo LASTNO srečo je, da se boste samozavestno spopadli s težkimi situacijami, občutki in čustvi …

To ne pomeni, da ne bi smeli imeti ciljev.  Kar pa je za našo zadnjo srečo povsem ključnega pomena, niso cilji, ampak kako se spopadamo z življenjskimi neizogibnimi težavami.

Za trenutek si predstavljajte, da ste milijarder. Lahko imate karkoli želite. Medtem ko lahko nekateri cilji trajajo kar nekaj časa, bi imeli denar in vpliv, da bi najboljše učitelje sveta naučili ali vam pomagali in lahko še naprej poskušali brez strahu pred finančnimi posledicami. Ljudem lahko plačate, da naredijo vse , česar ne marate – gospodinjstvo, čiščenje, nekoga, ki vam bo pomagal pri vadbi in vas spremljal. Na izbiro boste imeli romantičnega partnerji in odlične prijatelje ter najboljši televizor, avtomobil, hišo, vikend, čudovite počitnice – skratka vse, kar so vedno bile vaše sanje.

Juhu! In vendar vsi vemo, kako se to lahko konča. Pomislite na vse bogate slavne ljudi: , ki so nesrečni, depresivni, odvisniki od drog ali alkohola – in še več. Ja, tako je – ne moremo si kupiti prave ljubezni ali prijateljstva.

Zdaj pa želim, da si predstavljate, da imate še več sreče! Imate svoj življenjski slog milijarderja in imate partnerja, družino in prijatelje, ki vas resnično ljubijo. Super!

In potem tvoj pes prežene …

Pojdi z mano za sekundo. Bistvo je, da tudi ob VSEH denarju, ki smo ga kdaj želeli, in ljubeči družini in prijateljev lahko še vedno zbolimo za hudo boleznijo, se zgodi tragična nesreča ali pa se pošteno opečemo med kuho, udarimo v koleno, nas piči osa, in podobno.

 

In vendar nas družba, filmi, oglaševanje in včasih celo coachingi, vodijo v to, da bomo dosegli svoje cilje (ali denar), ki nas bodo osrečevali. In ja, uresničitev naših ciljev nam pušča srečo. Toda tisto, kar nam pomaga najti bistvo sreče v življenju, je učenje reševanja življenjskih neizogibnih težav – in iz tega izhajajočih bolečih občutkov in čustev.

Seveda obstajajo številni drugi dejavniki za trajno srečo, med drugim tudi – biti hvaležni za to, kar imamo, sprejeti in ljubiti, kdo smo, imeti dovolj izzivov, da nas ojačijo, ne da bi nas uničili,  ljudi, ki jih imamo radi in jim zaupamo, ljudi ki nam pomagajo.

Lahko imamo vse to, pa vendar se bodo pojavljale bolečine, čustvene in telesne.

Bolečina in nelagodje sta stalnici v življenju. Vendar ko vemo, da se lahko spopademo s tem kar nam življenje prinese naproti – nismo več prepuščeni strahu. In ko nas ni več strah, se lahko prepustimo toku življenja za radostjo in zadovoljstvom. Uživamo v tem in smo srečni.

Zato si prizadevajte da dosegate zastavljene cilje. Uživajte v začasni, kratkotrajni sreči ko cilj dosežete. Toda, če si želite imeti srečno življenje, ne pozabite na svoja čustev in občutke – bolečine, zavrnitev, razočaranje … če se pojavijo.

Zato si zapomnite:

“Težava ni v tem, da obstajajo težave.
Težava je, če pričakujemo drugače in razmišljamo, da je težava problem.” Theodore Rubin