marc mintel Jwz8ZMxhoSs unsplash
Blog

Chia semena

Mamljiva Chia semena  so resda majhna, vendar neverjetno bogata s hranili.  Osnovna sestavina starodavne prehrane Aztekov in Majev, so bila ta semena že stoletja spoštovana zaradi svojih zdravstvenih koristi. Antioksidanti, minerali, vlaknine in omega-3 maščobne kisline v chia semenih  spodbujajo zdravje srca, podpirajo močne kosti in izboljšajo uravnavanje krvnega sladkorja (VIR). Še več, chia semena so vsestranska in jih je mogoče uporabiti v številnih receptih. Jaz jih pripravim tako, da jih zmešam s tekočino in naredim chia puding.

Chia semena
Chia semena so lahko temna ali svetla. Razlike v sestavi ni.

Tukaj je samo nekaj  o koristi, ki ti jih dajejo chia semena – veliko več najdeš na spletu. Jaz se bom danes osredotočila le na 4.

 

 

1.So zelo hranljiva

Chia semena so drobna črna ali bela (razlika je le v barvi in ne v sestavi) semena rastline Salvia hispanica L. Domneva se, da izvirajo iz Srednje Amerike – VIR

Zgodovinsko gledano so civilizacije Aztekov in Majev uporabljale semena v svoji prehrani, pa tudi v medicinske namene, v verskih obredih in za kozmetiko.

Starodavne civilizacije so gledale na chia semena kot na zelo hranljiva To je prepričanje, ki ga podpira tudi sodobna znanost. Pravzaprav samo 2 žlici chia semen vsebujeta

 • beljakovine: 4,7 g
 • maščoba: 8,7 g
 • alfa-linolenska kislina (ALA): 5 gramov
 • ogljikovi hidrati: 11,9 g
 • vlaknine: 9,8 g
 • kalcij: 14 % dnevne vrednosti (DV)
 • železo: 12 % DV
 • magnezij: 23 % DV
 • fosfor: 20 % DV
 • cink: 12 % DV
 • vitamin B1 (tiamin): 15 % DV
 • vitamin B3 (niacin): 16 % DV

Ta sestava je posebej zanimiva, če upoštevaš, sta je za eno samo porcijo potrebni le 2 žlici chia semen. dve žlici chia semen pokrijeta kar velik del dnevne potrebe po posameznih mineralih in vitaminih.

 

Chia semena
Chia semena pomešana z jogurtom – dobra ideja za zajtrk

 

 

 

2. So bogata z antioksidanti

Chia semena so tudi odličen vir antioksidantov. Dobro veš, kako pomembni so za zdravje. Kje vse koristijo, je napisanega že veliko. A kaj je za nas, ženske najbolj važno – antioksidanti upočasnijo staranje. Preprečijo poškodbe celic in poskrbijo za napeto koži in obraz brez nepotrebnih gubic.

Chia semena
Vsestranski uporabna – tudi za peko

 

 

3. Podpirajo hujšanje

Aha, to pa je informacija, kaj ne? Namreč: v chia semenih je veliko vlaknin in beljakovin. Vlaknine dajejo občutek sitosti, kar pa je za vzdrževanje telesne teže pomembno, kaj ne? Beljakovine pa po drugi strani zmanjšajo apetit. Tako je vmesno grizljanje prepovedanih slaščic kar pozabljeno.

 

 

4. Enostavno jih lahko vključiš v prehrano.

Chia semena je neverjetno enostavno vključiti v svojo prehrano. Imajo precej blag okus, zato jih lahko dodate skoraj povsod.

Ni ti jih potrebno kuhati ali kako drugače obdelati. Dovolj je le, da se namočijo ali pa …

Lahko jih poješ surova, namočena v soku, s pudingom, v smoothijih ali v pekovskih izdelkih. Potresi jih po kosmičih, zelenjavi ali riževih jedeh. Poleg tega pa delajo čudeže pri cvrtju, saj jih lahko uporabiš kot vezivo.

Glede na to, da dobro vežejo vodo in maščobe jih dodaj kot zgoščevalec omak in kot nadomestek za jajca. Zmešane z vodo ustvarijo gel.

 

 

shashi chaturvedula LAXY7 O1YSA unsplash

 

 

Za konec:

Vedi, da vsebujejo veliko vlaknin. Zato ne pretiravaj z njimi. 2 žlici chia semen na dan bo dovolj. In ne pozabi piti dovolj vode, še posebno takrat, ko jih uživaš neobdelana – semena imajo namreč rada vodo.

Običajno se priporoča 1,5  do 2 žlici chia semen na dan. Če pa boš pretiravala z njimi, so možni tudi “stranski” učinki. Zaradi velike količine vlaknin, povzročijo prebavne motnje. Ker semena vežejo nase velike količine vode, ne pozabi na hidracijo. Spij dovolj tekočine.

Obožujem chia semena – sploh ta v smoothijih

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja