Blog,  Medicinska Hipnoza

Brez strahu pred hipnozo – Intervju

www.moia.in

Pozdravljena Alenka in dobrodošla na našem portalu. Si diplomirana terapevtka medicinske hipnoze, članica Društva za medicinsko hipnozo in Kinezioterapevtka. Kdaj si se prvič srečala s hipnozo?

 

Da je hipnoza zelo dobra terapevtska metoda sem vedela že kar nekaj časa. Vendar pa me takrat ni tako pritegnila, da bi jo začela bolj podrobno raziskovati. Vendar, kot pravijo: ko je učenec pripravljen, pride učitelj. Mlajši sin se je zaradi disleksije težko prebijal skozi osnovno šolo. Z leti so se pojavljale še čustvene motnje. To je trajalo vse do dne, ko je doživel svoj prvi panični napad. Takrat sem se odločila: najprej poskusimo poiskati pomoč pri medicinski hipnozi. Če ne bo delovalo, nam še vedno ostanejo tablete. Že po prvih dveh terapijah so se stvari začele spreminjati na bolje.

 

No, tu se je začela moja zgodba študija medicinske hipnoze.

 

S kakšnim namenom si ustanovila Medihip.si in s katerimi metodami pomagaš ljudem, ki te obiščejo?

 

Namen spletne strani www.medihip.si je predstaviti hipnozo kot zelo dobro orodje pri premagovanju vsakodnevnih težav, ki nam onemogočajo opravljanje aktivnosti. Poleg tega pa se na spletni strani lahko najdejo različni nasveti glede Energijske kineziologije, prehrane po smernicah stare kitajske filozofije.

 

Nam zaupaš, kako deluje medicinska hipnoza?

 

Hipnoza je stanje globoke sproščenosti in usmerjene koncentracije. Globoka sproščenost se doseže z določenimi tehnikami sproščanja. V takem sproščenem stanju se »utiša« naša zavest ki je nosilka številnih misli in predvsem nepotrebnih skrbi. Na površje pride podzavest, ki pa preko pravilno sestavljenih in ciljno usmerjenih sugestij sprejema informacije. Te pa so osnova spreminjanja neželenih lastnosti.

 

Kaj te najbolj navdušuje pri sami hipnozi?

 

Sama hipnoza me je navdušila zaradi hitrega efekta, ki je seveda odvisen od motiviranosti. Ampak, ko jo enkrat spoznaš in vidiš kako lahko zelo dobro in hitro pomaga, potem postane to resnično dobro orodje, ki ga jaz priporočam vsakomur.

 

Prisegaš na kakšen poseben način dela s strankami?

 

Seveda. Vsak posameznik je individuum in tako ga tudi obravnavam. Kot celoto. Težava, način razmišljanja, sprejemanja, tudi starost, vse to je potrebno sprejeti kot celoto.

 

Katere »probleme«  odstranjuje  hipnoza?

 

Hipnoza je zelo dobra pri krepitvi samozavesti, pozitivnega ega, povečanju koncentracije in izboljšanju samopodobe. Za doseganje boljših rezultatov pri športnikih. Odstranjuje razne fobije, strahove, anksiozna stanja, motnje hranjenja. Pomaga pri prenajedanju (debelost). Zelo uporabna je tudi pri kroničnih bolečinah. In še marsikaj.

 

Kako poteka terapija in koliko obiskov je potrebnih, da opazimo spremembe?

 

Odvisno od posameznika. Večinoma je prvi obisk namenjen intervjuju, postavljanju cilja in prvemu stiku s hipnozo. Naslednje seanse pa so ciljano terapevtske. Rezultati so vidni že po prvi ali drugi terapiji, vendar je vse odvisno od motivacije klienta.

 

Beseda HIPNOZA je pri nas še vedno tabu. Kaj meniš zakaj?

 

Hipnoza je pri nas res še vedno tabu. Ljudje je ne poznajo in se hipnotičnega stanja bojijo. Žal pa ne vedo, da smo v hipnotičnem stanju tudi po večkrat na dan. Zanimiv film ali tekma, napeta knjiga, rutinsko delo, ko nam odplavajo misli nekam stran … vse to so plitka hipnotična stanja.

 

Žal pa se zadnje čase na televiziji pojavljajo tudi oddaje, kjer je hipnoza prikazana kot orodje nadzora nad delovanjem človeka. To je t.i. zabavna ali odrska hipnoza in meče slabo luč na medicinsko hipnozo.

 

Kako vemo, kdaj je pravi čas za obisk hipnoterapevta?

 

Lahko rečem kadarkoli, ko naletimo na težavo in je ne znamo prestopiti. Hipnoza je pripomoček za motivacijo in iskanje idej, ki jih lahko imamo spravljene globoko v podzavesti. A jih ne znamo priklicati. Včasih je dovolj le krepitev samopodobe, samozavesti, pa se problem reši.

 

Ali lahko hipnozo izvajaš tudi na daljavo ali je potreben oseben obisk?

 

Na daljavo je to težko. Lahko pa poteka preko posnetka, ki ga sestavi hipnoterapevt in je seveda sestavljen ciljno in individualno.

 

Je hipnoza primerna za vsakogar ali se komu odsvetuje?

 

Skoraj za vse, vendar je na prvem mestu motivacija in pripravljenost.

 

Odsvetuje se predvsem psihotičnim ter suicidalnim posameznikom in tistim z močnimi emocionalnimi motnjami. Ne priporoča se tudi astmatikom, epileptikom in tistimi s srčnimi obolenji.

 

Katere lastnosti ima dober hipnoterapevt?

 

Predvsem mora biti dober poslušalec. Sposoben empatije, dober svetovalec in z odprtim srcem.

 

Kako bi predstavila Kinezioterapijo vsem tistim, ki jim je to še nepoznano?

 

Kinezioterapija, s katero se še ukvarjam je osnovana na tradicionalni kitajski filozofiji, ki pravi, da se vsaka težava na čustvenem, mentalnem področju prej ali slej pokaže na telesu. Bolezni sodobnega časa so postale naš vsakdan. Ljudem onemogočajo normalno življenje, zahodna medicina pa ponuja le zdravila za odpravljanje simptomov. Vzroki so povsem drugje.

 

Se medicinska hipnoza in Kinezioterpija med seboj dopolnjujeta?

 

Lahko se. Kinezioterapija deluje preko meridianov. Pomaga vzpostaviti pravilen pretok energije preko meridianov in posledično izboljšuje telesno, čustveno in mentalno stanje posameznika. Medicinska hipnoza pa lahko iste rezultate doseže na podzavestni ravni.

 

Kakšen je tvoj recept za srečno življenje? 

 

Recept imamo vsi, a ga ne znamo uporabiti. Živeti v tem trenutku. Preteklost je le spomin, prihodnost je tam nekje, sedanjost pa kreiramo sami. Z nasmehom, lepimi, pozitivnimi mislimi, prijaznimi besedami in mirom znotraj sebe.

 

 

Hvala Alenka za tvoje odgovore. Naš portal ti želi veliko uspeha in zadovoljnih strank.