3 4 e1646079277574
Blog

Banane – super živilo za dobro razpoloženje?

Ali so banane res super hrana za dobro razpoloženje?

V čem je njihova skrivnost za dvig razpoloženja?

Kaj banane skrivajo v sebi, da se lahko skoraj postavijo ob bok antidepresivom?

Banane – serotonin super hrana?

 

 

3 4

 

V čem je skrivnost banan?

 

Banane so izvrstna ideja kot obrok, kot tudi ko potrebuješ dvig razpoloženja. Razpoloženje namreč tekom dneva lahko močno zaniha. To verjetno poznaš, kaj ne?

Razpoloženje lahko zaniha od  odlične dobre volje, do najnižje stopnje razpoloženja – depresivno stanje. Vzroki za ta nihanja so različni: Morda je za to kriv nek nepričakovani dogodek, stresna situacija ali pa le neprijetna misel.  Nastopi stanje, ki ni prav nič prijetno. To je stanje nezainteresiranosti, brez motivacije in produktivnosti. Povrh se prikrade še jeza in slaba volja. In če se še nadaljuje lahko poseže tudi po našem zdravju – tako na fizični kot duševni ravni.

 

Vendar narava ve .. in najde odgovor

 

Še dobro, da naša notranja biološka ura večkrat dnevno pokliče po obroku. Pa naj bo to čas malice ali večjega obroka. Ali ni to odlična ideja da si za malico namesto sendviča privoščiš »serotonin super živilo« – Banano?

 

Banane – serotonin super hrana

 

Serotonin je vrsta kemikalije, ki prenaša sporočila med  živčnimi celicami (nevrotransmitor). Telo lahko samo proizvaja serotonin, vendar ne vedno v zadostnih količinah. Serotonin je hormon, ki skrbi za občutke sreče in zadovoljstva. Hormon je odgovoren tudi za to, da smo bolj sproščeni, osredotočeni in da bolje spimo.

Verjetno ti je že kdaj prišlo na uho, kako je količina serotonina povezana s tesnobnostjo in depresivnostjo. Serotonin ima zelo pomembno funkcijo pri uravnavanju razpoloženja. Prispeva pa tudi k dobremu počutju, Zato ne čudi dejstvo, da mnogi antidepresivi delujejo v smeri povišanja količine serotonina v možganih. Vendar ta zdravila niso edina rešitev in niso edini vir serotonina. Pri blagih oblikah težav si lahko pomagaš na povsem naravni način – v svoj jedilnik vključiš živila, ki podpirajo tvorbo serotonina.

 

Živil, ki spodbujajo sintezo serotonina  je veliko, a v tem prispevku se bom osredotočila na Banane.

Ena banana na dan odžene tesnobnost stran (dviga razpoloženje)?

 

Banane so odličen primer živila, ki dvigne razpoloženje tako, da spodbudi tvorbo serotonina.

To je povsem privlačna ideja, kaj ne? Res je, da so banane serotonin super hrana. Vendar to ne pomeni, da ti bi ena sama banana dvignila razpoloženje v višave. Vedi pa naslednje: banane podprejo in pospešijo nastajanje serotonina. Skrivnost njihove moči je v njihovi sestavi:

Banane vsebujejo

   • Vitamin B6 –pomembno vlogo ima pri normalnem psihološkem delovanju, normalizira delovanje živčnega

    4 4

    sistema in ima pomembno vlogo pri zmanjšanji utrujenosti

   • Beljakovino Triptofan – je esencialna aminokislina, ki izboljšuje pomirjenost in kakovost spanja
   • Magnezij – dokazano zmanjšuje nevarnost nastanka depresije in zmanjšuje občutke tesnobnosti.

 

In za konec:

Banane so dobra podpora za spodbujanje dobrega razpoloženja. Dobro razpoloženje je vir motivacije in produktivnosti. Dobro razpoloženje je tudi odlična obramba pred vsiljivci: stres, neprijetne misli, skrbi, jeza in nejevolja.

Privošči si nekaj, kar bo podprlo prijetno razpoloženje, četudi je to ena banana in košček temne čokolade ( o njej pa morda napišem drugič)

 

[wysija_form id=”1″]