bald
Blog

Baldrijan in aksioznost

 

Kako ti baldrijan lahko pomaga?

Baldrijan (Valeriana officinalis L)  je zelišče, ki se uporablja že iz časov antike. Eterično olje pridobivajo iz korenin baldrijana  in imam lesni, zemeljski ali mošusni vonj. Nekaterim je ta vonj neprijeten.

bald
Baldrijan cveti

 

Vseboval naj bi spojine, ki spodbujajo pomirjenost in dobro spanje. Ima blag pomirjujoč učinek. Zato se pogosto uporablja pri nespečnosti.

 

Analize, ki so bile opravljene l. 2020 kažejo na koristi baldrijana pri nespečnosti in drugih s tem povezanimi motnjami. Študije so pokazale pozitivne rezultate – osebe v raziskavah so uporabljale baldrijan kot dodatek pri zdravljenju anksioznosti.

 

Kako uporabljati baldrijan :

Baldrijanovo eterično olje dodaj v parni izparilnik. Deloval bo pomirjujoče in lahko tudi uspava. Zato ga uporabi zvečer pred spanjem.

 

Klikni na sličico in si ga privošči še danes 

 

Baldrijan
Baldrijan – eterično olje.

In še nekaj – gotovo te bo zanimalo – sploh, če imaš mačjega spremljevalca.

Mačke
Mački obožujejo baldrijan

Mnogi skrbniki se vedno sprašujejo, zakaj so mačke tako navdušene nad baldrijanovimi igračkami. Baldrijan namreč velikokrat dodajo v igračke za mačke.

Številni spletni članki ponujajo različne poglede na korenino baldrijana in njenim učinkom na mačke.

Kako torej baldrijan vpliva na mačje spremljevalce?

Večina mačk se bo crkljala ob igrački napolnjeni z baldrijanom, jo lizala in se z njo strastno igrala. Pogosto lahko vidiš, kako se drgne ob igračko, se valja po tleh. Druge mačke pa igračko brcajo, lovijo ali žvečijo.

Kako deluje?

Korenina baldrijana vsebuje Aktinidin – znan kot hormon mačje privlačnosti. Aktinidin najdemo tudi v mačji meti in nekaterih drugih rastlinah. Ta hormon privlači tako mačke, kot tudi tiste velike – divje mačke (ris, tiger, …) Kako deluje? To je odvisno od posamezne mačke. Deluje lahko 5 ali 20 minut. Ko ta faza mine, bo interes do baldrijana minil. A ne za dolgo. Po 30 do 120 minutah se njen nosek ponovno zaželi.

Baldrijan je za mačke poživilo. Znanstveniki že kar lep čas uporabljajo mačja zelišča za vabo in proučevanje divjih mačk v naravi.

Baldrijan
Baldrijan mačke pomiri, ko so v stresnih situacijah

Kakšne so prednosti?

Baldrijan privlači mačke. Zato ga uporabljajo kot trik, ki sprosti mačke v stresnih situacijah: na primer razstave ali drugi dogodki, ki niso del mačje rutine.

Baldrijan se pogosto uporablja tudi v mačjih difuzorjih ali razpršilih.

 

 

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja