Tips and Tricks
Blog

Anksioznost – Tips and Tricks

Mnogi v določenem obdobji življenja doživijo Tesnobo (stanje Anksioznosti).  Anksioznostne motnje so najpogostejša duševna težava v razviti družbi. ( 40 milijonov Američanov)

Anksioznost je pogost odziv, ko gremo skozi življenjske spremembe. Te so lahko sprememba službe, kariera, selitev, finančne ali zdravstvene težave. Ko začne anksioznost presegati samo nevarnost ali težavnost dogodka (situacije) in začne drastično vplivati na vsakdanje življenje, dnevno rutino, pa lahko že govorimo o motnji.

Znaki so lahko pretirana zaskrbljenost, nemir, vznemirjenost, utrujenost, težave s spanjem in koncentracijo, razdražljivost in podobno.

V zapisu bom tokrat navedla nekaj trikov (tips and tricks), kako si lahko sam/a pomagaš in izboljšaš življenje.

 

Ugotovi vzrok stresa:

Poskusi prepoznati vite tesnobe tako, da zapisuješ Dnevnik Anksioznosti. Vanj beležiš dogodke, ki so bili stresni in tesnobne misli, ki so se ob tem pojavile. To ti bo pomagali pri iskanju sprožilcev anksioznega stanja. Ko boš ugotovil/a kateri so sprožilci, se lahko lotiš taktičnih ukrepov, da se temu izogneš.

 

Uporabi tehnike sproščanja

Te tehnike so dober način pri obvladovanju situacij in močno pripomorejo pri nadzoru stresa. Tehnike je smiselno vaditi in jih vplesti v dnevno rutino. Globoki vdihi in sproščujoči izdihi naj trajajo 10 do 20 minut. Vsak dan. Druge tehnike, ki so tudi uporabne pa so Meditacije in Čuječnost.

 

Razmišljaj pozitivno

Ko so prisotne negativne, zaskrbljujoče misli, se ob njih pojavijo tudi take, ki sabotirajo. Posledično se to pokaže tudi v vedenju. Te misli in vedenja si zapiši takoj ko jih zaznaš. Nato pa zapiši ravno nasprotne misli in vedenja. Začni vizualizirati to.

 

Bodi organiziran/a

Slaba organiziranost je lahko vir za stres. Nauči se dobrih veščin upravljanja s časom. Za svoja dnevna opravila naredi seznam. Vpiši jih v koledar, ustvari opomnike. Tako bo čas pod nadzorom in ti se boš počutil/a bolj varno.

 

Pazi kaj ješ

Anksioznost lahko močno vpliva na izbiro zdrave hrane in pijače. Pogosto se zaradi utrujenosti poveča vnos kofeina in drugih poživil. Velikokrat se ljudje odločajo za hitre prigrizke ali pa preskakovanje obrokov. Neredko pa za pomiritev sežejo tudi po alkoholu. Prehrana naj bo zdrava in uravnotežena.

 

 

To so bili le kratki napotki, kako si lahko sam/ pomagaš.

Sledenje tem trikom lahko izboljša kakovost življenja. Ko se počutimo dobro in v ravnovesju, lahko lažje obvladujemo stresne situacije. Življenje je napolnjeno z več pozitivne energije. Čas koristno zapravimo za druženje z nam ljubimi ljudmi, uživamo v stvareh ki jih imamo radi in radi počnemo. Vse to pa je odličen »ščit« pred stresom ki lahko zapelje v anksiozno stanje.