kozarec vode
Blog

8 kozarcev vode na dan?

 

Poznaš ozadje reka, »Vsak dan moramo popiti 8 kozarcev vode«?  Žal ti moram povedati, da je to le mit. 8 kozarcev vode na dan ne bo naredilo tvoje kože bolj napete, misli ne bodo jasnejše, ti pa tudi ne boš bolj polna energije. Mislim, da boš zaradi tega bolj potrebovala WC.

Kozarec vode

Zgodba je taka:

Mnogi ne poznajo biologije telesa. Na tem področju je veliko dezinformacij. A ko enkrat razumeš kako deluje tvoje telo in sistem uravnavanja tekočine v telesu, se boš pametneje odločala.

 

 

8 kozarcev vode je mit

8 kozarcev vode na dan je mit, ki pa se je tako razpasel, da je postal že skoraj zakoreninjeno pravilo. Šokantno!

O teh kozarcih poslušamo že na vsakem koraku. Od televizijskih reklam so člankov v časopisih in revijah. A to je nesmisel. Nihče ti ne more bolje sugerirati količino popite vode, kot je tvoje telo.

Telo ti bo samo javili, kdaj in koliko popiti … nikakor pa tv reklama.

 

 

Kako telo javi potrebo po vodi?

kozarec vode
Spij toliko vode, kolikor ti bo telo narekovalo

Poglejva ozadje

Ledvici sta organa, podobna dvema velikim fižoloma, Ležita ob hrbtenici pod rebri. Pogosto slišim, kako jih omenjajo kot dva filtra in odstranjevalca odvečne vode iz telesa. Povem ti, da se tvoji ledvici s to definicijo ne bosta strinjali.

 

Tvoje telo je okolje, kjer je vse v delikatnem ravnovesju. Ledvici opravljata kar zahtevno delo. Vzdržujeta ravnovesje 24 ur na dan. Samo pomisli, kaj vse počneš tekom celega dneva. Ješ, piješ, se rekreiraš. Ne pozabi tudi na temperaturo ozračja in tako naprej. Vse to vpliva na tvoje telo. Tvoji ledvici pa medtem delajo. Pod vplivom hormonov in živčnega sistema, stalno »opazujeta« in prilagajata nivo  vode, soli in drugih substanc.

Skrbno sortirata. Nekatere snovi vrneta nazaj v telo, druge preko urina odstranita. Vse to počneta zato, da znotraj telesa vlada ravnovesje. Če je nivo nečesa previsok ali prenizek, je to za telo škodljivo. Naloga ledvic pa je da poskrbita, da do tega ne pride.

 

Torej … 8 kozarcev na dan?

… sprašujem se, kaj porečeta ledvici na 8 kozarcev na dan? Verjetno jima ni pogodu.

Predstavljaj si, da se močno spotiš. Recimo, da se trudiš v fitnesu s tekom, utežmi, trebušnjaki in podobno, Potenje je namenjeno hlajenju telesa. Ledvici zaznata, da je telo izgubilo določeno količino vode in da je zaradi tega kri gostejša (opa, tu mislim za minimalni odmik) in malenkost bolj slana. Ledvici to kompenzirata tako, da določeno količino vode ponovno  vračata v telo. Urin postane temnejši in bolj koncentriran. Ledvici zato pošljeta signal: piti moraš. Signal je žeja. Instinktivno boš posegla po kozarcu vode, je tako?

 

In komu boš zaupala? Mitu o 8 kozarcih vode na dan ali svojemu telesu?

Ob tem naj opozorim, da to ne bo veljajo za tiste ki morajo popiti več tekočine iz zdravstvenih razlogov.

Ko nehamo šteti kozarce vode, koliko  vode na dan resnično potrebuješ?

Odgovor je preprost: ko si žejna, pij vodo. Zaupaj svojemu telesu.

 

Pij
8 kozarcev vode na dan je mit. Ko poslušaš telo, veš kdaj in koliko spiti

 

Ne štej kozarcev – pij ko si žejna.

ob tem pa ne pozabi na to možnost

 

 

Prijava na Novice