6 Expert Tips for Morning Yoga Practice Instagram Post Template
Blog

7 hitrih načinov za zmanjšanje stresa

 

Ta zapisa se osredotoča na 7 hitrih in  učinkovitih načinov za zmanjšanje stresa. V nekaj minutah lahko zmanjšaš napetost, ki jo čutiš in upravlja tvoje reakcije na dogodke okoli tebe

Čeprav je stres skoraj nemogoče popolnoma odstraniti iz vsakdanjega sodobnega življenja, se pa vseeno lahko naučiš obvladovati in nadzorovati stres, ki ga čutiš. Pri tem pa si zapomni: situacija sama po sebi ne povzroča stresa – stres nastane na podlagi našega odziva na to situacijo.

 

Res je, da včasih potrebujemo zapletene sisteme za obvladovanje stresa, včasih pa preprosto potrebujemo le način, kako na hitro odstraniti stres.

 

 

Kakšna je definicija stresa?

Ameriška nacionalna medicinska knjižnica opredeljuje stres kot » občutek čustvene ali fizične napetosti« . Lahko izhaja iz katerega koli dogodka ali misli, zaradi katerega se počutiš frustriran, jezen, ali razdražen.

Tvoje telo na stres ni imuno. Odzove se z sproščanjem hormonov. Ti hormoni spodbudijo možgane k večji budnosti, sprožijo napetost mišic in povečajo srčni utrip.

Stres je normalen občutek in večino od nas precej znan. Včasih je lahko pozitiven (na primer: opozori nas na nevarnost, nas motivira k akciji).

Po drugi strani  pa lahko negativno vpliva na naša čustva in fizično zdravje. V takih primerih pa moramo najti načine za zmanjšanje stresa, ki ga doživljamo.

 

 

7 hitrih načinov za zmanjšanje stresa

 

 

       1. Popij velik kozarec vode

6vodaTemplateStres povzroča dehidracijo.

To je posledica povečane izgube tekočine v telesu zaradi hitrega dihanja in pospešenega sečnega utripa. Poleg tega pa, ko si pod stresom, obstaja velika verjetnost, da opustiš pravilni in zdrav vnos hranilnih snovi in tekočine v telo.

Dehidracija povzroča tui stres, saj lahko poveča raven kortizola, glavobol in utrujenost.

To je začaran krog

Čeprav velik kozarec vode ne bo odstranil virov stresa, se bo pa tvoj fizična reakcija nanj zmanjšala.

Če se znajdeš v zelo močni stresni situaciji, obstaja velika verjetnost, da nisi sledil svoji pravi porabi vode. Naj bo trenutek pob velikem kozarcu vode čas za premor.

Koliko časa traja? Manj kot minuto.

 

 

2. Meditacija.

Če spremljaš moj blog, verjetno veš, da sem velika zagovornica meditacij v vsakdanjem življenju.

Meditacija je odlično sredstvo za lajšanje stresa in nudi tudi številne .

 

Ko se počutite preobremenjeni,

vam lahko celo nekaj minut meditacije povrne mir in notranji mir.

 

Mnogi ljudje mislijo, da je meditacija zapleten procesMeditacije

Mnogi ljudje mislijo, da je meditacija zapleten proces, vendar je lahko tako preprost, kot je udobno sedenje, osredotočanje misli in počasno dihanje . To ti omogoča nadzor tako fizičnega kot duševnega vpliva stresa, ki ga čutiš.

Hitro iskanje v YouTubu bo zagotovilo številne vodene meditacije, do katerih lahko takoj dostopate, nekatere so posebej zasnovane za lajšanje stresa.

Koliko časa traja : dve do dvajset minut, odvisno od tvoje stopnje izkušenosti. Krajša meditacija je primerna za začetnike, ki se šele učijo osredotočanja.

 

 

3. Nekaj globokih vdihov in izdihov

Če meditacija ni tvoj stil, si vzemi samo minuto in se osredotoči na dihanje. Imelo bo zelo podoben učinek kot meditacija. Ima pa še dodatenafirmacije 1 bonus – to lahko izvajaš kjerkoli in kadarkoli.

Večkrat dolgo, počasi in globoko vdihni. Vdihni in izdihni čim bolj počasi.

Box Breathing je tehnika, ki je še posebej učinkovita in enostavna za izvajanje. Vdihnite in preštejte do štiri. Zadržite štetje do

štiri. Spustite za štetje do štiri. Zadržite štetje do štiri.

 

 

Ponovi večkrat.  Osredotoči se ne dih in ne na svari, ki se dogajajo okoli tebe in te obremenjujejo. Ta osredotočenost te pomiri in poveča vnos kisika v telo, s čemer prepreči plitko dihanje – ki ga v stresu izvajaš verjetno nevede.

.

Vdih v škatli ponovite večkrat. Ta osredotočenost na dih (in ne na stvar, ki vas obremenjuje!) pomaga, da vas pomiri. Povečali boste tudi vnos kisika, s čimer boste preprečili plitvo dihanje, ki ste ga verjetno počeli nevede.

Koliko časa traja : približno dve minuti.

 

4. Izprazni možgane – počisti smetišče v možganih

Kaj je smetišče možganov?

Preprosto povedano, odlagališče v možganih nastaja zaradi različnih obveznosti, dejavnosti,  zahtev, odgovornosti in časovnih rokov.

Vse to se nabira in bržkone kaj kmalu sproži stres. Odlagališče se napolni.

Zato ga očisti.vdih izdihTemplate 1

Tehnika čiščenja »odlagališča« je učinkovita tehnika pri stresu, ki je posledica prevelike odgovornosti zaradi katere izgubiš osredotočenost na pomembnosti , ki jih moraš opraviti v tem trenutku.

Ta tehnika je lahko precej zapletena in dolgotrajna (čeprav bolj podrobna postane, učinkoviteje obvladuje stres.)

V svoji najbolj osnovni in najhitreje delujoči obliki je čiščenje odlagališča  možganov kratka vaja  zapisovanja enega velikega seznama opravil. To je ti.  To – Do – List v tem trenutku.

Odpreš prazen dokument v računalniku ali pa vzameš prazen list papirja in pisalo.

Vanj zapiši vse – vse misli, ki se trenutno pojavljajo. Ustvari ogromen seznam opravil, ki so vezane na tvojo odgovornost. Zapiši vse, kar ti pride na pamet v tem trenutku.

Naj bo to tok, ki se ne zatika ob pravopisje, oblikovanja besed in stavkov in reda. Dovoli, da steče vse, kar ti pade na um. Vse kar se nahaja na odlagališču naj se sesuje na list.

Ta način zapisovanja ti bo pomagal ustvarjati občutek reda in nadzora. To pa bo pripomoglo k lajšanj zmedenosti in občutka preobremenjenosti.

Ko je napisano vse, lahko izbereš kaj boš s tem naredil – obveznosti razvrsti po prioritetah in nujnost, združi podobne naloge skupaj, dodaj časovne roke in podobno. Prvi korak pa je najpomembnejši: spustiti nered iz glave na list.

Koliko časa traja : deset do petnajst minut

“Popravi pomembne stvari, ostalo pa pusti.”

 

 

5. Prosi za pomoč

Ta način reševanja stresa je najpreprostejši, a hkrati za nekatere tudi najtežji

V sodobni družbi pogosto obravnavamo »preveč dela« kot pozitivno lastnost in gledamo zviška na tiste, ki to zavračajo ali ne morejo obvladati »prezaposlenosti« življenja. To nas na žalost sčasoma obremenjuje.

Nič, ponavljam – NIČ – ni narobe, če prosiš za pomoč, ko si pod stresom.pomoce

Zelo pogosto so ljudje več kot pripravljeni pomagati, ker vedo, kako se počutiš, ko si preobremenjen. Če pa ne prosiš za pomoč, se morda niti ne zavedajo, da jo potrebuješ. Niti ne vedo, kaj lahko storijo, da ti pomagajo.

Morda se zdi težko vprašati, vendar ne pozabi – če bi bil tvoj družinski član, prijatelj, znanec v težavah, bi mu gotovo priskočil na pomoč.

Zato prosi za pomoč.

Koliko časa traja : približno dve minuti

 

 

6. Gibanje

Kakršno koli gibanje bo znižalo nivo stresnih hormonov in spodbudilo proizvodnjo endorfina – spodbuja sproščanje.gibanje

Pojdi na kratek, hiter sprehod ali teci. Zapleši na najbolj energično pesem, ki jo poznaš. Sedi na kolo in poženi pedala.

Ciljaj na izbruh sproščanja energije, bolj intenziven je, bolje bo..

Koliko časa traja : pet minut

 

 

7. Uporabi afirmacijo

Afirmacije so preproste besede ali stavki, ki zagotavljajo čustveno podporo ali spodbudo –  če se dosledno ponavljajo.

Z izgovarjanjem ali pisanjem afirmacije spremenite svoje misli iz omejujočih prepričanj v opolnomočena prepričanja .

Posledično prevzameš nadzor nad svojim odzivom na situacije okoli sebe.

Kako uporabljaš afirmacijo? Začneš tako, da izbereš eno od spodnjih izjav, ki najbolje govorijo o tem, kako se želiš  počutiti. Postavi se predafirmacije ogledalo, se poglej v oči in večkrat ponovi afirmacijo.

Lahko pa afirmacijo  tudi zapisuješ.

Kakorkoli že, ponovi vsaj desetkrat oziroma dokler ne začneš verjeti in zaupati v afirmacijo.

Izberi svojo afirmacijo:

  • Vse bo v redu.
  • Imam moč, da obvladujem svoj stres.
  • Odločim se, da se na situacije odzovem mirno.
  • Končni rezultat je vreden stresa, ki ga trenutno čutim.
  • Svoj stres lahko obvladujem tako, da grem naprej.

 

Uspeh ni dokončen, neuspeh ni usoden.

Pogum za nadaljevanje.

To šteje.

 

 

Zadnje misli o 7 res hitrih načinih za zmanjšanje stresa

Vsak od teh načinov za odpravljanje stresa bo sam po sebi pomagal obvladovati stres, vendar bi bila kombinacija dveh ali več še učinkovitejša.

Osebno vedno začnem z velikim kozarcem vode in nato preidem na eno od drugih tehnik.

Moj najljubši način je odlagališče možganov. Ta mi daje občutek nadzora in reda.

Kateri način pa bo zate najboljši?