6 strahov v podjetništvu
Blog

6 strahov v podjetništvu

 

 

6 strahov v podjetništvu je stalnica. Ni pomembno, ali si čista začetnica ali že pretikan podjetniški maček (mačka), strahovi so tu.

 

6 STRAHOV  , KI JIH MORAJO PREMAGATI PODJETNIKI

 

 

Strah povzroča odlašanje, preobremenjenost in ne ukrepanje. Vendar je to nekaj, kar  v poslu izkusi prav  vsak. Brez izjeme. Od čistih začetnikov, do vrhunskih, uspešnih podjetnikov. Kar pa naredi razliko – je način, kako se s strahovi soočamo – podležemo ali zmagamo?  Sposobnost zavedanja strahov in njihovega premagovanja pa je edina pot do uspešnosti. 

 

 

6 strahov v podjetništvu
Strah povzroča odlašanje, preobremenjenost in ne ukrepanje

 

6 strahov, ki preprečujejo ustanovitev, rast in napredovanje lastnega podjetja so naslednji:

Strah pred:

Neuspehom

Tveganjem

Pred tem, da bi postal žrtev strahov

Biti povprečen

Izgubo kreativnosti

Finančnimi težavami

 

 

Prvi, ki je tudi najbolj osnovni strah je:

 

1.Strah pred neuspehom

Strah pred neuspehom je eden najpogostejših strahov. To je tisto, kar nas vleče nazaj, kljub temu, da želimo igrati “igro”. A manjka nam pogum.

Glede na poročilo  Global Entrepreneurship Monitor 30% do 61% ljudi doživlja strah. Zato ti je lahko jasno, da je to zelo pogosta težava med mnogimi.

Ko se soočaš s strahom pred neuspehom, se vprašaj: 

 

Kaj je lahko najslabše, kar se lahko zgodi?

 

Pogosto smo krivi sami, saj si v glavi ustvarimo neresnične scenarije in povečamo problem, ki sploh še ne obstaja. Vse to le zaradi strahu. 

 

Henry Ford je rekel: “ Ko se ti zdi, da  gre vse proti tebi, se spomni, da letalo vzleti proti vetru, in ne z njim.”

 

 

 

6 strahov v podjetništvu
V glavi ustvarimo nerealne in neresnične scenarije in povečamo problem, ki sploh še ne obstaja. Vse to le zaradi strahu.

 

2. Strah pred tveganjem

Tveganje je obvezna oprema , če želiš uspeti in premakniti posel na višji nivo. Neglede na to, pa je za večino to velik problem. Kako si lahko pri tem pomagaš?

Vsekakor tu ne koristijo nasveti, v stilu:  “ Saj bo šlo.” “Uspelo ti bo,” ali podobno.

 

Dam ti boljši nasvet: Izberi kar največ informacij in raziskuj področje, ki ti predstavlja tveganje. Ozemlje ti bi počasi postalo bolj znano in vsakič bolj domače. Na koncu se lahko zgodi ta AHA moment, ko ti postane vse jasno in tveganje se spremeni v preračunano tveganje, Tega pa imaš pod nadzorom. Imaš jasen načrt in kristalno jasno ti postane, kako bo potekala pot – v neznano. 

Ali ni to najboljša protiutež strahu pred tveganjem?

 

 

6 strahov v podjetništvu
Izberi kar največ informacij in raziskuj področje, ki ti predstavlja tveganje.

 

3. Strah, da bi postala žrtev strahov

Ta strah se dotika tvojih lastnih strahov. Sliši se noro, kaj ne?  Bati se lastnih strahov? Bati se sama sebe?

Raziskave kažejo, da je ena od stvari, ki uspešne podjetnike loči od drugih, njihova neverjetna sposobnost premagovanja lastnih strahov.

Študija kaže  tudi na  posebno veščino, ki se jo splača vnesti v svoje življenje. Ko se pojavi strah, ga ne ignoriraj, Namesto tega, se konkretno sooči z njim in poišči načine, kako ga obvladati in premagati.

Dostikrat je kot dobro orodje pokaže meditacija ali tehnike čuječnosti

 

 

6 strahov v podjetništvu
Neverjetna sposobnost premagovanja lastnih strahov je ključ.

 

 

4. Strah, da bi bila povprečna

V poslovnem svetu povprečnost ne obeta nič dobrega. Biti povprečen pomeni biti enak vsem. To je cona, kjer se dogaja bitka s konkurenco. Vsak pa si želi in stremi k odličnosti. Biti nad povprečjem pomeni tudi biti viden in slišan. Tu bo tvoj glas odmeval med občinstvom.  Michael Seaver Vedenjski analitik, ti predlaga, da si zastaviš nekaj dobrih vprašanj

  1. Ko se zbudiš, si navdušena in takoj poprimeš za delo?  
  2. V kolikšnem odstotku dneva lahko uporabiš svoje prednosti? 
  3. Kaj počneš, ko izgubiš občutek za čas?
  4. Ali velja, da si strokovnjak na svojem področju? 
  5. Se ti zdi, da gre življenje mimo tebe?
  6. Ali imaš pri svojem delu avtonomijo, sposobnost obvladati svoje delo in čutiti namen, vizijo? 

 

Tu ni pravilnih, niti ne napačnih odgovorov. Odgovore uporabi, da ugotoviš ali si na pravi poti k odličnosti ali pa tvegaš, da obstaneš v coni povprečja.

Pot do odličnosti zaznamuje tvoja sposobnost, da si vedno prizadevaš za rast – tako osebno, kot tudi poslovno (poklicno) – in da vedno razmišljaš kako si lahko najboljša verzija sebe.

 

 

6 strahov v podjetništvu
Pot do odličnosti zaznamuje tvoja sposobnost, da si vedno prizadevaš za rast

 

5. Strah pred izgubo kreativnosti

V vsakem jedru podjetnika je sposobnost, da je ustvarjalen in  kreira svoje podjetje.  Teži k temu, da postane kreacija (njegovo podjetje) živa, da diha in sledi viziji

Priti do idej, razmišljati o načinih kako zaobiti ovire in nadaljevati manifestacijo svojega življenja na naslednjo raven je tisto, zaradi česar bije srce in duša podjetnika.  Zato ni dvoma, da je strah pred izgubo ritma srca in duše podoben izgubi življenja samega. Saj vendar gre za tvoje podjetje, je tako?

 

Ko enkrat stopiš na pot podjetništva, se misel k tradicionalni obliki dela (redna služba) zdi uničujoča.  Toda kaj se zgodi, ko izgubiš ustvarjalni navdih, ki je gonilo tvoje samostojne poti? Pojavi se povsem upravičen strah. Protistrup zanj je nenehno spodbujanje ustvarjalnosti.

Predlagam ti: 

V svoj vsakdan vključuj še druge dejavnosti, ki te navdihnejo. Četudi je to le sprehod v naravi. Ali pa hobi (risanje, ročna dela in podobno).  

 

6 strahov v podjetništvu
Ne pozabi nadgrajevati finančno pismenost

 

 

6. Strah pred finančnimi težavami

Ne glede na to. ali šele začenjaš ali pa se skušaš premakniti na višjo raven, bo žongliranje s financami vedno izziv. Pojavlja se strah, zaradi katerega se vsakodnevno rojevajo skrbi.

Poskusi tako: 

Prevzemi nadzor nad financami. Ne dopusti, da ti misli bežijo stran od tega področja, saj je vendar to tudi ključni namen posla.

8 od 10 podjetij propade v prvih 18 mesecih poslovanja, zaradi finančne nevednosti. Če dobro obvladaš lastno finančno znanje, ga nadgrajuješ in paziš na strahove, ki se pojavljajo, ti bo veliko lažje.

 

 

In za konec:

Strah bo vedno prisoten. To je dejstvo. Lahko te povozi ali potisne naprej. Lahko ti vzame voljo ali pa motivira.

Podjetniška pot je pot rasti. Pa ne le tvojega podjetja ali blagovne znamke. To je tudi pot tvoje, osebne rasti.

Pokukaj v DigiStore ( tržnica različnih digitalnih produktov). Pridruži se Akademiji Managerka