Pet načinov, kako lahko otroku pomagate, da se lažje osredotoči: Kratki projekti, kratka in jasna navodila časovno omejeno, čuječnost in fleksibilnost.
Zgodbe uspeha

5 rešitev za boljšo osredotočenost

 

 

5 Načinov, kako lahko pomagamo otroku, da se osredotoči na naloge

 

 

»Ko želim nekaj prebrati, če sem iskren, postanem zelo razočaran.

Vsakič si rečem: Zakaj tega ne morem prebrati, ko pa lahko to naredijo vsi moji sošolci? In to me zelo moti.«

»Težko se osredotočim, večinoma v šoli. in ko delam domačo nalogo, se počutim čudno – sem nemirna in razdražena.

Naloga se mi zdi težka in veliko jo je, čeprav v resnici ni tako.«

»Najraje bi zakričal.

Vedno postanem razočaran, ko ne razumem, sem zmeden in vsakič dobim slabo oceno. To me jezi in žalosten sem.«

 

Težave z osredotočanjem na naloge so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni izziv. Kakorkoli že,  močno otežijo učenje. In ne samo to. Lahko močno vplivajo tudi na vsakodnevna opravila. Disleksik, kot bom še v naslednjih zapisih omenila, težko sledi navodilom in si hkrati tudi zapomni navodila. Vse to mu spodrine osredotočenost. Na njeno mesto pa stopi zmeda, razdraženost, jeza ali zbeganost.

 

 

 

naj vam pri tem pomagam s petimi nasveti:

 

Včasih ne moremo spremeniti okoliščin, zaradi katerih je osredotočenost motena. Obstajajo pa načini, kako lahko otroku pomagate, da bo lahko čimbolj osredotočen na naloge.

 

1. Takoj skočite v projekt 

Tu mislim na nalogo. lahko pa jo zato, da dobi nek svoj pravi pomen, tudi imenujete “Projekt”. naj bo zabavno.

Priprave in odlašanje naloge na kasnejši čas bodo otroka zmedle. Nalogo, ki jo mora opraviti razdelite na več manjših delov – mini projektov, ki jih časovno opredelite. Na primer 20 minut za eno nalogo.

Torej – ne odlašajte in začnite takoj.

 


 

2. Navodila naj bodo jasna in kratka

Navodila naj se nanašajo na največ eno ali dve aktivnosti hkrati. Vedite, da dislektik zelo težko sledi navodilom in si jih istočasno tudi zapolni. Dolga navodila, ki vsebujejo več ključnih točk, ga bodo zmedla.

Zato ne obremenjujte ga z goro navodil. Primer: Ko je čas za domačo nalogo – »Pripravi delovni zvezek , vse potrebščine za pisanje in preberi navodilo za nalogo.« To so 3 navodila, ki se skupaj povezujejo na aktivnost – pisanje domače naloge.

 


 

3. Nastavite časovnik

Če postavite določeno časovno omejitev, boste otroku  olajšali borbo z osredotočenostjo. Lažje se bo poglobil v nalogo, saj bo vedel, da je ta čas odmerjen le temu opravilu.

Sami presodite, koliko časa mu boste odmerili za nalogo. Priporočeno je 20 do 30 minut. Nato naj sledi nekaj minutni za odmor  (kratka aktivnost) in potem nadaljevanje z nalogo.

 


 

4. Čuječnost

čuječnost je tudi ena od zelo blagodejnih načinov gradnje osredotočenosti. Študije so pokazale, da otrokom pomaga izboljšati sposobnosti osredotočenosti na pouk in šolsko delo. Eden od načinov vadbe je, da samo mirno sedi in se fokusira na vdih in izdih. Tudi par globokih vdihov in izdihov med samim poukom bo prineslo več mirnosti in močno vplivalo na koncentracijo.

 


 

 

5. Bodite odprti in spremljajte kaj deluje in kaj ne.

Nismo vsi enaki in nimamo vsi enakih zahtev. Tudi otroci ne. Nekdo si želi čiste tišine, drug pa mirno glasbo. Nekdo lahko brez težav rešuje naloge 45 minut, drugi potrebujejo vmesne prekinitve.

Zato opazujte in se kolikor se da prilagodite.

 

Predvsem pa:

imejte jih radi – so enkratni in neponovljivi

Še vedno pa velja povabilo v spletno skupnost Darilo Disleksije