You got This
Blog

5 načinov za negovanje podjetniške miselnosti

Dobra novica: za razvoj podjetniške miselnosti ni potrebna diploma MBA Zdi se, da so nekateri ljudje rojeni s podjetniškim duhom. So tisti, ki si prizadevajo začeti nekaj novega, rešiti težave ki jih vidijo v svetu in  nadaljevati svojo pot k uspehu. In uspeva jim.

Drugi pa se zelo trudijo, da bi razvili tako miselnost in jo ohranili kar se da pri življenju. Pa jim ne uspeva.

Ne glede na to, ali upaš ustanoviti podjetje v bližnji prihodnosti ali čez nekaj let, lahko izostriš svojo podjetniško miselnost do te mere, da močno vpliva na tvoje življenje. Pomagala ti bo ob učenju, rasti in doseganju svojega največjega potenciala.

 


Tukaj je nekaj nasvetov, kako si lahko zgradiš in neguješ pravo podjetniško miselnost.

 

    1. Daj prednost učenju in rasti podjetniške miselnosti

Preveč enostavno se mi zdi gledati podjetnika in domnevati, da je že vse ugotovil. Najvplivnejši svetovno znani vrhunski podjetniki takoj priznajo, da nikoli ne bodo vedeli vsega. Nenehno iščejo nova znanja in ideje.

Torej, naj osebnostni razvoj postane del tvojega življenja . Naj bo tvoj življenjski slog. Vsak dan si vzemi čas za branje blogov in knjig, ki ti bodo pomagali nadgraditi znanje, izkoristiti potenciale ter povečati motivacijo in navdih za napredovanje.

Vsak vodja je bralec. Nekateri uspešni podjetniki svoj uspeh pripisujejo ravno branju.  Znano je, da je Warren Buffett kar 80%svojega časa preživel ob branju knjig. Sam vztraja, da bi morali vsi, ki upajo na podoben uspeh vsak dan oditi spat malenkost pametnejši, kot so bili včeraj.   Elon Musk , Mark Zuckerberg in Bill Gates si prav tako vsak dan vzamejo nekaj časa za branje. Tudi ko vodijo svoja podjetja. Če zmorejo oni, zmoreš tudi ti. 

Dajem ti seznam odlične literature za gradnjo posla – Priporočena literatura

 

sydney rae geM5lzDj4Iw unsplash
Če zmorejo oni, zmoreš tudi ti – You got This

 

   2. Postavi si cilje (in dnevno sledi napredku)

Uspešni podjetniki ne dosežejo velikih stvari po naključju. Zamislijo si jasne in premišljene cilje, ki jih zanimajo. Nato si prizadevajo, da jih dosežejo. Majhni dosežki iz dneva v dan gradijo stopnice proti velikim ciljem. Kaj je lepšega, od doseganja cilja? Pomaga ti, da se navadiš na idejo, da imaš nadzor nad svojim življenjem. Istočasno pa podpre zavedanje, da imaš možnost doseči vse, kar si zamisliš.

Vsak dan si postavi cilje. Vsak večer pred spanjem pa daj prednosti 3 stvarem, ki jih moraš narediti naslednji dan. To je lahko karkoli: od obiska prijatelja, načrt za kosilo ali napisati novo poglavje knjige, ki jo pišeš. Karkoli že je, ni pomembno, ali je velik cilj ali majhen,, resen ali smešen, osebni ali poslovni.. Če si postaviš majhen cilj, ga lahko hitro dosežeš  in nadaljuješ z naslednjim. Če si postaviš velik cilj, ga razdeli na več manjših, dosegljivih – tistih, ki jih lahko v enem dnevu dosežeš.

Nasvet: cilje si zapiši. Mnogi jih napišejo na samolepilne lističe in nalepijo  … morda na ogledalo v kopalnici? V kuhinji? Kamorkoli na vidno mesto. Naj te opominjajo. Zapisani cilji imajo 42% večjo verjetnost da bodo doseženi.

 

estee janssens zEqkUMiMxMI unsplash
Postavi si cilje – majhne ali velike, osebne ali poslovne, resne ali smešne.

 

    3. Ko ti je neprijetno, si spočij

Iskreno povedano, biti podjetnik včasih ni prijetno. Vključuje veliko odpovedovanja, tveganja in gore neuspehov, zadrege, tesnobe, kritiziranja, solz, dvomov, preobremenjenosti … vse to v katerem nihče posebej ne uživa. Toda to je cena, ki jo plačujemo za svobodo, ustvarjalnost in izpolnitev.

 Če pa dovoliš, da te nelagodje ovira pri napredovanju, potem zamudiš nešteto priložnosti.

Postaviš se namreč v nove situacije, ki te silijo k rasti. To pomeni poskusiti nekaj, kar še nikoli nisi. Je strašljivo, a tudi vznemirljivo.

 

toa heftiba iEfQhc9 dO8 unsplash
Ko ti je neprijetno, se ustavi in si spočij

 

    4. Sprejmi tveganje – je del podjetniške poti

Karkoli tvegaš, sta možna le dva rezultata: zmagaš ali pa se iz tega nekaj naučiš. Neuspeh je vedno najboljši učitelj. Je priložnost za rast, prilagajanje in učenje novih strategij za naslednjič. Neuspehu se ne izogibaj, sprejmi ga. Dolgoročno ti bo neuspeh prinesel uspeh.

V življenju naj bo neuspeh merilo – če mi je spodleteli ali so me zavrnili, očitno ne tvegam dovolj. Seveda je neuspeh na prvi pogled strašljiv, a bolj strašljivo je obžalovanje.

Včasih se zdi, da je neuspeh konec sveta – a to za mnoge podjetnike nikoli ni bilo. James Dyson je ustvaril 5126 neuspelih prototipov, preden je končno ustvaril Dysonov vakuum, ki je deloval. Drugi podjetniki so ustvarili cela podjetja, ki so propadla, preden so prešli na večje in boljše stvari – kot je Evan Williams, soustanovitelj podjetja za podcaste iTunes.

 

razvan chisu Ua agENjmI4 unsplash
Neuspeh na dolgi rok prinese uspeh

 

    5. Preživi čas s podjetniki – podjetniška miselnost se podkrepi

Najpomembnejši dejavnik v tvoje življenj8 so ljudje okoli tebe. Če si obkrožena z negativnimi ljudmi, ki se stalno pritožujejo, sčasoma postaneš njihova kopija. Enako pa lahko postaneš kopija ljudi, ki so motivirani, polni navdiha in idej – pozitivno naravnani podjetniki. Druži se z ljudmi s podjetniško miselnostjo.

Zgradi odnose s podjetniki, ki so nekoč bili v tvoji koži. Uči se iz njihovih uspehov in neuspehov. Poišči mentorje ali druge strokovnjake, ob katerih se lahko učiš. Mreženje je odlična možnost.  Soustanoviteljici   Rent the Runway  Jenny Fliss in Jenn Hyman sta začeli kot sošolki in prijateljici na Harwardski univerzi. Vsak dan sta se srečevali ob kosilu in razmišljali o podjetniški poti. Njuna zamisel o izposoji dizajnerskih oblačil je kasneje zacvetela v izjemo uspešno podjetje v vrednosti več kot milijardo dolarjev.

Tudi pri nas se dogaja podobno: Slovenska spletna stran Managerka   Spletna stran bogata z nasveti, idejami in dobrimi mentorji, ki ti vedno lahko priskočijo na pomoč. Ob tem pa te bo gotovo zanimalo še druženje v FB skupini – vedno se kaj najde

 

 

linkedin sales solutions IjkIOe 2fF4 unsplash
Obkroži se z enako mislečimi ljudmi – podjetniki

 

 

Imam se za podjetnico in čutim ogenj v kosteh (ne le v srcu). A teh pet navad mi pomaga izostriti svoje sposobnosti in povečati možnost za uspeh. Tudi ti – uvedi teh pet navad za negovanje podjetniške miselnosti in zagotavljam ti, da boš postala bolj samozavestna pri izkoriščanji možnosti in priložnosti, ki se ti bodo ponudile.

Spodaj pa lahko pustiš svoj komentar ali vprašanje. Vesela bom povratnih informacij.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja