SM
Blog

Socialni mediji – zrcalo, ki pove o tebi

 

 

Ne glede na pot, za katero se odločiš, se vedno najde nekdo, ki nam pove da delaš narobe in se motiš.

Vedno se najdejo težave, ki te premamijo in začneš verjeti, da imajo tvoji kritiki prav. A če želiš slediti načrtu do konca, potrebuješ pogum.

– Ralph Waldo Emerson

 

 

Kako z drugimi ravnaš na družabnih omrežjih veliko pove o tvoji osebnosti

 

Stari rek pravi: »Ne sodi knjige po platnicah«

Zdi se, da ta rek ne velja več. Po eni strani smo zelo odprti in se vključujemo v družbo, po drugi pa imamo nezdravo obsedenost s presojanjem drugih. Največ pa na družabnih omrežjih.

Tu ne mislim na to da smo hudobni, brezbrižni, ampak dejansko smo prisiljeni ravnati tako.

Vsi vemo, da smo družabna, socialna bitja. Uredimo si profil, dodamo sliko ali pa tudi ne in to  postane naš JAZ na družabnem omrežju. spremljamo, beremo, gledamo in …

 

Statistika kaže, da Na socialnih omrežjih so zanimivo, najbolj priljubljeni videoposnetki živali. Kaj pa ostalo?

Ko nekaj objavimo, pričakujemo uresničitev pričakovanega. Seveda je to daleč od kritike in neodobravanja. Razjezi? Užali? Najpogosteje nas popade jeza in užaljenost, ki pritisneta na boleči gumb. Sledi reakcija. Dejansko nas situacija prisili odreagirati  na svojstven način.

Zakaj?

Na družabnih omrežjih se pojavljajo ti. “cyber trolls« To so negativni posamezniki, ki imajo nasprotujoča si stališča in pogovor bolj motijo, kot da bi v njem konstruktivno sodelovali. Svoj Jaz zakrijejo s sliko profila. Velikokrat je profil kar lažni z namišljenim imenom. Ni pa nujno.

Eni med njimi so Narcisi. Narcisi  po navadi krivijo in osramotijo posameznike, namesto da bi podali utemeljene argumente za nestrinjanje. Tako vedenji običajno vodi do tega, da se nasprotnik postavi v obrambni položaj – ustrahovanje se nato nadaljuje obojestransko.

 

Se ti zdi ta situacija znana?

Večina nas je to že izkusila, kaj ne? Nekateri potarnajo, kako jim je tak »krasen« pogovor pokvaril razpoloženje.

 

Meni se je tudi to dogajalo. Težko sem se upirala ignoriranju takih zapisov. Pa vendar sem iz tega potegnila nekaj dobrega:

Obstaja ogromno objav na družabnih omrežjih, ki spodbujajo k kritiki in obsojanju drugih. Mnogi videi spodbujajo k norčevanju  iz drugih ljudi. In točno takrat, ko to storimo, kupimo to navado.

Socialna omrežja imajo po besedah  Patricka Roya, strokovnjaka na področju Life Coachinga, močan vpliv na posameznika, ki vodi do negativnih psiholoških posledic. Ljudje ki sodijo in kritizirajo so tipične narcisoidne osebnosti. Težko obvladajo svojo narcistično naravnanost in jim je zato socialno omrežje odličen poligon za sprostitev neobvladljivega jeznega Jaza.

D. Wood, avtor knjige “Kar rečeš o drugih, veliko pove o tebi« jasno pove: Ocenjevanje drugih je samodejni odziv in to veliko pove o posamezniku.

Način, kako ljudje presojajo in ocenjujejo druge pove tudi, kako dobro drugo osebo poznajo. Neznanci po navadi ocenijo bolj ostro. V ostrini se skrivajo predsodki glede lastnih napak.

 

 

Kako torej:

 

Če že sodiš, sodi pozitivno. Pozitivna čustva se bodo odražala na drugih ljudeh. Posledično lahko pričakuješ pozitivno naravnane odgovore ali pozitivne, konstruktivne kritik. .Kar vidiš pri drugih ljudeh, si jasno pokažeš na svoje lastnosti. Si pozitiven?

Ali te kritika vznemiri in pritisne na najbolj boleči gumb?

Tako kot boš z drugimi, tako bodo oni s tabo.

Ne pritisni na boleči gumb kritiziranja in sojenja. Pritisni na gumb prijaznosti in ljubeznivosti.