Velikost originala brezp. P e1639945087765
Blog

12 idej za pisanje dnevnika

 

 

12 idej za pisanje dnevnika

Včasih sem imela težave s pisanjem dnevnika. Nenehno sem kupovala ljubke zvezke in vsakič začenjala zapisovanje dnevnika na novo. Potem sem si privoščila aplikacijo, kot smetišče za moje nepotrebne  misli. Pa se tudi to ni izšlo. Potem pa se je zgodilo  – prijela sem prvi zvezek in vanj začela pisat. Začela sem kar z vprašanji, ki so mi takrat rojile po glavi: »Ali naj v blog zapišem članek o čuječnosti? Ali naj pripravim brezplačno e- knjižico?« Od takrat naprej vodim dnevnik z hitrimi namigi, idejami in vprašanji. Vse to me v zapisani obliki počaka na listu papirja. Tako se ne ubadam več z mislimi v glavi. Zaloga misli,  ki se naberejo tekom dneva,  se zvečer preseli v dnevnik.

 

 

Kaj se je torej spremenilo?

Zastavila sem si jasno strukturo navodil za pisanje dnevnika. Tako lahko to naredim vsak dan v manj kot 5 minutah.

 

Ne glede na to, ali si popolna začetnica ali strokovnjakinja, boš gotovo uživala v teh zabavnih navodilih za pisanje dnevnika.

 

Zakaj pisanje dnevnika

  • Pozitivno naravnano pisanje poziva k hvaležnosti
  • Samoraziskovanje poziva k samozavedanju
  • Dnevnik je delo na sebi in samorazvoj
  • Dnevnik poziva k odpuščanju

 

 

Prednosti dnevnika

Dnevnik je odličen način, da lahko ustvariš prostor v svojem življenju. Z obdelavo vsega, kar se ti je zgodilo tekom dneva, lahko narediš tudi korak nazaj in pogledaš širšo sliko. Ne da ti zapisovanje samo pomaga pri boljšem počutju, pač pa tudi, da v svet prineseš pristni jaz – svojo lastno vrednost.

Verjamem v dober koktajl introspekcije in akcije. Vodenje dnevnika je moja najljubša navada – poleg meditacije, saj ni zamudno in prinaša konkretne rezultate skupaj z izgradnjo pozornosti. Navajam nekaj prednosti pisanja dnevnika:

Obvladovanje  stresa in tesnobe: prednost dnevnika za obvladovanje stresa in tesnobe izhaja iz pozornosti – narediš namreč korak nazaj, se soočiš s svojimi mislimi in jih preoblikuješ. Je tudi orodje za obvladovanje ponavljajočih se tesnobnih občutkov in spopadanje s korenino težave.

Pozitivnost: pozitivna naravnanost se spremeni v igro

Higiena spanja: pred spanjem si um  očistiš nepotrebnih misli. Dnevnik deluje kot smetišče misli in pomaga da lažje zaspiš. Dober in miren spanec je posledica pozitivne naravnanosti, osredotočenosti na prijetne dogodke in manj motečih misli.

Samoraziskovanje in jasnost: iskanje odgovorov na reakcije v vsakdanjem življenju je v domeni osebnostne rasti. Gre za pridobivanje odgovorov na notranja vprašanja

Duševno zdravje se na splošno izboljša: Duševno zdravje je nekaj, za kar moramo skrbeti vsak dan. Tako kot poskrbimo, da je naše telo zdravo, moramo poskrbeti tudi za zadovoljstvo  – dobra duševna kondicija.

 

 

Želim te spodbuditi, da pisanje dnevnika postane tvoja vsakodnevna navada.

Poskusi pisati 5 minut – vsak dan s pomočjo mojih navodil vodenja dnevnika

Naj ti  postane rutinska dejavnost pred spanjem.

 

 

Tukaj navajam 12 preprostih nasvetovPisanje dnevnika

 

Te preproste ideje za pisanje dnevnika ti bodo pomagale razumeti, kako pisati dnevnik in o katerih temah pisati. So preprosta navodila za čuječe pisanje, ki ga lahko izvedeš kadarkoli in kjer koli.

Pozitivni dnevnik poziva k hvaležnosti:

Zakaj sta pomembni hvaležnost in pozitivna naravnanost? Gre za ljubezen do sebe. Zapiši:

1. 3 stvari, zaradi katerih si se danes nasmejala:

2. 3 stvari ali ljudje, ki si jim danes hvaležna:

3. Hvaležna sem sebi, ker ….

Samoraziskovanje spodbuja k samozavedanju

Zakaj je to pomembno? Ko se zaveš, v čem uživaš. Lahko svojo energijo preusmeriš na tisto, kar imaš rada in narediš samo prave stvari. Razmisli, kaj je pomembno za tvoj edinstveni jaz

4. Kaj mi je danes prineslo pozitivno energijo?

5. Kaj me je danes izčrpalo?

6. Kaj sem se od tega naučila?

Dnevnik za samoraziskovanje te poziva da uresničiš svoje sanje:

Zakaj je to pomembno: energija se postavi tja, kamor je želja za prihodnost. Zato vse to zapiši v sedanjiku:

7. Moj jutrišnji namen je ….

8. Napiši pozitivno afirmacijo

9. Kako izgleda tvoj idealni dan?

Dnevnik poziva k odpuščanju.

Zakaj je to pomembno? Opustitev potlačenih občutkov ali pričakovanj ustvari prostor za tisto, kar želiš vnesti v svoje življenje. Zato v dnevnik zapiši:

10. Česa se bojim?

11. Če bi imela čarobno paličico in bi lahko iz svojega življenja izbrisala 3 težave, katere bi bile to?

12. Kako drugačen bi bil moj dan, če se danes lahko osredotočila le na stvari, ki jih imam rada?

 

Sama izbiram teme, katerih se kar nekaj časa držim. Skrbim, da dosledno zapisujem misli, ideje in vprašanja. Vse to lahko traja tudi mesec ali dva. Nikoli pa ne pozabim na hvaležnost.

 

Spodbujam te, da se lotiš pisanja svojega dnevnika. Ne potrebuješ več kot 5 minut na dan, zvečer pred spanjem,. Tudi ne potrebuješ posebno lepega zvezka, saj je bolj pomembna vsebina. Tvoje samoraziskovanje bo že same platnice naredilo čarobne.

 

Če te navdihne, nalepi vanj sličico, del zapisa iz časopisa ali pa vstopnico za ogled filma, ki te je ta dan navdihnil.

 

Velikost originala brezp. P e1639945087765